Kot smo poročali, so inšpektorji so v vsakoletnem nadzoru v nekaterih trgovskih centrih odkrili, da so v mesarji v maso za pleskavice in čevapčiče mešali žveplov dioksid, da bi preprečili oksidacijo.

Za katere trgovske centre gre? Čevapčiče s prepovedanim sulfitom so prodajali v petih mesnicah trgovskih verig Mercator, Spar in Tuš na Celjskem, Kranjskem in v Ljubljani, razkriva Delo. 

Šlo naj bi za prakse posameznikov, ki so delali v mesnicah, in ne navodila trgovskih verig, pravijo na upravi za varno hrano. Za koliko spornih mesnih pripravkov je šlo, ni znano. Postopki izrekanja glob kršiteljem pa še niso zaključeni.

V Mercatorju za Delo odgovarjajo, da je šlo za »posamične in izjemne primere, ki so v nasprotju z visokimi internimi standardi kakovosti«. V vseh mesnicah so izvedli poostren interni nadzor in dodatno vzorčenje, z vsemi mesarji so opravili pogovore in enemu izdali pisni opomin zaradi samovoljnega ravnanja. Zagotavljajo, da so njihovi mesarji strokovno usposobljeni in izurjeni, kakovost izdelkov in storitve pa bodo zagotavljali z dodatnim izobraževanjem in stalnimi kontrolami.

Prisotnost prepovedanega aditiva so ugotovili v poslovalnici supermarketa z vzorčenjem 6. junija 2019, v drugi poslovalnici iste trgovske je uporabo sulfita priznal celo sam zaposleni. Inšpekcija je nato ugotovila uporabo sulfita tudi v mesnici tretje trgovske verige in to v poslovalnicah v različnih krajih Slovenije. Ugotovljena količina žveplovega dioksida je bila takšna, da so vzorci bili ocenjeni kot nevarna živila. 

Pregled so inšpektorji izvedli pri osmih trgovskih verigah, dvaindvajsetih mesnicah in sedemnajstih gostinskih obratih. Žveplov dioksid so ugotovili predvsem v obratih mesnic, ki so del večjih trgovskih verig. Nosilci živilske dejavnosti so sicer dolžni izvajati lasten notranji nadzor, ampak v okviru tega niso ugotovili uporabo nedovoljenega aditiva. 

Inšpektorji so v okviru nadzora izdali devet opozoril, v enem primeru prepovedali prodajo in promet mesnih pripravkov, v dveh primerih pa so uvedli prekrškovni postopek.

Aditivi iz skupine sulfitov spadajo med aditive, ki se v mesu in mesnih pripravkih ne smejo uporabljati. Žveplov dioksid poleg tega spada v skupino alergenov, uporabljal pa se je za preprečevanje oksidacije mesnega pripravka.

V praksi to pomeni, da je sulfit staro meso obarval, da je meso na videz delovalo sveže in rdeče barve.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
G4145 (nepreverjen)

Ja delavec je na svoje stroške to delal. Pravljice.

Gasilec Samo (nepreverjen)

V najbolj domačih in ah in sploh trgovinah , kakšna jeba in blamaža , vau , vse domače , vse slovenačko .

.... (nepreverjen)

Ne jem več mesa !

Lepinja (nepreverjen)

Berite CHARLSA BUKOWSKEGA .

Nezadovoljna mama (nepreverjen)

V vinu je tudi sulfit in ga vsi slovenčki pijemo..... ??????

vinosiči... (nepreverjen)

ne pijem več vina, sploh pa ne Židanovega Terana

In reply to by Nezadovoljna mama (nepreverjen)

BANDA (nepreverjen)

BANDA od inšpekcije 3 mesece skrivajo in ven ne dajo ko mine sezona in se narod nažre tega mesa potem šele oni povejo. To je bokibogme samo v Sloveniji možno kjer vladajo bande.

Gost 10 (nepreverjen)

Ali so mesarji plačani v trgovskih centrih od prodaje? Ne, niso!!! Zato si niso oni tega izmislili, ampak trgovci, ki bi še dr.. k prodali za večji zaslužek. Sedaj pa veliko sprenevedanje. Kazni bi morale biti milijonske, potem pa bomo videli, kaj bodo prodajali.

Starejše novice