Pred časom je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport opravilo anketni vprašalnik na temo plačevanje položnic v vrtcih. Ugotovili so, da pri plačilu vrtca, kar petina staršev zamuja.

Bolj natančnih podatkov o višini dolga in postopkih o prisilni izterjavi nimajo, saj evidenco vodijo vrtci, ustanoviteljice javnih zavodov pa so občine, ki so tudi pretežno financerke, poroča STA. 

Pri plačilu vrtca se upošteva materialni položaj družine v skladu z zakonom, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.Tako se lahko socialno najbolj ogroženim družinam, vrtec v celoti subvencionira. V skupino socialno najšibkejših družin, se uvrščajo družine, kjer mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 185,43 evra kar pomeni, da so starši plačila za vrtec oproščeni. Zaradi slabega gmotnega položaja, je plačila upravičenih 3200 otrok, kar predstavlja štiri odstotke vrtčevske populacije. 

Enostranska izključitev ni možna

Vrtčevska zakonodaja vsebuje posebno določbo, ki narekuje, da v primeru, ko starši zamujajo s plačilom računa, dobijo sprva opomin in jih opozori pred izvršbo. Vendar pa ta zakon ne vsebuje določbe, ki bi vrtcu omogočala enostransko izključitev otroka, navaja STA.

Jožef Horvat, poslanec NSi je nedavno na ministrstvo naslovil poslansko vprašanje, v katerem navaja, da so se nanj obrnili nekateri ravnatelji vrtcev, v katere so vključeni tudi romski otroci. Ti naj bi se znašli v težkih razmerah, zaradi kopičenja dolgov, ki so posledica neplačevanja obveznost s strani nekaterih staršev. Starši se namreč kljub pošiljanju opominov, naj nebi odzivali, zato si ravnatelji želijo sistemske rešitve. 

Dolgovi med 30 in 60 tisoč evrov

Problematiko neplačevanja in stisko dolžnikov vrtci rešujejo na različne načine. Tako v vrtcu Pedenjped (občina Novo mesto), kjer so vključeni tudi romski otroci, rešujejo problematiko tako, da pri tem sodeluje svetovalna služba s strokovnimi delavci Centra za socialno delo. Starši in CSD imajo sklenjen dogovor o poravnavanju mesečnih obveznosti, s katerim se starši zavezujejo, da bodo redno poravnali obveznosti. V primeru neplačevanja pa znesek odtegnejo od transferjev CSD. 

Po informacijah murskosoboške občine, je manjši delež staršev, ki plačuje oskrbnino z zamudo, v primerih neplačila vrtca pa vrtci vložijo izvršbo. Največjo težavo povzročajo starši, nad katerimi je bil uveden postopek osebnega stečaja, kot tudi tisti, ki so zaposleni v tujini in nimajo odprtega bančnega računa v Sloveniji, na katerem bi izvedli izvršbo. 

STA poroča, da so dolgovi staršev od vrtca do vrtca različni, gibljejo pa se med 30.000 in 60.000 evri.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bridki (nepreverjen)

Vrtec bi moral biti brezplačen. Enako kot v Berlinu.

pravi PREKMUREC (nepreverjen)

1. Vrtec bi moral biti brezplačen in to za vse
2. Zakaj bi plačevali saj država tudi svojih obveznosti ne plačuje ali pa z zaostankom
3. Poslanci v parlamentu ne spoštujejo zakonodaje in ustave (madžarski poslanec)
4. Ker nobeden od velikih lopovov še ni nič vrnil kar je pokradel
5. Ker država za migrante ima denarja kolikor hočeš
itd................

Vevek (nepreverjen)

Napišite tudi vzrok,za kaj starši ne morejo plačati pravo časno.Vsi ljudje niso pri koritaj,eni večinoma ne dobijo na datum plače tretji pa ne zaslužijo dovolj da bi vse pokrili. So starši kjer eden ne dobi mogoče plače dva tri mesece kar seveda v Sloveniji to ni nič novega .Ne vem kako lahko delajo vrteci drugod po državah kjer starši ne rabijo plačevati vrteca ker ga plača država

Starejše novice