Medtem, ko na državni ravni stopnja brezposelnosti pada, se v Pomurju veča.

Oktobra so na Zavodu za zaposlovanje beležili sezonski porast brezposelnosti, ki se je v novembru ponovno zmanjšal za 0,2 odstotka, razen po Območnih službah v Murski Soboti, Kopru, na Ptuju, Kranju in v Sevnici.

Kako kaže v Pomurju

Novembra se je v primerjavi s prejšnjim mesecem brezposelnost v območni službi Zavoda za zaposlovanje Murska Sobota povečala za 0,6 odstotka. V primerjavi s stanjem pred letom dni pa brezposelnost ostaja nižja v vseh Območnih službah, v murskosoboški se je tako zmanjšala za 11,2 odstotka in tako spada med Območne službe z največjim medletnim znižanjem brezposelnosti.
Letna statistika optimistična

0,2 odstotni upad brezposelnosti predstavlja 133 oseb, kar pomeni, da se jih je v novembru zaposlilo toliko več, kot v oktobru. A letna statistika kaže na večji napredek, saj je bila brezposelnost minuli mesec, v primerjavi z lanskim, manjša za 6.316 oseb ali za 7,7 odstotka. 
 

Razlog za oktobrsko povečanje t. i. sezonske brezposelnosti se lahko skriva v tem, da so se v oktobru končala sezonska dela v kmetijstvu in tudi nekaterih vejah turizma, septembra in oktobra pa potečejo tudi statusi polnoletnim dijakom in študentom. Iskalcev prve zaposlitve je bilo od januarja do novembra prijavljenih skoraj 11.000 (minuli mesec 957), dobrih 8000 oseb pa je zaposlitev izgubilo zaradi stečajev ali ker so postali tehnološki višek, 744 pa v novembru. Največ na novo prijavljenih oseb na Zavodu beležijo zaradi izgube zaposlitve za določen čas, teh je bilo približno 38.600 v prvih enajstih mesecih letošnjega leta prejšnji mesec pa dobrih 3.000.

Kljub temu je bila stopnja brezposelnosti v istem obdobju lani za 6,6 odstotka višja. Prijavljenih je bilo namreč 7 odstotkov manj iskalcev prve zaposlitve, 23,5 odstotkov trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4,8 odstotka manj brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Čisto enostavno,delodajalci so porabili denar iz zavoda za zaposlovanje in delavce poslali nazaj na zavod za zaposlovanje in drugo leto marca ga spet vzame iz zavoda za zaposlovanje in spet dobi denar iz zavoda za zaposlovanje.Tako se dela z državnim denarjem,politiki in delodajalci in trgovci so prava mafija.

butalec (nepreverjen)

Če se njemi splača, ka vsako leto nekšoga novoga priučuje .........

Starejše novice