V veljavo je stopil Kodeks za zmanjšanje prodaje lahkih plastičnih nosilnih vrečk, ki ga je podpisalo 33 slovenskih podjetij.

S septembrom je stopil v veljavo omenjeni kodeks s katerim so se podjetja prostovoljno zavezala, da plastičnih vrečk svojim potrošnikom ne bodo več prodajala. Na seznamu je 33 slovenskih podjetij, različnih velikosti, najdemo pa tako mikro podjetja kot velike gospodarske družbe. 

Na seznamu trgovine, ki jih obiskujemo vsakodnevno

Plastičnih vrečk tako zagotovo ne boste našli več v vaši bližnji trgovini, ko se boste odpravili po kruh in časopis, saj so h kodeksu pristopili vsi večji in najbolj znani trgovci:

  • Lidl,
  • Hofer,
  • Spar,
  • Mercator,
  • Tuš.

Izpostaviti pa velja še, da so se zavezali h kodeksu tudi v Harvey Normanu in Merkuru. Na seznamu so pa tudi bencinski servisi: OMV, Petrol in Mol.

Na Molu sledijo trajnostnemu razvoju

Ravno Mol Slovenija d.o.o. pa ima sedež pri nas, natančneje v Murski Soboti. Mol ima trenutno 48 prodajnih mest v Sloveniji in v nobeni izmed teh ne boste več mogli kupiti plastične vrečke.

V podjetju so za Sobotainfo zaupali, da a so h kodeksu pristopili, zaradi uresničevanja smernic trajnostnega razvoja v njihovem podjetju, kajti želijo prispevati k varovanju okolja in zmanjševanju količine odpadkov. Na Molu se zavedajo pomena področja varovanja okolja in skrbi za prihodnje generacije, so še dodali.

V Aveni želijo približati naravo ljudem

Da pri njih ne boste več našli plastičnih vrečk so se odločili tudi v trgovini Avena. Podjetnica Matejka Kosi svojo dejavnost opravlja v prleškem središču, v Ljutomeru.

Kot nam je zaupala Kosijeva, gre za trgovino z izdelki za zdravo življenje in trgovino je odprla ravno z namenom, da ljudem nazaj približa naravo, ki se danes vse preveč uničuje. Kosijeva je še dodala, da se je odločila za papirnate vrečke, ki jih kupi sama in jih svojim potrošnikom ne zaračunava.

Trgovci želijo prispevati k varovanju okolja

Kodeks za zmanjšanje prodaje lahkih plastičnih nosilnih vrečk sta podpisala okoljski minister Simon Zajc in predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah že 15. maja letos. Trgovci, ki so pristopili h kodeksu, se z njim  zavezujejo, da na blagajnah svojih maloprodajnih mest ne bodo več prodajali lahkih plastičnih nosilnih vrečk, ki so izdelane iz originalnega granulata z debelino stene manj kot 50 mikronov in plastičnih nosilnih vrečk s vsebnostjo pod 80 odstotkov vsebnosti reciklata.

Seznam vseh podjetij, ki so prostovoljno podpisale Kodeks za zmanjšanje prodaje lahkih plastičnih nosilnih vrečk, si lahko pogledate tukaj.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ferdopijše (nepreverjen)

kak, če pa san jo včeraj kupo v merkatoru za 9centov v ms.
če jih več nede mo jo pa seuf noso..ka do me kaznili?

Landini

Zanimivo. Jaz sem se čisto odvadil plastičnih vrečk. Na začetku sem bil nekoliko skeptičen, zdaj pa gre brez problema.

büjraš (nepreverjen)

Lidl,Hofer in Spar niso Slovenska podjetja ali ?

ferdamt (nepreverjen)

pa meerkator tudi ne!

In reply to by büjraš (nepreverjen)

S figo v žepu (nepreverjen)

Žal se mi zdi, da ne pomaga veliko, če grem iz trgovine z nakupovalno vrečko iz blaga, v kateri je en kup stvari v plastični embalaži (sadje, zelenjava, meso, sir, jogurt ...).

Jim Beamm (nepreverjen)

Je pa vsaj nek začetek, pohvalno!

In reply to by S figo v žepu (nepreverjen)

lmo29265

V delovnih urah zaslužim preko 7000 dolarjev na mesec. Slišal sem, kako mi drugi govorijo, koliko denarja lahko zaslužim na spletu, zato sem se odločil, da pogledam. No, vse je bilo res in to mi je popolnoma spremenilo življenje. začel__➧➧➧➧ www.WebJob33.Com

Mura14 (nepreverjen)

Sigurno puno pimpekov potegnes

In reply to by lmo29265

bingelj (nepreverjen)

Vsa našteta podjetja so tuja in ne slovenska. Sicer pa sploh ni važno kdo je lastnik. Je pa prav zanimivo gledati sedaj kako vsi večji kar tekmujejo in oglašujejo, da nimajo več plastičnih vrečk.. No, jaz nosilne plastične vrečke nikoli ne rabim, ker iz vozička dam stvari v večjo košaro v avtomobil. Vseeno pa je še vedno ogromno plastične embalaže, ki je ne bodo mogoli kar tako z nečim drugim nadomestiti. Gre predvsem za živila, ki imajo določene visoke higienske standarde. Tudi se nihče ni vprašal koliko milijonov hektarjev gozda se bo posekalo za papirno embalažo, ki bo delno nadomestila plastiko.

Starejše novice