Tako domačini kot soboška občina vedo, da si kroški brod zasluži več pozornosti. Mu bo novo življenje končno vdahnil dolgoročni projekt doživljajskega območja ob Muri? 

V zadnjih dveh letih sta na razpisih za pridobitev sredstev za sofinanciranje razvoja in ureditve območja ob Muri bili uspešni dve prijavi, medtem ko poskus zavoda za kulturo, ki je zajemal tudi ureditev samega broda, ni uspel.

Eno prvih novosti so krajani Kroga dočakali septembra 2016, ko je bil obnovljen most na relaciji cesti Krog – Brod ob reki Muri, istočasno pa je stekla tudi sanacija lesenega mostu na potoku Dobel. Kaj torej sledi?

Zaživela bo doživljajska točka

Mestni občini Murska Sobota so lani odobrili projekt Go in Nature, ki naj bi naravo in naravne vrednote v zaščitenih območjih narave obiskovalcem približal skozi zelene, trajnostne oblike turizma.

V okviru tega bo ob reki Muri urejena doživljajska točka kot naravi prijazna infrastruktura, za nadaljevanje projekta pa je letos predvidenih 285.217 evrov. Pričakujemo lahko naslednje aktivnosti:

  • Ureditev parkirišča ob izhodu iz Kroga s pripadajočo urbano opremo, predvidena še ta mesec. Načrtovano je namreč, da bi obiskovalci do parkirišča prišli z avtomobili, do reke Mure in broda pa bi bil možen le nemotoriziran dostop, torej peš oziroma s kolesom.  
  • Izdelava in postavitev več informativnih in usmerjevalnih tabel, ter opreme na počivališčih ter ob parkirišču (klopi, mize, koši).
  • Ureditev doživljajske točke ob brodu:
  • učilnica na prostem: nadstrešnica – hiška, mize in stoli;
  • doživljajsko igrišče: igrala, interaktivne igre, informacijske table;
  • območje za piknike: dve kurišči, mize in klopi 
  • doživljanje narave: dve opazovalnici za živali, 10 informacijskih tabel o naravi.

Novosti bo dopolnil še projekt Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota IronCurtainCycling s postavitvijo kolesarskega počivališča. Vrednost del, ki vključujejo gradnjo paviljona iz hlodov, postavitev mize, dveh klopi, koša za smeti, dveh stojal za kolesa, informacijske table in ureditev okolice z zasaditvijo rastlin, je ocenjena na približno 15.000 evrov. 

Velik, neizkoriščen potencial

Po besedah pristojnih Mestna občina ter njeni javni zavodi in agencije območje ob Muri smatrajo za velik, še neizkoriščen potencial. Prav zato je ureditev kraja del širše vizije, katere realizacija pa terja dodatne študije.

Potrebno je namreč poskrbeti za ohranitev živalskih in rastilnskih vrst, zaščitenih z območjem Natura 2000, in ugotoviti, v katere habitate ne gre posegati. Odgovore v zvezi z izvedljivostjo dodatnih zamisli naj bi dobili do 30. maja letos z izdelavo idejne zasnove razvoja območja ob reki Muri kot doživljajskega območja z upoštevanjem principov trajnosti in varovanja narave.

Na osnovi tega koncepta bodo nato pripravili celovito umestitev turističnih, kmetijskih in naravovarstvenih vsebin v območje ter zanje skušali zagotoviti sredstva na razpisih.

Med možne vsebine se potencialno prištevajo tudi mlin na Muri, obnova samega broda, trgovinice lokalnih proizvodov ter sprehajalne in kolesarske poti.

Narava kot glavna atrakcija

Prizadevanja bi vsekakor lahko močno okrepila morebitna razglasitev območja ob Muri za biosferno območje pod okriljem Unesca. Prijavo je namreč država podala že lani.

Z zagotovitvijo prepoznavne blagovne znamke, kot je Unesco, bi se ponudila dobra priložnost pritegniti ljubitelje narave. Prav zato, da ne bi načeli glavne atrakcije, pa so pri načrtovanju oprezni z umeščanjem vsebin, namenjenih masovnemu turizmu. Ključnega pomena bo torej z idejno študijo odkriti pravo ravnovesje med obiskovalci in naravo. 

Manjše število turistov bi sicer obenem omogočalo tudi uvedbo nekoliko prestižnejše ponudbe.

Tudi o možnosti prenočitve na Muri

Zamisli v tej smeri ne manjka. Ena od njih je denimo vzpostavitev prav posebne oblike glampinga na Muri. 

Reka bi lahko dobila več, tudi deset mlinov, ki bi služili predvsem kot posebni, morda samovzdržni nastanitveni objekti. Tako bi v okviru vse bolj priljubljenega kampiranja s pridihom razkošja lahko ponudili zanimivo doživetje in ekskluzivno ponudbo, ki bi upravičevala bistveno višje cene.

Toda dejanske možnosti za realizacijo takšnih in podobnih zamisli dolgoročnega projekta bo nakazala šele idejna študija in razpoložljiva sredstva.

Predvsem pa se bodo po besedah pristojnih po pripravi zasnove posvetovali še z javnostjo, soudeleženo v okolju.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijači (nepreverjen)

Pozitivno je to, da ima novinar jajca, da se podpiše pod svoj prispevek, kar se na tem portalu zgodi zelo redko ! Pozitivno je to, da se bo to uredilo. NEGATIVNO JE PA TO, DA BO TO, KAR JE NAŠTETO, STALO 300.000 EVROV !!!!!!!!! Ne se hecat ! Bodo klopi in mize iz zlata !?????? Niti v sanjah to ni vredno toliko !

