Temperature so se v teh dneh povzpele vse do 35 stopinj Celzija. Še veliko bolj se ob vročinskih valovih segrejejo naši jekleni konjički, zato mislite tudi na živali.

Včeraj je bil najbolj vroč dan letošnjega junija. Visoke temperature predstavljajo veliko obremenitev za ljudi, tveganje pa predstavljajo tudi za živali.

Vsako leto je kar nekaj primerov, ko brezvestni lastniki svoje pse v vročini zaprejo v avtomobile, medtem ko se odpravijo po opravkih. Tako ravnanje je za živali smrtno nevarno.

Niti za nekaj minut v trgovino

Že nekajminutni kratek postanek v trgovini se lahko spremeni v tragedijo za čakajočega kužka. Tudi, če ne pride do usodnih posledic, je že samo kratka izpostavljenost vročini v zaprtem avtomobilu dovolj, da kužka med naraščajočo vročino zgrabita panika in strah, med katerima zelo trpi. 

Temperatura v avtu narašča skokovito

Čeprav je posedanje ob kavici v senci na terasi gostinskega lokala pri 26 stopinjah Celzija povsem prijetno, se v notranjosti zaprtega avtomobila kaj hitro razvijejo izjemno visoke temperature. Če je avto nekaj ur izpostavljen soncu, se lahko temperature v njem dvignejo tudi čez 75 stopinj Celzija.

Tabela prikazuje, kako narašča temperatura v zaprtem avtu, ko je ta izpostavljen soncu.

Priprta okna niso rešitev

Če pri zunanjih temperaturah do 20 stopinj Celzija priprta okna nekako uspejo hladiti notranjost avtomobila in ohranjati temperaturo, pri kateri živali niso ogrožene, to nikakor več ne drži pri višjih temperaturah. Zato je v poletnem času edino sprejemljivo to, da vzamete žival s seboj iz avtomobila ali pa da nekdo ostane z živaljo v prižganem avtomobilu z delujočo klimatsko napravo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dolfe struna (nepreverjen)

Kakšne brez vezne nam ponujajo ,kot da bi res bili tako zaostali in ne bi znali nič glede temperatur .

Pikanogavička (nepreverjen)

Nikoli ni odveč opozorilo. Prevečkrat se zgodi, da ljudje nepremišljeno puščajo živali v razgretih avtomobilih, ko skočijo za "5 minut" v trgovino.

In reply to by dolfe struna (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

dolfe Na žalost je dosta tak zaostalih, sakšo leto lejko štejmo o smrtnih primerih pa nej samo živali.

In reply to by dolfe struna (nepreverjen)

Starejše novice