Vročinski val, ki prihaja nad Evropo, bo zajel tudi Slovenijo. V četrtek in petek bo do 35 stopinj, za nekatera območja je že razglašena velika požarna ogroženost.

V četrtek in petek se temperature tako lahko dvignejo do 35, na Primorskem celo do 37 stopinj Celzija, je za STA pojasnil dežurni meteorolog Blaž Šter z Agencije Republike Slovenije za okolje. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je že razglasila veliko požarno ogroženost za nekatera območja po državi.

Temperature okoli 40 stopinj so možne v Franciji in Španiji, pri nas takšne vročine ni pričakovati, saj bomo bolj na obrobju vročinskega vala, je pojasnil Šter. »Pričakujemo, da se bo v sredo temperatura najprej dvignila do okoli 33 stopinj Celzija, v petek pa bo v notranjosti po nižinah okoli 35 stopinj,« je povedal dežurni meteorolog.

Najvišje temperature je pričakovati v četrtek na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se temperature po pihanju severovzhodnega vetra lahko dvignejo tudi do 36 ali 37 stopinj Celzija.

»V noči na petek nas bo oplazila manjša vremenska motnja in nekoliko se bo osvežilo, tako da bo samo 30 do 32 stopinj,« pojasnjuje Šter, a opozarja, da bo vseeno bolj vroče na Primorskem, kjer bo vročina vztrajala do konca tedna.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje kaže, da bo teden minil brez padavin, kakšne plohe so možne zgolj danes in pa v četrtek zvečer, ko med vremensko motnjo lahko nastanejo manjše krajevne nevihte. Priporočljivo je, da se gibanje na prostem omeji na jutranje in večerne ure.

Zaradi visokih temperatur je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje od torka razglasila veliko požarno ogroženost na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

Od torka naprej bo tako v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v tem času izvajala poostren nadzor, so še zapisali.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Že od pamtiveka so poleti takšne temperature tak ka brez panike.

administrator (nepreverjen)

super da bo toplo
bom lahko tangice nosil

In reply to by vodka (nepreverjen)

G (nepreverjen)

35 stopinj pa ja ni nobena peklenska vročina. Prava peklenska vročina je v peklu! Vem, sem bil tam!

sramotanakubik (nepreverjen)

Se opravičuem za moj komentar v eni drugi temi ge san napiso ka je tisto najbole bebasti naslov članka. Zdaj ste palik prekosili same sejbe. 35 stopinj pa prej peklenska vročina. Mejne prav zanima keri imbecil van tej naslove člankov piše?

Mörski vuk (nepreverjen)

Dajte ne paničarite, poleti je ponavadi vroče, kdaj pa bo?! Še nedolgo nazaj smo kurili,... Samo take bedarije se očitno klikajo in berejo!!

živo truplo (nepreverjen)

glazzbeno želijo mate? lehko eno pesem?

administrator (nepreverjen)

eni pa vročine pašejo
Leiko nosim tangice na paradi ponosa

1122334455 (nepreverjen)

Komot zato ka si čisti peder.

In reply to by administrator (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Po čen se te razliküje peklenskih 35° od navdni 35°?

Pancho Villa (nepreverjen)

Se strinjan z vsemi poleti je vroče. 35 stopinj pa je še nej 40. Tak ka do vročine je daleč.

Starejše novice