Reka Mura (nepreverjen)

Sredi belega dneva nam kradejo, pa nič ne moremo. Pojdite na volitve ! To 300.000 evrov, krožišče 800.000 evrov. Za koliko denarja bi en privatnik to napravil ? Vi pa takšne rabote še zagovarjate na portalu. Ni nam pomoči.

Gdsethn (nepreverjen)

Volitve so letos,pa se trbej malo pokazati,ker tri leta so samo kadrovali in gledali za svoje riti,letos pa trbej ovcam malo gestija dati,ka do te palik za njih volili

Lopovioii (nepreverjen)

Sd ka je to že za stranke?naštejte enoga poštenoga.

pa serete na pune... (nepreverjen)

Ajde, ne srete pa telko.... Ite se malo na kakšo IT firmo pozanimajte kelko košta samo izdelava enoga softwarea za takše interaktivne table pa te lajajte. Kelko vidin po spiski ka de se vse napravilo za tej pejneze je znesek niti nej tak velki. Ali nema veze..... glavno ka se pa sere na pune.

Zgfhff (nepreverjen)

Saj pa neje občinski pejnez ampak se obcina prijavila za evropska sredstva za turizem in kulturo.. hišice za kolesare, peš poti pa vse ostalo ka se v cejloj obcine delalo je iz teh sredstev.. taka jasno je ka do si na obcine pa kaksen pomgrad ka de vendar izvajalec malo vec v zep dali saj pa so evrospka sredstva in tak kak je nan profesor pravo ci delas z evropskimi sredstvami je predracun 1.5x normalnoga. Kapitalizem decki dragi.

mlakan (nepreverjen)

to je za mene dobro da se nekaj uredi ker takšno stanje je sramota za občino kajak društvo ponudba za nekaj početi je slaba prostori eni so zanemarjeni in propadajo ,tam lahko samo sediš in gledaš vodo dobro nekatere stvari so urejene imaš lahko piknik vendar so prostori potrebni prenove, idejo se nekšno gostinsko ponudbo pa nevem če je to legalno itd.

lepovec (nepreverjen)

Te "rekreativno, zabavno, nategovalno, redbul lejtansko, 3danimacijsko, energijsko, doživljajsko" pa tak dale de kapitalizero polanić z semi svojimi derivati (še wanabeji kak kapne), ostali pa te prek raznih ceropog, komunal, pa drugih krožnih firm plačuvali plače deci kruhoborcof rente do konca žitka.

helmut (nepreverjen)

"Načrtovano je namreč, da bi obiskovalci do parkirišča prišli z avtomobili, do reke Mure in broda pa bi bil možen le nemotoriziran dostop, torej peš oziroma s kolesom." Ja drva mo pa z taligami z šume vozo ?????

krog3421 (nepreverjen)

Vejpa tak nika nede s toga, sigdar kda so volijtve se neka v kroške braud vlaga pa vrejd gemlej... Bakovce pa Kraug pa satahovce majo preci lujde, pa vsi radi na špancer kre Mure odijo pa do brauda taka takše novice so naberanje glasov pa nika več.

In reply to by helmut (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Predlagam ime: Točka orgazma

mun (nepreverjen)

Kroški brod z okolico je zapuščen in je prava sramota za klub, .KS in občino in že zdavnaj bi moral za to sramoto nekdo odgovarjati.Prihajajo volitve, in z tem seveda tudi obljube in Krog ne gre spregledati.Kot vidimo bi naj občina namenila nekaj drobiža za ta projekt in v vsaki drugi vrstici se omenjajo table.........in še enkrat table in to bo najbrž tudi vse.

krobikar1

Kakšen klub v Krougi,...kdo je klub?! 1 človek klub? Klub so tekmovalci, ostalo so člani društva, ki kao, lahko tam pijejo!

eh (nepreverjen)

Saj pa klub nima nobene veze s tem projektom.. Če je, če ga ni, poti in brod sta občinska last, in kot že 10 let itak ne bodo nič naredili, otroška igrala delajo že najmanj 6 let, že štihec je hodil po gasilskem domu v krogu pa nam govoril kako se bodo naši otroci igrali pri brodu. Sedaj nam pa jevšek govori kako bomo imeli adrenalinski park. Nič ne bo, volitve se bližajo, in vsem je vseeno razen par pametnjakovičem, ki sedaj lahko razpišujejo svoje politične motive.

kanžor

To kako imajo urejeno je čista zadosti ker denarja ni

Navijači (nepreverjen)

300.000 evrov za neke table tja lučiti? Me zanima gdo de te table delo!! Kradnejo nam. Na volitvah si tou zapomnite!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Idealen kraj za je.....o je to bil. Vi boste pa zdaj to pokvarili. Le kam bodo visoke soboške gospe zdaj hodile ?

black panter

ka si poleg biu, ka se znaš

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Velikokrat sem se z znankami tam dobival. Pa druge pare sem tudi srečal tam. V petek bolje, da nisi šel, ker je bila gužva, in te je lahko kdo spoznal, čeprav v temi.

In reply to by black panter

kanžor

Tujec 2- pijancek @@@ Vörvlen ti ka si ob petkih hodil tja ampak se samo naslajat ter gledat ka so drugi pari delali tij pa si p***al desno dlan .

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kanžor

Un je vkraj lijzal pa gledal

In reply to by black panter

čarni vrag (nepreverjen)

Da nisi tam dobo triper?

brejg (nepreverjen)

samo gucijo, in lapajo, naj kaj delajo pa se te hvalijo. Vsak cigan svoje konja hvali, bi lahko rekli za projekte obcine MS.

čikgumi (nepreverjen)

Table ton trbej, ka se Sobočanci ne bi v šumi zgüjbili.

Bedak pri tabli (nepreverjen)

Ja, trbej. Nešteri desničarji so tak zarukani, da bi v Muro šli namesto proti Krogi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice