Z drugim razpisom WiFi4EU po 15.000 evrov evropskih sredstev za zagotovitev brezplačnega dostopa do interneta na javnih mestih najmanj šestim pomurskim občinam.

Evropska komisija želi s posebnim programom državljanom in obiskovalcem povsod v Evropi omogočiti brezplačen brezžični dostop do interneta na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji.

Odziv na pobudo WiFi4EU je bil izjemen že novembra lani, ko so v le nekaj sekundah po odprtju razpisa zabeležili več kot pet tisoč prijav. Veliko zanimanje pa so zdaj zabeležili tudi z drugim, 51 milijonov evrov težkim razpisom, na katerega se je aprila prijavilo kar 10.000 evropskih občin.

Komisija je minuli torek objavila seznam 3.400 evropskih občin, ki so bili uspešne v okviru drugega razpisa. Kot so sporočili iz informacijske točke Europe Direct Pomurje, je tokrat uspelo 34 slovenskim občinam, od tega vsaj šestim pomurskim.

Evropska sredstva so si namreč zagotovile občine Apače, Murska Sobota, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Turnišče. Za vzpostavitev dostopnih točk bodo prejele po 15.000 evrov. Občini Odranci in Šalovci sta se medtem uvrstili na rezervni seznam upravičencev, ki bo aktualen, če bo komisija povišala razpoložljiva sredstva.

V soboški občini so že zapisali, da brezžično omrežje skladno z določbami razpisa WiFi4EU načrtujejo v ožjem mestnem središču, k vzpostavitvi potrebne infrastrukture pa bodo pristopili v letu 2020. 

Seznam vseh občin, ki so bile uspešne na drugem razpisu, si lahko ogledate tukaj.

Časa za postavitev dostopnih točk leto in pol

Shema WiFi4EU spodbuja brezplačen brezžični dostop do interneta za državljane in obiskovalce na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji. 

Evropska unija bo financirala stroške nakupa in namestitve opreme za brezplačne dostopne točke Wi-Fi, medtem ko bo upravičenec kril stroške povezljivosti, torej internetno naročnino in vzdrževanja opreme za najmanj tri leta.

Upravičenec mora zagotoviti, da bo v roki leta in pol po podelitvi bona WiFi4EU namestitev dokončana in bodo začeli z delovanjem. Ko bo investicija zaključena, mora brezžična povezava biti na voljo brezplačno, zlahka dostopna, prav tako mora uporabljati najnovejšo in najboljšo razpoložljivo opremo, ki uporabnikom omogoča povezljivost visokih hitrosti.

Do sredstev že 17 pomurskih občin

Sicer pa spomnimo, da je bil za slovenske občine zelo uspešen že prvi javni razpis v okviru pobude WiFi4EU, saj je bon za vzpostavitev Wi-Fi omrežja pridobilo kar 89 občin, med njimi tudi enajst pomurskih: občine Radenci, Kobilje, Puconci, Gornja Radgona, Tišina, Črenšovci, Kuzma, Moravske Toplice, Lendava, Grad in Ljutomer.

Slovenija se skupaj z Bolgarijo, Grčijo, Hrvaško Irsko, Litvo in Portugalsko prišteva med države, v katerih si je s preteklimi razpisoma sredstva zagotovilo že več kot 50 odstotkov občin. Število pa bo s prihodnjimi razpisi letos in prihodnje leto še poraslo.

V tokratnem javnem razpisu za Wi-Fi bon-voucher občine, ki so bon-voucher dobile že v prvem razpisu in tiste, ki se do razpisa niso uspešno registrirale, sicer niso mogle kandidirati.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
heh... (nepreverjen)

Bomo videli kje bodo brezžične postaje.. Raje bi naj dali v tiste občine kje ni "žične" povezave.

trollbusta (nepreverjen)

to še zaj samo čakamo - ka do se nekši degeni bunili, ka njin "oddajniki" škodijo.

Jonas J (nepreverjen)

Leta 2019 bo EU gradila WiFi omrežje. Pa to je komedija. Čez eno leto se začne v EU uvajanje 5G omrežja, ki bo delovalo neprimerno boljše kot WiFi, pa še investicija bo na strani ponudnikov storitev mobilne telefonije. Mi pa zdaj zapravljamo velke pare, da na periferijo vozimo WiFi. Narobe svet.

Oj-oj (nepreverjen)

Ti si zdaj malo đaboke pa banane pomejšo. Wifi je brezžična povezava, 4g je pa hitrost neta. Če maš doma pogodbo hitrosti prenosa 20/20 de ti wifi delo 20/20, če maš 50/50 de letelo 50/50, s ten ti edino položnico zvišajo aparature doma pa ne menjajo. Se pravi ka slede lejko spremenijo v 5g pa nede dodatnih stroškov pa nikšnih oddajnikov nede trbelo menjavati

In reply to by Jonas J (nepreverjen)

Starejše novice