V Murski Soboti prav kmalu ne gre pričakovati Mustrove ulice. Zakaj?

Maja bosta minili že dve leti, odkar je v 93. letu starosti svojo življenjsko pot sklenil veliki ustvarjalec Miki Muster. Njegova smrt se je močno dotaknila mnogih Slovencev, ki so jih skozi otroštvo spremljali njegovi pisanih stripovski in animirani junaki. Slovitemu akademskemu kiparju, ilustratorju in striparju se pomurski kulturniki danes poklanjajo že tudi v svojih delih, Murska Sobota, njegov rojstni kraj, pa medtem ostaja brez vidnejšega obeležja, posvečenega  častnemu občanu. 

Nedolgo po Mustrovi smrti so se v javnosti zvrstili številni pozivi k poimenovanju katere od soboških ulic v njegovo čast. Tudi bralci Sobotainfo ste se prepričljivo opredelili za to možnost. V naši anketi, v kateri je bilo oddanih skupno 618 glasov, vas je kar 92 odstotkov bilo mnenja, da si Miki Muster zasluži svoj kotiček v mestu.

Zamisli so bili naklonjeni tudi v soboški občini. Kot so nam takrat povedali, naj bi na občinski upravi skušali identificirati ulico, ki bi se v prihodnje lahko imenovala po njem. 

Brez novih ulic ni novih imen

Toda mesto še vedno nima ulice Mikija Mustra – in kot kaže, je še nekaj časa ne bo dobilo.  

V Mestni občini Murska Sobota smo namreč preverili, kako kaže omenjeni možnosti in ali je zamisel že kaj bliže realizaciji. V odgovoru so nam pristojni pojasnili, da trenutno preprosto ni novih ulic v mestu, ki bi jih lahko poimenovali po Mustru. Zagotavljajo pa, da pobudo hranijo ter da bodo predlog – če oziroma ko bo nastajalo kakšno novo naselje ali ulica – vsekakor upoštevali in ga preučili. 

A glede na to, da se Murska Sobota že lep čas srečuje s problematiko krčenja prebivalstva in tako nima izrazitih potreb po širitvi, Mustrove ulice verjetno prav kmalu ni moč pričakovati. Več o manjšanju števila prebivalcev v Murski Soboti preberite v povezani novici:

Mustrovo ime niti ni edino, ki se je znašlo v 'čakalni vrsti'. Po pojasnilih občine še vedno hranijo tudi nekaj drugih predlogov za poimenovanja ulic, ki so jih s podobnimi pobudami podali občani, a jih v odsotnosti novih ulic preprosto niso mogli realizirati. O preimenovanju obstoječih ulic medtem ni bilo govora.

Lipe namesto v Mustrov park ob Soboško jezero

Sicer pa spomnimo, da smo v Murski Soboti še pred leti razmišljali celo o parku, posvečenem Mikiju Mustru.

Po prvotni viziji zmagovalcev natečaja za prenovo mestnega središča, ki ga je razpisala soboška občina, bi na območju Blagovnice v prihodnosti nastal Center Mikija Mustra, v okolici knjižnice pa bi zrasel Mustrov park. Med drugim so snovalci v sklopu ureditve odprtih javnih površin takrat predvideli tudi selitev lip s Slovenske ulice v novonastali park. 

V minulih letih so zamisli, kot kaže, nekoliko predelali, drevesa pa so medtem že našla nov dom ob Expanu

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost30 (nepreverjen)

Dokeč de Jevšek župan, toga nede, ker je nej bil NJIHOV.

to (nepreverjen)

Miki Muster je bil Madžar, zato ne bo dobil ulice ne v Soboti, ne v Ljubljani.

In reply to by Gost30 (nepreverjen)

Mura14 (nepreverjen)

Valda do prvo napravili Stalinovo ulico pametnjakovici

Tinček od Kulaka (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ovi su tak rdeči, da bodo naredili
poleg Staljinove ulice
še
Ulica psa maršala tita
pa
Ulica pudla jovanke broz
pa
Ulica edvarda kardelja
pa
Ulica staneta dolanca
pa
Ulica psa katerine pesal
in seveda
Ta glavna ulica
bo
Gayska ulica

In reply to by Mura14 (nepreverjen)

df (nepreverjen)

vidim kako ocenjujete
Vsi ki v dopoldanskem času dajete minuse ste
državni paraziti in podpiranci, pa tudi če ste v službah
ste podpiranci nas ki pošteno delamo, da vi dobite peneze.
Mi ki pošteno delamo dopoldan nimamo časa viseti na internetu zaneumnosti.
Delovni pošteni ljudje pa imamo popoldan čas ker med šihtom delamo kaj bolj pametnega kot
vi ki ste kanon futer in takrat bodo padali plusi
minuse na poštene komentarje daje samo kanon futer in pedri

In reply to by Tinček od Kulaka (nepreverjen)

Horgoš (nepreverjen)

Tinček. Pozabil si ulico Janeza Velikega. Dosmrtnega voditelja ene od partij, ki je najbližja zgoraj imenovanim. Đanči goji kult osebnost, je nezmotljiv, razume se na vse, misli za vse druge in na čelu svoje partije je bez ograničenja trajanja mandata. Enako kot njemu tako ljubi Josip Broz, katerega je peš hodil častiti v Jajce.

In reply to by Tinček od Kulaka (nepreverjen)

Tinček Kulak (nepreverjen)

Seveda
Ulica Janeza Velikega
velikega z Veliko začetnico
Ampak te ulice se bodo komunajzerji
izogibali kot hudič križa

In reply to by Horgoš (nepreverjen)

BUM !!! (nepreverjen)

BUM

brezmann (nepreverjen)

Dobro je zgornji komentatori, pomejrite svoje frustracije, gda si neumen si pač neumen, samo nej trbej tou vsen po interneti kazati. Ka bi zaj vi radi? Ka se ena ulica samo tak na hop cup preimenuje v Mustrovo ulico? Če bi meli kaj v glavi bi se zavedali ka tou prinesej s sebov. Spoumnite se gda so se po osamosvojitve spreminjala komunistična imena ulic? Ge san žijvo v enoj takšoj. Cela familija si je mogla iti spreminjat osebne, pasoše pa ostale dokumente, pošijlati 1000 papejrov na razne inštitucije ka smo spremejnili naslov. In ka je problem, če se še malo počaka? Itak de se Sobota širila pa de prej ali slej v južnon deli kakšna nouva ulica pa se te tista poimenuje po Mustru. Ali eni ste pač budale pa nemrete iz svoje kouže.

Tak je... (nepreverjen)

Bravo brezmann dobro napisano,samo vprašanje je,če bodo to bedaki razumeli posebno tisti neumni,ki nič ne razumejo.

In reply to by brezmann (nepreverjen)

copek (nepreverjen)

Tak je... in [email protected]@ sta se našla dva takšniva ,ki nista za enega .

In reply to by Tak je... (nepreverjen)

Gostitelj123 (nepreverjen)

Prečitajta do konca. Piše ka se prebivalstvo krči v ms tak ka nega potrebe po novi ulici nej kak vuva pravita ka be staro ulici dali novo ime

In reply to by Tak je... (nepreverjen)

čmrlj (nepreverjen)

Lažeš. Na osebni in potnem listu sploh ni zapisane ulice prebivališča.

In reply to by brezmann (nepreverjen)

brezmann (nepreverjen)

Ka tij maš Pakistansko osebno?

In reply to by čmrlj (nepreverjen)

občan sobote (nepreverjen)

brezmann............ Saj pa te po razpadi države smo si vsi menjali dokumente nej samo tij in tvoja familija .Muster si je zaslužil imenovanje ulice po njem ampak dokler ,do se eni imeli ,kot ,da je Sobota in občani njihova last ulice po Mikiju ne bo. Na obrobju mesta so kratke ulice z nekaj hišami tako ,da če bi je preimenovali ne bi bili taki stroški ,kot pa tam,ki se nekaj dela brezi veze in denar meče tja. Tisto v zadnjem stavku velja predvsem za tebe .

In reply to by brezmann (nepreverjen)

brezmann (nepreverjen)

Mojo ulico so spremenili gda smo že meli slovenske dokumente, nej nekaj na pamet. Pa ka te še pitan.... Muster je od gnes dale ali je že od prlej? Sobota se je gnes ustanovila? Prlej smo nej meli ulic? Kelko županov smo meli od 1991? Zakoj je nišče že prlej nej dao toga predloga, naprimer Štihec, keri je nej biu komunjara po vašon? Zakoj je on nej dao Mustri ulice? Ges i tij biu do zdaj?

In reply to by občan sobote (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Človek dragi Muster je mro pred dvema letoma. Po živih pa se ulice ne poimenujejo. Izjema je bil seveda maršal Tito, ki je imel v vsakon mesti svojo ulico.

In reply to by brezmann (nepreverjen)

copek (nepreverjen)

brezmann @@@ Od kdaj pa se imenujejo ulice po živih ljudeh ? To tij spet imaš nekšni svoj zakon izgleda .

In reply to by brezmann (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Pa tak lepo bi se podala ulica tam proti parku
kjer ponavadi sobočani vodijo pse na sprehod
-- Ulica pasje mrcine jovanke broz --
pa še žensko kvoto ulic bi dosegli..

miha mapinko (nepreverjen)

oh kako bi bilo to lepo

In reply to by df (nepreverjen)

Joužek2 (nepreverjen)

Fazanerijo nameravajo iztrebiti!! Mogoče bo pa tam Ulica Mikija Mustra? Ali bomo dovolili podiranje mestnega gozda?

trdonja. (nepreverjen)

Se strinjam ka Miki Muster dobi neka v Soboti, se pa strinjan tudi ka bi preimenovanje kakšne ulice v mestu resnično prineslo dosta nevšečnosti za prebivalce, še celo pa za podjetja, ki bi se nahajala v tej ulici. Zato bi predlagal boljšo rešitev, da se po Mikiju Mustru poimenuje kakšna kulturna ustanova v Soboti. Mogoče Galerija Mikija Mustra ali kaj podobnoga. Bi bilo menje stresno za prebivalce, Miki Muster bi pa dobil zasluženo obeležje.

Bralec3 (nepreverjen)

Glede na to, da je novo ulico težko pričakovati, predlagam, da se po M.Mustru poimenije Letno kopališče. Spodnji citat je iz intervjuje z Mikijem Mustrom, pa presodite sami, če ne bi bilo to primerno.

Svetovni in evropski prvak v plavanju med seniorji
"Že v mladosti sem se ukvarjal s plavanjem in bil nekaj časa tudi plavalni trener. Plavalno sem se upokojil pri 23 letih in nato dolga leta nisem plaval. Plavanje sem na novo odkril šele pri 65 letih, na dopustu.

Dokaj hitro sem začel premagovati precejšnje razdalje – plaval sem na primer od Umaga do cementarne –, kar je naneslo približno tri kilometre, pa nisem bil prav nič utrujen. Ko sem začutil, da mi gre plavanje dobro od rok, sem se odpravil na Plavalno zvezo Slovenije in jih prosil, naj mu pokažejo rezultate, ki jih je doseglo deset najboljših plavalcev seniorjev v Evropi.

Ugotovil sem, da bi se brez truda lahko uvrstil med najboljše tri. Začel sem bolj resno trenirati, kupil sem si celo štoparico in se kmalu vrnil na PZS. Tokrat sem želel preveriti rezultate najboljših plavalcev na svetovnem prvenstvu. In tudi tu bi se z lahkoto uvrstil med najboljše tri. In sem začel. Najprej sem se udeležil svetovnega prvenstva v Münchnu, kjer sem zmagal na maratonski razdalji, na 800, 400 in 200 metrov pa sem bil tretji, na evropskem prvenstvu v Franciji, prihodnje leto, mislim, da je bilo to leta 2003, pa sem bil v maratonu spet najhitrejši, na 400 metrov pa sem končal kot drugi. Največ težav so mi povzročali skoki in obrati, ker jih nisem nikoli treniral."

Munt (nepreverjen)

Jaz bi predlago spomenik z tem mamo izkušnje in pejnezi so nej problem.

Toporišič... (nepreverjen)

... s tem ...

In reply to by Munt (nepreverjen)

Preverite... (nepreverjen)

Zakaj naj preverjam, budale nepismene?!?

fajercajg (nepreverjen)

Ka se zdaj eni gor vužigate za brezveze. Dokeč ste nej tej članek prešteli ste verjetno sploj nej znali što je Miki pa ka je biu rojeni v MS. Zdaj pa vsi heroji palik na pune nekše komuniste naprej vlačite. Bolani ste vsi po vrsti.

Fonzi (nepreverjen)

Eni pač smo v Cicibanu, Pionirskem listu in še kje prebirali njegove stripe. Če jih ti nisi in če ti nisi slišal za njega, se rajši ne oglašaj. In poznamo tudi drugo njegovo delo. Eni smo ga tudi videli, ko je še pri devedeseth plaval kravl v bazenu v Moravskih toplicah.

In reply to by fajercajg (nepreverjen)

geyci (nepreverjen)

kdo je to?

In reply to by fajercajg (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Če bi se hotelo, bi se v Soboti hitro našlo ulico... in se jo preimenovalo!

Zakaj imamo "partizansko" ulico?

Zakaj ulico imenovano po partizanskem poveljniku, ko pa čedalje več pričevanj priča o tem, da je bilo vodstvo partizanstva zločinska organizacija. Nič ne pravim za ulico Štefana Kovača, saj je ta padel takoj na začetku vojne, ko so bili še vsi več ali manj idealisti, verujoči v neki boljši sistem, verjetno tudi verujoči v slovenstvo in še kaj. Imamo še kup podobnih ulic... Tudi morda ni potrebno, da imamo ulice imenovane po krajih, kot so Kroška, pa Bakovska, pa Lendavska, imamo Kopališko, pa Mirno... Sobočanci in okolišanci bi spremembo sprejeli hitro, za nekoga od zunaj pa je pomoč v obliki raznih navigacij, če že kaj išče. Stroški menjavanja dokumentov tudi niso tako visoki oz. se naj morda dokumenti menjajo v roku nekaj let...?

Sobota ima ulico, poimenovano po res plodnem in izrednem fotografu, katerega pa ostali del Slovenije ne pozna. Mikija Mustra pozna vsa Slovenija in čakati, da nekdo nekje zgradi dve baraki, da dobimo ulico...?

Tudi ideja, da bi se letno kopališče preimenovalo tako, da bi spominjalo na Mikija Mustra ni ravno za stran odvreč zaradi njegovih plavalnih uspehov! Hkrati bi se lahko preimenovala Kopališka ulica v Mustrovo in bi bil volk sit in koza cela glede tistih "narodnih junakov"!

Pa ne sedaj skakati do stropa... samo svoje mnenje sem izrazil! Kakor mnogi pred mano!

aaaaaaaaaaaaaaaaa1 (nepreverjen)

Truplo Vej pa daj predlog ka se tvoja ulica preimenuje, bi te rad vido.

Tinček Kulak (nepreverjen)

sem slišal na občini
da bodo
partizansko ulico preimenovali
v
Banditen strasse

df (nepreverjen)

SE TAKOJ PODPIŠEM POD TO

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice