Zavijanje daril na trajnosten način je nov trend Gornje Radgone. Na delavnico Zavijalnico pa jutri vabi Rastišče.

V Gornji Radgoni je na zelniku nadobudnih navdušencev nad ekološko ozaveščenostjo in borcev proti množični (in predvsem potratni) potrošnji zraslo društvo Rastišče. Gre za mlado iniciativo, saj deluje šele od letošnjega oktobra, skupine mladih ljudi, ki poskušajo živeti čim bolj odgovorno in ozaveščeno, kot pravijo.

Začelo se je z izmenjevalnico oblačil

Rastišče se je razvilo iz ideje za enkratni dogodek: Izmenjevalnice oblačil. Nato pa je preraslo v širšo iniciativo, ki nagovarja različne vidike trajnostnega načina življenja predvsem v vsakodnevnih potrošniških praksah. Člani iniciative se namreč vse več srečujejo z izzivi in opažajo pomanjkanje ponudbe na področju trajnostnih življenjskih praks. 
 


»Tudi zato smo oblikovali Rastišče, ki naj služi kot poligon za zelene ideje; poligon, na katerem se ideje lahko izmenjujejo, gojijo in razraščajo.«
 

Njihov namen je širiti trajnostne ideje, predvsem pa krepiti zavedanje o moči in vplivu potrošnika, ki ima s svojo možnostjo izbire moč usmerjati ponudbo na trgu. S tem pa, pri Rastišču menijo, da slednji lahko vpliva na razvoj in način življenja v svojem okolju.

Imena Rastišče niso izbrali po naključju, ampak po njegovem pomenu, ki opisuje nek prostor, kjer kaj raste. 
 

»Z imenom izpostavljamo svoje prizadevanje po oblikovanju prostora, kjer bomo lahko znotraj Pomurja gojili zelene ideje, te pa bodo tukaj lahko rasle, se razraščale in cvetele. Ime Rastišče izpostavlja našo željo po rasti in po zelenem – po trajnostnem načinu življenja.«

Nadaljuje se z Zavijalnico

V soboto v boju proti množični in neekološki potrošnji Rastišče prireja naslednji projekt – Zavijalnico. Z njo želijo ozaveščati o problematičnosti ustvarjanja nepotrebnih količin odpadkov, še posebej z izdelki za enkratno uporabo. 
 

»Ker pa ne želimo le ozaveščati, pač pa ponuditi tudi konkretne možnosti in priložnosti za to, da se živi drugače, smo organizirali Zavijanico, ki bo vsem zainteresiranim tudi omogočila zaviti svoja božična darila naravi kolikor mogoče prijazno. Pa še zastonj.«

Bistvo Zavijalnice je zavijanje daril na trajnosten način, kar pomeni, da za zavijanje uporabimo materiale, ki čim manj obremenjujejo okolje oziroma materialov za enkratno uporabo in tistih, ki jih ni mogoče reciklirati.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice