Mnoga drevesa so se že otresla listja, november trka na vrata, sončno in toplo vreme pa še kar vztraja. A kdo se sploh pritožuje?

Oktober nam je prinesel pravo babje poletje, ki nas te dni razvaja z nadpovprečnimi temperaturami.

Babje poletje oziroma leto je meteorološko obdobje suhega, čez dan sončnega in toplega vremena, ki jeseni, zlasti v oktobru, sledi obdobju hladnega vremena.

Temperature v tem tednu so se v srednji in vzhodni Evropi ter na Balkanu gibale kar pet do deset stopinj Celzija nad dolgoletnim povprečjem za ta čas. Temperatura se je ponekod dvignila vse do 26 stopinj Celzija, kar je zelo blizu povprečni najvišji dnevni temperaturi za mesec avgust. 

Se spomnite, kdaj je bilo oktobra nazadnje tako toplo? Ni se namreč zgodilo prvič; podobno dolga obdobja lepega vremena smo jeseni imeli že nekajkrat:

»Večkrat se zgodi, da je obdobje toplega vremena oktobra ali pa kakšen teden prej oziroma kasneje dolgo recimo 7 do 10 dni, redko sicer imamo dva tedna ali več. Se je pa to že zgodilo. Recimo oktobra oziroma novembra 2004 je tako obdobje od 20. oktobra do 5. novembra, ko je bilo nenavadno toplo, trajalo 17 dni. Še daljše obdobje, glede na dolgoletno povprečje toplega vremena, pa je bilo oktobra leta '66, in sicer približno od 3. do 27. oktobra. Leta '66 je bil tudi oktober v precejšnjem delu Slovenije najtoplejši doslej,« za Arso pojasnjuje klimatolog Gregor Vertačnik.

In absolutni temperaturni rekordi? Na območju Pomurja smo ga izmerili 23. oktobra 1971, ko se je živo srebro v Murski Soboti povzpelo vse do 27,9 stopinj Celzija. Šlo je pravzaprav za drugi najvišji oktobrski rekord zadnje dekade.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krobikar1

Či tak gledaš, kak vij, je bilo tudi skoraj 40!

Casio (nepreverjen)

Narava vrača svoj udarec kaj je človek storil, poti nazaj več ni.

VRANA (nepreverjen)

Ne sekiraj se... Na Zemlji je edina stalnica ta, da se vse vedno spreminja...

In reply to by Casio (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Oooooo, oglaša se naš strokovnjak za znanost... Veš majster, tajiti klimatske spremembe več neje moderno. Še zdrava desnica jih priznava in se zača boriti proti njin. Razen seveda močno desnih ala Orban, Janša, FPÖ...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Hmmmmm, hahaha, pa to ne moreš verjeti, hahaha.... Zapišem, da so edina stalnica na Zemlji ravno SPREMEMBE, ti pa iz tega izbereš, da tajim spremembe... Že daaaaaaaaaavno sem zapisal, da spremembe so in bodo še v prihodnje. Posledica aktivnosti sonca, po vsej verjetnosti !!! Ni pa nič ALARMANTNEGA, apokaliptičnega,..... In cel čas sem za lepše ravnanje z naravo, za recikliranje, za čim manj uničevanja habitatov,...... In ko kateri napiše, da ni nič alarmantnega, je že nacist, islamofob, rastlinofob, sovražnik miz iz stolov, nestrpen do čevljev,....... hahahaha

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Oba dobro znava, ka si ščel povedati... Malo bole skrito, ampak oba dobro znava, ka je bilo sporočilo tvojoga posta... In nej mi palik začati s temi islamofobi, nacisti, rastlinofobi itd. Ker ges san nej levi ekstremist, šteri bi vsakoga, šteri je nej mojoga mnenja, takoj napado pa njemi gučo kak sovraži ovo pa tisto pa tisto... Ampak san pa človek, šteri pozorno čita. In ges te od tistih izjav glede znanosti izpred meseca ali dveh itak več ne gemlen resno. Kda mi nešče povej, kak nemre znanost biti neka, ge vala konsenz 98 procentov znanstvenikov in ka je znanost samo tisto, štero se da jasno dokazati... Enostavno vidin, ka z znanostjo in raziskovanjon nikdar nejsi mel nobenoga kontakta. Glavno ka so te takšni najbole glasni pri svojih argumentacijaj in seveda najbole pametni... Ja, aktivnost sonca je glaven argument vas, nasprotnikov klimatskih sprememb. Ja, seveda, znanstveniki, šteri majo malo več znanja o toj tematiki kak muva dva pa celo Prekmurje skuper, se že dugo ukvarjajo s preučevanjon vremena, klime in podobnih stvari in pri ton upoštevajo oz. probajo upoštevati vse dejavnike, šteri bi lejko vplivali na to. Vse dejavnike so upoštevali in prišli do ugotovitve, ka se Zemlja nadpovprečno hitro in alarmantno hitro segreva. Praktično vsi znanstveniki na sveti tak pravijo. A so seveda pri raziskovanji pozabili na Sonce, na glaven dejavnik, šteri sploj ustvarja toploto. In na njegovo aktivnost... Seveda....

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Znanost je tisto, kar se da dokazati, NIKOLI konsenz !!!
Nekoč je 99,99999999999% "znanstvenikov" trdilo, oziroma veljal je konsenz, da je Zemlja ravna plošča, da je Zemlja središče vesolja, da se Zemlja vrti okoli Sonca,.......... ! 99,9999999999% je trdilo tako. Pa vendarle je prišel eden striček, ki je z razumevanjem znanstvenih dejstev razumel in dokazal, da se vseh ostalih 99,99999999999999% MOTI, da pušijo qurac...

Zdaj , če je tvoj kontraargument, da jaz z znanostjo nisem imel nikoli stika, je to pač tvoja zabloda, pravzaprav se mi smiliš. Še vedno pa velja znanstveno dejstvo, da Zemlja NI SREDIŠČE VESOLJA!! In DEJSTVO je, da je EDEN človek posekal celotno "znanstveno" skupnost. Pa zraven še CELOTNO versko in politično skupnost... In tou, ka tij menej ne gemlejš resno, pa ka ges tebej pomilujem, nej v znanosti vrejdno desetino ukrivljenoga qurca, hihihi.

"Ja, aktivnost sonca je glaven argument vas, nasprotnikov klimatskih sprememb." Zdaj ti še tretjič napišem, da nisem "nasprotnik klimatskih sprememb", karkoli bi to naj sploh pomenilo!!?? Nisem "alarmist", to je termin, s katerim se lahko strinjam... Ker nesporno je dokazano, da so bila toplejša obdobja, bolj mrzla obdobja, ledene dobe že skozi celo zgodovino planeta!!!! In vse to pred industrijsko revolucijo oz. pred "zlobnim belim moškim", če malo hudomušno pripomnim, hihihi.

Vremena NE ZNAJO napovedati, včasih niti za 1 dan naprej (ob kakih olimpijskih igrah, svetovnih dogodkih,....), kaj šele za nekaj let naprej....
Tudi VSI MODELI, ki so napovedovali segrevanje, so do sedaj odpovedali.... Kaj je Al Gore napovedoval v tistem, sicer simpatičnem, zmazku od "dokumentarca"??

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

Dobro človek, že stotič začaš s temi dokazljivimi dejstvi pa s to ravno pa okroglo zemlo. To ti je eden najbole banalnih primerov. Osnovnih primerov v bistvi. Znanost ide malo bole v detajl kak samo hitrost = pot / čas ali pa Zemlja je okrogla. Maš institute na različnih univerzaj, štere s pomočjo določenih podatkov probajo zračunati najboukše pa najbole natančne rezultate. Na eni univerzi se zanašajo na ene metode, na drugi pa na druge metode oziroma izračune. Oziroma teh metode sami izumijo. Več let lidgej z doktorati ali pa v sklopi svojih doktorskih del vložijo v razvoj. Probaš najti pot, štera ti da najboukši rezultat v določenih okoliščinaj in pod določenimi pogoji. In na podlagi tvoje logike niti eni izmed teh ne delajo znanosti????? Ker pač neje 100% dokazljivo in ker drugi delajo malo načik in ne pridejo do točno istih rezultatov? Daj no, prosim te. Še stotič: znanost neje samo ena enčba, štero lejko v petih vrsticaj izpelješ pa dokažeš. Daj si enouk dopovedati. To me najbole svadi - kda nešče neka tupi, o kon sploj nema pojma. Na podeželji je pač tak: Što je v gostilni ali pa v družbi najbole popularen pa najbole glasen, ma prav. Pa ne pravin ka si ti nekšen slab človek ali pa norec ali kaj koli podobnoga. Ampak henjaj s ten argumenton o znanosti pa konsenzon, ker nema nikšnoga pomena.

Ne mejšaj vremena pa klime, ker sta to dva popolnoma različna pojma. Vreme je trenutno stanje v atmosferi, štero se seveda iz minute v minuto lejko drastično spreminja, medten ka je klima potek vremena prek dolgoga časovnoga obdobja. Torej veliko lažje se da računati naprej pa nazaj.
To, ka so bila toplejša pa hladnejša obdoba vedno bila in vedno bodo, je rejsan. To niti en aktivist ne taji. Ampak dejstvo je tudi, ka se takšne velke spremembe v temperaturi nejso zgodile nikdar tak hitro kak se dogajajo v zadnjon časi. Tudi to je dejstvo in to je alarmantno. Napovedi kažejo vedno hujše posledice vsega skupaj za naš ekosistem. Na tej posledice pa lejko vplivamo s svojin ravnanjon. najsezadnje smo jih mi oz. naši predniki tudi povzročili. Sicer pa nemo razmo desničarske logike, kak je samo gospodarstvo in gospodartvo važno, ne glede na posledice. Če de se tak nadaljevalo, do nosila vaša deca posledice... . Nema veze, čese zaradi tovarn v bližini lidgej dušijo, če dobijo pljučnoga raka zavolo toga. Glavno, ka je gospodarska rast za pol procenta na račun teh novih tovarn. Majster, mi smo v Evropi zadosta razviti. Mamo več kak zadosta velke plače, naš standard je praktično najvišji na sveti, znanost prinas je na vrhunskon nivoji, mamo dmokracijo in lidgej delajo. In daj mi argument, zakoj nebi mogli malo več penez vložiti v to, ka bi zgradili elektrarne, štere v zrak ne fudajo milijone ton škodljivih plinov? Zakoj naj nebi vložili neka penez v izgraditev železniških povezav pa v razširitev javnoga potniškoga prometa? Zakoj naj nebi se trudili reciklejrati vseh odpadkov pa se trudili za bole čisto okolje okoli nas? Zakoj naj nebi na velko sadili drejve? Zakoj naj nebi prepovedali plastiko pa šli na stekleno oziroma papirnato embalažo? To so vse stvarij, štere ne predstavlajo nika slaboga in če do se napravile nede konec sveta. Tudi, če de se za 15 let zgodilo nepredstavljivo in do se temperature na Zemli normalizejrale. Je kaj narobe živeti v čiston sveti oz. okolici? Dvomin....

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Hmmmmmm, vreme pa klima seveda nej isto, nej zdaj obračati mojih stavkov, pa se iti semantiko...
"......medten ka je klima potek vremena prek dolgoga časovnoga obdobja. Torej veliko lažje se da računati naprej pa nazaj."
Hecaš se, nej??? Ka če se ne hecaš, tö se ti niti malo ne svetlika, kak kompleksna zadeva je tou.

Dočim se za nazaj ne računa čisto nič, ampak se pogleda razpoložljive podatke. So pa res v svoje modele vstavili znane vrednosti in se tako dolgo igrali z spremenljivkami, da je "nekak nekak" pasalo v model. Generali po bitki skratka. Izračuni za naprej pa: tema, vsi po vrsti napačni,... Vse napovedi, vsi črni scenariji, vse je propadlo...

In tista vprašanja na konci, hahaha...+ veličasten vrhunec "Je kaj narobe živeti v čiston sveti oz. okolici? Dvomin...." Si tij slučajno naiven gimnazijec, 1. ali 2. letnik???? Že pri prvi predpostavki si padel. Kao, da jaz nočem živeti v čistem okolju?????

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

Starejše novice