Nad zahodnim Sredozemljem je nastalo ciklonsko območje, ki se bo v ponedeljek še poglobilo. Vremenska fronta bo v noči na torek prešla naše kraje, vetrovno bo predvsem na Goričkem.

Kombinacija velikih razlik v zračnem tlaku in temperaturi ob sami vremenski fronti poganjata tudi premikanje zračnih mas, torej veter. Vetrovni stržen bo najmočnejši v ponedeljek pozno popoldne, zvečer in v noči na torek, napoveduje Agencija Republike Slovenije za okolje. 

»Žal pričakujemo pojav obsežnejših vetrolomov, zato smo za nekatere dele države objavili rdečo stopnjo vremenske ogroženosti,« dodajajo državni meteorologi.

Najmočnejši veter pričakujemo danes zvečer in v prvem delu noči na torek. Predvsem na Primorskem, Notranjskem in v alpskih dolinah bo velika nevarnost vetroloma.

Deževje bo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji trajalo do torka zjutraj. Še se bodo pojavljali krajevno močni in dolgotrajni nalivi. V torek čez dan večje količine padavin pričakujemo le še na severozahodu.

Izračun maksimalne hitrosti vetra (m/s) v ponedeljek, 29. 10. 2018. Izračun krajevno presega rušilne hitrosti, zato pričakujemo pojav obsežnejših vetrolomov (vir: ARSO).
Vremenska slika za ponedeljek ob 12h. Hladna fronta v bližini Italije (modra črta) bo v noči na torek prešla naše kraje (vir: ARSO).

Ob morju bo v ponedeljek zapihal tudi zelo močan jugo, v kombinaciji z nizkim zračnim tlakom in plimo bo v prihodnjih dneh morje prestopilo obalno črto, poplavilo bo najnižje dele naše obale. Povečano plimovanje bo predvidoma najbolj izrazito v noči na torek. Morje bo razburkano, na odprtem tudi močno razburkano. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice