Največ prejemnikov zdravil zaradi duševnih motenj so pri nas lani našteli v občini Cankova. Mladi Pomurci so pomoč primorani iskati v drugih regijah.

Danes obeležujemo Svetovni dan duševnega zdravja, s katerim vsako leto opozorimo na pomen sodelovanja in povezovanja v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje in zdravljenje duševnih težav in motenj.

Tokrat so v ospredju predvsem otroci in mladostniki, duševno zdravje v tem obdobju je namreč pomemben napovednik duševnega zdravja odraslih. Prav zato so v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) izdali tudi posebno publikacijo, v kateri so zbrali ključne podatke o duševnem zdravju otrok in mladostnikov.

Skoraj četrtina mladih poroča o občutkih depresivnosti

Kot ugotavljajo, se s čustvenimi in vedenjskimi težavami v Sloveniji srečuje približno dvajset odstotkov 11-, 13- in 15-letnikov.

Slovenski otroci in mladostniki najpogosteje poročajo o nespečnosti (22,4 odstotka), nervoznosti (20,4 odstotka), razdražljivosti (18,9 odstotka) in potrtosti (16,2 odstotka). 

Po mnenju Helene Jeriček Klanšček iz NIJZ na naše fizično in duševno zdravje vplivajo družbene, gospodarske, tehnološke, kulturne in druge spremembe, različne oblike negotovosti, pritiski, nove oblike virtualnega življenja, storilnostna naravnanost, stalna uporaba elektronskih naprav in vse manj stika z naravo. 

Rdeči alarm?

Iz podatkov o obiskih zdravstvenega sistema v obdobju od leta 2008 do leta 2015 je razvidno, da se je število prvih obravnav otrok in mladostnikov zaradi duševnih in vedenjskih motenj močno povišalo:

Pretresljivi so tudi podatki o porabi zdravil za zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj pri osebah, mlajših od 20 let, saj se je ta povečala za 48 odstotkov, med mladostniki od 15. do 19. leta starosti pa za kar 73 odstotkov.

Glavni vzroki obravnav so podobni kot pri odraslih – reakcije na hud stres in prilagoditvene motnje, druge anksiozne motnje, depresivne epizode in motnje hranjenja. 

Pomurska mladina pomoč išče v drugih regijah

Številke so alarmantne že same po sebi, še posebej pa nas lahko skrbi v Pomurju – že zaradi dejstva, da smo znotraj obstoječe javnozdravstvene mreže služb za obravnavo težav med tremi slovenskimi regijami, ki niti nimajo zagotovljene ustrezne pomoči.

Psihiatrične specialistične ambulante oziroma specialisti otroške in mladostniške psihiatrije in drugi specialisti so namreč zelo neenakomerno razporejeni po državi. V koroški, posavski in pomurski regiji dejavnosti otroške in mladostniške psihiatrije tako sploh ne izvajajo, zaradi česar morajo otroci in mladostniki iskati pomoč v drugih regijah. 

Največ prejemnikov zdravil zaradi duševnih motenj na Cankovi

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja v NIJZ ugotavljajo, da področje duševnega zdravja in iskanja ustrezne pomoči kljub porastu duševnih motenj v Sloveniji in v svetu ostaja stigmatizirano, slabše dostopno ter zapostavljeno. Tudi zato bodo do konca leta 2018 organizirali skupno 12 dogodkov za boljše duševno zdravje v Sloveniji. 

Sami pa smo medtem izbrskali podatke o deležu prejemnikov zdravil zaradi duševnih motenj na območju Pomurju. Na interaktivnem zemljevidu preverite stanje v vaši občini:

Vir: NIJZ

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc 1234567890 (nepreverjen)

To rabijo samo zaposleni na občini!

smrkci (nepreverjen)

V Turnišču tej občini ne more več pomagati niti bog.Naj manj je razvita in največ je depresivnih ljudi,kar je pa najbolj pomembno je pa da so tukaj najbolj zavistni ljudje v celi Sloveniji in še lažljivci,kradljivci in veliki hinavci.

goostt (nepreverjen)

A ni tam romarska pot ?!

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Žalost (nepreverjen)

Vej pa kak nede človek depresiven gda preštej tej blesave zakone, ka de nikak v kurilnici mero vlago v drvaj pa v kučo nemre če nega fasade pa še puno je takše norosti vej nan pa te naj država poskrbij suha drva pa fasade namesto ka bi bilij radi ka se eni brigajo po svojih močeh jih še za nagrado kaznite ka te lejko drugin davlete podpore. Seveda nekaj jih je opravičenih ka se razmimo.

čarni vrag (nepreverjen)

Kaj moreš, norcev je vedno več. Takšna je pač božja volja.

Gringač (nepreverjen)

Jap , razmnožujemo se premosorazmerno z razmerami v državi .

Starejše novice