To so zgodbe o zgodovini naših krajev in ljudi, ki jih je z nami delil Franc Kuzmič.

Pred dvema dnevoma se je od nas poslovil znani bibliotekar, muzejski svetovalec in pedagog Franc Kuzmič. Od leta 2012 je poučeval na ekonomski in administrativni šoli v Murski Soboti, 12 let je delal v Pokrajinski in študijski knjižnici, skoraj dve desetletji pa je bil zaposlen v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota.

Ob slovesu od dolgoletnega sodelavca v pokoju, so v Pomurskem muzeju zapisali, da je njegovo vsestransko strokovno delo »zapisano v osebni izkaznici Pomurskega muzeja za vedno. Tako kot je med njegovimi kolegi on tisti, ki je odprt vsem in vsemu, ki 'vse ve' in je pripravljen kadarkoli pomagati pri iskanju podatkov ali z nasvetom. Tisti, ki ga ženejo izjemna radovednost, povezana z energijo, za katero se zdi, da je neizčrpna, radoživost in večni humor. Takšen je bil in takšen bo vedno z nami, naš Feri.«
 

S svojimi bogatimi izkušnjami in znanjem je Kuzmič večkrat bil v neprecenljivo pomoč tudi našemu uredništvu Sobotainfo. Prav v sodelovanju z njim je namreč nastajala večina vsebin v zadnjih letih, ki so osvetlile preteklost naših krajev. 

Serija zgodovinskih prispevkov je med bralci naletela na odličen odziv.

  • Porušena, a ne pozabljena sinagoga 

Skupaj smo se na primer zatopili v zgodovinske vire o večji sinagogi v madžarskem arhitekturnem slogu, ki je nekoč zavzemala mesto današnjega židovskega bloka.

  • Vsestranski soboški veljak

Seznanil nas je z osebnostjo, ki je v 20. stoletju močno zaznamovala naše mesto in se zavzemala za njegovo elektrifikacijo, s poslancem, županom in trgovcem Josipom Benkom.

  • Pred Slovensko – Aleksandrova cesta

S Kuzmičem smo odkrivali tudi nekdanjo podobo Slovenske ulice, ki je v preteklosti zamenjala kar nekaj imen, premogla pa je vse od manjših židovskih trgovinic, hotela in tiskarne do vojašnice.

Murska Sobota inda
  • Izvirno krožišče v središču mesta

S pomočjo zanesljivega bibliotekarja smo se poučili, da krožni promet v Murski Soboti le ni popolna novost, saj je pred občinsko zgradbo krožišče stalo že pred desetletji, ko se je mesto ločilo od ravninskih vasi in se prelevilo v gospodarsko, upravno in izobraževalno središče Prekmurja.

  • Bogastvo soboškega kavarniškega življenja 

Zasanjani smo ob njegovih pripovedovanjih o nekdaj bogatem kavarniškem življenju v Murski Soboti odtavali v skoraj pozabljene čase, ko so ob dobri hrani in pijači ljudi povezovali še šah, kartanje ter plesi.

  • Bajeslovni živalski vrt Fazanerija

Skupaj pa smo celo razbijali mite o živalskem vrtu v Fazaneriji, katere ime je očitno rahlo zavajajoče in po kateri se vsekakor nikoli niso sprehajali sloni.

Zgodbe, ki jih je Kuzmič delili z nami in našimi bralci, so bile zmeraj zanimive, večkrat pa tudi navdihujoče.

Preberite še

S spleta

Komentarji (17)

Starejše novice