Delavci Komunale začeli z obrezovanjem dreves v soboškem parku.

Obrezovanje najstarejših dreves v mestnem parku se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu, predvsem zaradi zmanjševanja potencialne nevarnosti.

V prvi fazi se bodo obrezovale platana in sofora pri gradu, lipa pri ribniku in gaber, ker je zdaj primeren čas za obrez teh dreves. V drugi fazi v neolistanem stanju pa se bo opravilo še obrezovanje hrasta. 

Naravne vrednote v parku

Ti ukrepi se izvajajo na podlagi pregleda stanja dreves na območju mestnega soboškega parka. In sicer je bil opravljen strokovni arboristični pregled stanja izbranih obstoječih dreves v parku. Kot je bilo ocenjeno, so to najstarejša drevesa v parku, ki bi se ohranjala, kot odraslo staro drevo in izjemno staro drevo/veteran - drevesna naravna vrednota. Za platano, soforo in hrast bi se na Zavod RS za varstvo narave lahko podal predlog za novo drevesno naravno vrednoto.

Vsa ta drevesa dosegajo obseg debla, ki ga Zavod Republike Slovenije za varstvo narave določa, da se drevo lahko predlaga za samostojno naravno vrednoto. 

Ocenili stanje dreves

Ocenili so splošno zdravstveno stanje dreves z uporabo vizualne metode VTA s tal in ob uporabi gumijastega kladiva. Zabeležili so se tudi splošni zaznamki glede razmer na obravnavani lokaciji, opravili so poglobljeni pregled stanja dreves z uporabo specialne naprave rezistograf. Z napravo se v deblo - na območju koreninskega sistema drobni izvrtek s svedrom debeline 1,8 mm do dolžine 50 centimetrov.

Z rezistografom se lahko preveri in določi količina zdravega lesa in morebiten razkroj lesnih vlaken v notranjosti debla ali druge rastne nepravilnosti.

Prav tako so na terenu izmerili obseg debla na prsni višini, ocenili starostni stadij dreves (mlado, odraščajoče, odraslo, odraslo staro, izjemno staro drevo veteran), prav tako je bil ocenjen tudi višinski razred drevesa, narejeni so še bili zaznamki o stanju korenin, debla, krošnje ... 

Na podlagi tega se je izdelalo strokovno mnenje in podan je bil zaključek s priporočili in smernicami za nadaljnje vzdrževalne ukrepe. 

Obrezovanje dreves pod strokovnim nadzorom

Obrezovanje dreves bo potekalo pod nadzorom strokovnjakinje arboristke Tanje Grmovšek, ki je tudi opravila pregled stanja dreves, podala smernice in ukrepe glede na stanje dreves in ki bo po opravljenem delu pripravila poročilo. 

Z vsemi deli je tudi seznanjen ZVKDS, ki izda soglasje za ta dela. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja 426 (nepreverjen)

Saj se razmi, ka včasih trbej obrezate, ali seeno ... Strokovno mnenje neje zadosta, tüdi delo mora biti opravleno strokovno. Glede na tou, ka Komunalci delajo po Sobote, nega razloga za optimizem.
Drejve bi že lejko bile naravna dediščina, ali zakoj te občina toga že neje zrihtala prle?

zelenec (nepreverjen)

Dobro obrezat trbej, ka pa sadilo se nede nika ? Pomali de travnik grato namesto parka. Štihec je rakičanski drevored pomladil, ka pa Jevšek ? Samo beton pa asfalt...

Godžiro (nepreverjen)

Pa ka me boli kurac , zakaj so v soboškem parku zabrnele žage .

gostja 426 (nepreverjen)

Seveda. Ka so pa te ene drejve, glavno, ka mislimo samo na sebe, nej? Gda pa de veter fudo pa praj noso, pa de ti poleti vrouče na betone, pa boš diho slab zrak, te pa li pomisli, ka si od drejv odvisen bole kak misliš.

In reply to by Godžiro (nepreverjen)

kokomoko (nepreverjen)

Boljše da so narkomane ostranili iz parka

Godžiro (nepreverjen)

Ne živim v M.Soboti , ergo zato se mi tudi prav prisrčno jebe za M.Soboto in za vse kerefeke , ki se dogajajo v zvezi z njo , zdaj gostja 426 , problem in to dosti večji je amazonski pragozd , ne pa soboški park in eno drevo , ampak miljoni dreves , kar pa je seveda v svoji majhnosti in zaplankankanosti težko priznati , toliko .Zaenkrat.

Nezaplankana (nepreverjen)

O zaplankanosti lahko mirno govorimo v tvojem primeru, ker v bistvu ne vidiš dlje kot do svojega praga. In kaj lahko ti narediš za amazonski pragozd, razen da ga omenjaš v svojem - milo rečeno - primitivnem komentarju? Škoda je vsakega posekanega drevesa, ki se zruši zaradi človeške neumnosti ali pohlepa!

In reply to by Godžiro (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Problem je amazonski pragozd, problemi so v Indoneziji, ge se pragozdovi krčijo zavolo palmovoga olja, ti pa te produkte brez težav küpüvleš, problemof je ogromno in ti nejsi pozvani za tou, ka boš meglaro, ka so pa ka nejso problemi. Takšni itak ne naredite nič nej za naše nej za amazonske drejve.
Problem je sakšo drevo, s kerin človen ne dela vredi. Na naše okolje vplivajo vse drejve, predvsen naše.

In reply to by Godžiro (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Moj gornji komentar se seveda nanaša na Godžiroja. Nezaplankana, tak je. ;

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Kakšno platano bi še lahko na novo zasadili.

Gggg (nepreverjen)

Najbokše ka vse spoderete, novih pa se nič ne zasaja...

tomo vinkovič (nepreverjen)

obrezivanje je prava stvarje pa dobro da te odrezke potem kupijo pripadniki levih strank misleč da so lignji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice