RRA Mura je včeraj organizirala brezplačno ekskurzijo po Prekmurju, ogledali smo si zanimive turistične ponudnike od Lendave do Goričkega.

V okviru mednarodnega projekta Regio Vitalis, pod okriljem RRA Mura, že nekaj časa tečejo projekti na temo turizma. V sklopu omenjenih delavnic je včeraj potekala ekskurzija po Prekmurju, ki nam je približala številne uspešne poslovne zgodbe domačih turističnih ponudnikov. Vodja projekta Romeo Varga je bil presenečen nad veliko odzivnostjo in zanimanjem za ekskurzijo. "To je dokaz, da ima naša regija svetlo turistično prihodnost in predvsem ljudi, ki stojijo za tem," je še poudaril Varga.

Mi iščemo ljudi, ki cenijo kvaliteto

Pot nas je vodila skozi Mostje pri Lendavi, kjer smo v bližjem naselju Banuta obiskali Kmetijo Cuk. Mlada gospodarja Peter in Nina Cuk sta nas sprejela in predstavila svojo dejavnost, ki sloni na kakovostnih vinih, mesninah, zelenjavnih pridelkih, svojim gostom nudijo tudi nočitvene kapacitete. Na posestvu nas je očaral prijeten ambient, ki s pridihom preteklosti in kančkom modernega stila, ustvarja prijetno domače in toplo vzdušje, zaradi katerega se gostje radi vračajo. Našo pozornost so pritegnila tudi škotska goveda, ki so zanimiva atrakcija na kmetiji Cuk.

Panonska vas, v času ujeto naselje

V Tešanovcih smo si ogledali novo apartmajsko naselje Panonska vas. Slednjo oblikuje sedem prijaznih, s slamo kritih hiš, humane razsežnosti bivanja pa predstavljajo klasična gradnja iz opeke, ometi iz gline, slame in konoplje, ročno izdelano masivno pohištvo, okolju prijazno ogrevanje. Vas je v neposredni bližini Moravskih Toplic in gostu ponuja domačnost okolja. Vodja kompleksa Matevž Kadiš nam je poudaril, da je posebnost njihovega poslovanja v odličnem sodelovanju z domačim okoljem in turističnimi ponudniki, ki so v bližini Panonske vasi.

Avtodomarjem prijazna domačija

Pot nas je vodila naprej na Hrvatovo domačijo v Rogaševce. Lastnik domačije Andrej Sedej, nam je predstavil svojo dejavnost, ki sloni predvsem na aktivnem stilu preživljanja počitnic. Osrčje Goričkega gostom ponuja odlične možnosti za kolesarjenje, nordijsko hojo, pohodništvo in ostale športne aktivnosti. Hrvatova domačija je ena izmed prvih domačij, ki odpira svoja vrata avtodomarjem.

Pravi mali raj na Goričkem

Na koncu smo se še zapeljali na skrajni konec Goričkega, v vas Dolenci. Na Kmetiji Mali Raj so nas pozdravile simpatične alpake in druge domače živali. Kmetija ponuja aktiven dopust in bogastvo neokrnjene narave. Gostje se navdušujejo nad domačimi kulinaričnimi dobrotami, pri katerih izstopajo izdelki iz domače sirarne.

Širok izbor turističnih storitev

Predstavljeni ponudniki so samo kamenček v mozaiku bogate turistične ponudbe Prekmurja. Na včerajšnji ekskurziji smo tako videli, da naši kraji ponujajo širok izbor turističnih storitev. Vendar pa predvsem birokratske ovire, gospodarsko neprijazna država, otežuje delo v turizmu, napovedujejo hudo konkurenco in puščajo prostor samo najboljšim.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurje zbudi se (nepreverjen)

To je istina ka je turizem ena od prednostnih panog Prekmurja. Vendar pa do mogli tisti , ki do se na novo začali ukvarjati s turizmom biti bolj inovativni v svojih idejah kaj ponuditi gostu. Zdaj mam občutek ,ka vse preveč turističnih ponudnikov dela približno po istom kopiti. Ponudba postele, dobre hrane in kapjice , mogoče kakšne živalce v bližini turističnoga objekta, dostikrat ponavadi eksotične, ka ne spadajo v naš prostor, pa nizka cena in tu se ponavadi večina ponudb tudi konča. Za gosta ki hoče preživeti počitnice v miru in relaksaciji je tou ponavdi čista zadosta. Vndar so tou ponavadi starejši gostje. Za goste srednje generacije in posebno mlajše pa tou zdaleč nej zadosta , posebno tiste,ki želijo aktivno preživeti počitnice. Zato je za bodoče turistične delavce velik izziv kaj dodatno ponuditi gostu ,ki pride aktivno preživljat počitnice in ne samo počivat v Prekmurje.

Vipko
tinka78

Pa kakšen turizem, o čem sanjate? Pred nekaj meseci sem imela obiske en dan čez teden in sem jih želela zvečer peljat na pravi prekmurski narezek na vinotoč. Vsi vinotoči in kmečki turizmi so bili zaprti. Nikjer nič. Da ne omenjam prigode, ko smo eno soboto želeli iti s kolegi na vinotoč na narezek, pa ni mogoče najti vinotoča, ki bi bil v soboto odprt dlje kot do polnoči. Pa še takrat so nas kratko malo vrgli ven, čeprav smo kar nekaj popili in pojedli. Na tak način lahko samo sanjamo turizem in zadovoljne goste.

gajzi

tinka78 ...... tij pa tudi vse povsedi gor plačaš nej ?

Starejše novice