V Sloveniji študira polovica mladih, starih od 19 do 24 let, v Pomurju največ študentov v Občini Veržej, najmanj v občini Hodoš.

V soboto bomo obeležili mednarodni dan študentov. Leta 1941 ga je razglasil Mednarodni študentski svet v Londonu, v spomin na nacistično okupacijo prostorov praške univerze in na deportacijo več kot 1200 študentov v koncentracijska taborišča leta 1939, danes pa predstavlja predvsem prizadevanja študentov za demokratično družbo, spoštovanje človekovih pravic in boljšo prihodnost.

V minulem letu je terciarno izobrazbo v Sloveniji imelo 46, 4 odstotka prebivalcev, s čimer smo že presegli enega izmed ciljev evropske razvojne strategije do leta 2020. Pred petnajstimi leti je bilo v starostni skupini od 30 do 34 let terciarno izobraženih 25 odstotkov Slovencev, leta 2013 40 odstotkov.

Ob manjšanju družbene neenakosti in povečevanju produktivnosti izobrazba vpliva tudi na naš osebnostni razvoj, za višješolsko oziroma visokošolsko izobrazbo pa se odloča vse več mladih.

Skoraj polovica mladih med 19 in 24 let študira

Čeprav je delež mladih, vključenih v terciarno izobraževanje, v državi še vedno višji kot v večini drugih držav članic EU, se število študentov vse od študijskega leta 2007/08 znižuje, kar gre pripisati predvsem demografskim spremembam.

V akademskem letu 2017/18 je bil delež mladih od 19 do 24 let s 46,5 odstotka denimo skoraj za odstotno točko nižji kot v minulem letu. 

Fantje v tehniki, dekleta v zdravstvu – srečajo se v kmetijstvu

V vrstah študentov so bolje zastopana dekleta, kar 58 odstotkov študentov v terciarnem izobraževanju, starih 19-29 let, je žensk.

Do razlik pa med spoloma prihaja tudi pri sami izbiri študijskih področij. Na področje tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva je bilo v tekočem študijskem vpisanih 32 odstotkov vseh študentov in le 8 odstotkov vseh študentk. Velik razkorak je tudi na področju informacijske in komunikacijske tehnologije, kjer študira 10 odstotkov moških in le 1,2 odstotka žensk. V izobraževalne znanosti in izobraževanju učiteljev so medtem zabeležili vpis 15 odstotkov vseh študentk in le 3 odstotkov vseh študentov. Na področju zdravstva in socialne varnosti najdemo 17,4 odstotka vseh študentk in 7,5 odstotka vseh študentov.

Še najbolj izenačeni smo s po 3 odstotki na področju kmetijstva, gozdarstva, ribištva in veterinarstva, 6 odstotki na področju naravoslovja, matematike in statistike in 9 odstotki na področju statistike.

Kako pa je pri nas?

Pobrskali smo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije in ugotovili, da se je v letu 2017/18 izobraževalo 3.603 študentov terciarnega izobraževanja iz območja Pomurja.

Tako smo v regiji našteli 31 študentov na 1.000 prebivalcev, kar je šest manj od državnega povprečja. Nahajamo se na predzadnjem mestu v državi, manj študentov glede na skupno število prebivalcev je le še v Obalno-kraški regiji.

Sicer pa si na interaktivnem zemljevidu oglejte še, v kateri pomurski občini najdemo največ študentov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice