Bodo dela v sklopu prenove mestnega središča naredila konec tudi prepogostim poplavam ob močnih nalivih?

Prva faza prenove mestnega središča, v okviru katere sta bila pred več kot letom dni preurejena že Trg zmage in Drevored Martina Luthra, se v Murski Soboti letos nadaljuje v južnem delu Slovenske ulice. Kot smo izvedeli, naj bi stroji zabrneli že kmalu.

Začetek del že prihodnji mesec

V oddaji Iz našega studia: Soboški ekran je župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek razkril, da bodo z deli na Slovenski ulici začeli v začetku meseca oktobra.

Gradbišče naj bi po naših informacijah bilo pomično, kot prvo pa naj bi na vrsto prišlo območje med sodiščem in Ulico Arhitekta Novaka. 

Projekt, ki predstavlja finančno najobsežnejšo investicijo v proračunskem letu 2019, bo po pojasnilih pristojnih predvidoma zaključen do leta 2020.

Naložba izhaja iz Trajnostne urbane strategije, s projektom, sofinanciranim iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru mehanizma CTN, pa si na občini prizadevajo tudi za oživitev jedra Murske Sobote. V sklopu prenove bodo med drugim obnovili celotno kanalizacijsko in vodno infrastrukturo ter vzdolž Slovenske ulice zasadili 92 dreves. 

Dolgotrajna dela bodo seveda povzročala nevšečnosti in zahtevala precejšnjo mero potrpežljivost v prometu in gospodarskih dejavnostih v središču mesta. Pogovore s stanovalci in lastniki tamkajšnjih lokalov in trgovin bodo pristojni opravili pred začetkom del. 

 »Želimo narediti zeleno mestno središče, kjer se bodo ljudje družili, bomo se pa resnično potrudili, da bomo kar se da dobro komunicirali z vsemi, ki so tako ali drugače prizadeti oziroma vključeni v ta proces. To so vsi, ki se vozijo skozi center mesta, še posebej pa tisti, ki tam delajo, ki imajo tam lokale, in stanovalci,« razlaga soboški župan. 

Strah, da bi dela ogrozila priljubljene dogodke v središču mesta, je medtem odveč, so pred časom zagotovili na občini. Prireditve, kot so tradicionalni mestni sejmi in Sočna vilica, v vmesnem času namreč ne bodo ukinjali, temveč jih bodo prenesli na druge lokacije.

Konec velikih poplav v središču mesta?

V minulih tednih je bil objavljen že tudi razpis za idejnega projektanta za celostno obnovitev kanalizacije v mestni občini, s čimer želi slednja med drugim ublažiti negativne učinke vremenskih ujm. 

V razpisni dokumentaciji naročila študije Celovita analiza s predlogom ukrepov kanalizacijskega sistema v mestu Murska Sobota ugotavljajo, da ob večjih nalivih prihaja do poplavljanja cest in kleti, saj obstoječa kanalizacija ni sposobna v tako kratkem času odvesti vso meteorno in fekalno vodo:

»Največji problemi so v naselju Černelavci in mestu Murska Sobota (Gregorčičeva ulica, Slovenska ulica, ulica Arhitekta Novaka, … ter lokalno sekundarni vodi, kjer predpostavljamo, da je kanal poddimenzioniran).« 

O številnih težavah, ki jih v teh delih mesta povzročajo obilna deževja, smo navsezadnje poročali tudi v našem mediju. Zgolj v letošnjem poletju so se omenjene ulice namreč že večkrat znašle pod vodo. 

»Mestna občina vključujoč s krajevnimi skupnostmi glede na vremenske razmere, ki smo jim priča sedaj, ko v pol ure zapade 60 litrov dežja, mora spremeniti in dograditi kanalizacijski sistem; iz mešanega sistema v ločeni sistem. To je projekt, ki bo trajal kar nekaj let in bo stal zelo veliko,« je v Soboškem ekranu dejal Jevšek.

Stekle tudi sanacije in preplastitve cest

Sicer pa spomnimo, da dela že te dni potekajo v več soboških ulicah, saj so stekle lokalne sanacije cest in preplastitve, ki se bodo na različnih lokacijah mesta nadaljevale vse do konca tega meseca.

Več o tem preberite v povezani novici:

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pancho villa (nepreverjen)

Trgovine, ki so ostale bodo žal propadle. Škoda.

juuj (nepreverjen)

i ne samo to
treba i en velki javni toilet
da lahko pišam tam
ko jem šparglje

In reply to by pancho villa (nepreverjen)

Betontanc (nepreverjen)

Vizija sobočkih komunistov: Retrgardni brutalizen ala Černobyl Pripjat
https://www.youtube.com/watch?v=1VcUETzBZKQ

Lazar (nepreverjen)

Bleso se lahko ešče kaj drugoga spomniš. Priložo bi še tisto kda so demokratični pa kapitalistični američani vrgli atomske bombe na Japšonsko, če ščeš biti verodostojen.

In reply to by Betontanc (nepreverjen)

. . (nepreverjen)

"Želimo narediti zeleno mestno središče" Končno so ugotovili da samo beton ni vredu.

enogucidrugodela (nepreverjen)

Vejpa, zakoj je sobotainfo nej slike gor dal viziualizerane. Se se že zna. Sobota de najbole betonski varaš daleč naokrog. Pogledni se deklino štera je tak mimogrede frendica z Ano Kučan, o ton kak so oni "zmagal" na tečaju za prenovo varaša-
Kak de VSE ZELENO vö vidlo si lejko poglednete na videji od 13 minute dale

https://www.youtube.com/watch?v=1mIodzjBzHg

Ovači pa več o ton ge se kujajo zadeve kak de sobota vö vidla:
https://www.youtube.com/channel/UChSApOxOqrs9xGKVlpCZMAQ

In reply to by . . (nepreverjen)

milan 1 (nepreverjen)

Krožišče pri bolnici je dosti lepše napravljeno kot v centru mesta.

In reply to by enogucidrugodela (nepreverjen)

tonči (nepreverjen)

Dela bo seveda izvajal Pomgrad ,ker mora zaradi vez .Kaj pa delovna mesta njente ? Poglejmo Odranskega Markojo kako sposoben župan je . Koliko jih bo zraven z svojimi lončki bo iz petih miljonov naraslo na osem tako kot drvarnica

Vipko
Truplo

Imamo denar za vse to? Imeli bomo urejeno mesto, na vsakega prebivalca skoraj eno trgovino, brezposelnih pa je še vedno veliko oz. nekih odmevnih odprtij podjetij pa ni že leta in leta. Županovo delo ni samo fotografiranje in smehljanje v kamere ob odprju kakšne "drvarnice", od katere itak ni finančnega haska, ampak predvsem, da s svojimi sodelavci izšče nove investitorje, privablja podjetja od drugod... pa nič od tega! Veliko je obljubljal...?
In če pogledamo malce "urnik", vse bo izgleda ponovno končano tik pred volitvami. Vse bo verjetno, pravim verjetno, izgledalo kot lepo jabolko navzven, kaj pa je notri...?

sd Samo Denar (nepreverjen)

in zdaj do tiste ploščice kere so nej tak dugo nazaj doj polagali (od centrala do šopinga)šle na odpad ;-) kelko ge znan je takratna preureditev nej malo koštala ;-)

Vipko
Truplo

Nisem proti, da se mesto uredi! Predvsem, da se popravijo ceste (ne samo v ali okrog središča mesta), zares uredijo pogoji za kolesarjenje. Sem pa proti, da se dela, če se bo, nekaj na pol, ker to potem na koncu stane več.
Stalo to 5 milijonov, naj stane, nekako bo že, če že oblast vztraja, vendar naj se res naredi tako, da bo to za ponos prebivalcem regije ne za 5, ampak vsaj nekaj deset let.
In naj se ne pozabi, da rabimo tudi nova delovna mesta!

In reply to by sd Samo Denar (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Si siguren, ka do šče na odpad?
Ka pa če jih štoj ponuca??

In reply to by sd Samo Denar (nepreverjen)

ulica (nepreverjen)

V kratkem pričakujmo večje položnice kanalščine in vsega v zvezi Komunalo

Oliva (nepreverjen)

Ka se sekejraš vej pa DF de plačal.

In reply to by ulica (nepreverjen)

Bravo.... (nepreverjen)

Soboto fajn zriktati, mogoče nan pa račun od pijšejo......

Razlagovec (nepreverjen)

Na začejtki poletja je Razlagova 3x plavala. De tou z nouvimi drejvami v centri kaj drugače? Ka pa nouva delovna mesta? Pa nej bautoši pa kelnari. Toga je že itak preveč. Je župani že što povedo, ka obstajajo tudi delovna mesta z "novoustvarjeno vrednostjo". Bijla so-kakšna koli že_ pa jih nega več. Par tisoč. O tome ništa, bi pravli južni bratje. Mij pa namesto prometni znakov Stop pa Nimaš prednosti krožišča delamo tudi tan, ge se 5 avtojov na vöro pela. Ceste pa katastrofalne. No ja: Razlagovo do lekaj zdaj zriktali, ka do se tisti, ka majo sponzorske Forde od RAJHA ležej 100 na vöro na trening pelali. Zdaj je malo premetavle.

Čengiz (nepreverjen)

Naj se lotijo enega gradbišča in to naredijo do konca, ne pa da ceste razkopljejo, potem pa jih pustijo. Ali pa to verjetno delajo kar v dogovoru z izvajalcem. Na Tomšičevi je že 3. teden vse razkopano, dela se pa praktično nič.

JEVŠRK MA VAS RAD (nepreverjen)

Ne dolgo nazaj so center obnavlali in sedaj bodo spet obnovljeno gor kopali - samo dokaz ka sploh ne vejo ka bi radi, nekšega celovitega načrta za dolgoročno ureditev celotnega centra pa nega. Malo nekaj dregajo tu in spet na drugom konci obnavlajo 12 m asvalta sramota pa bedarija plačate pa seveda sobočanci. Vupan staviti ka de delal Pomgrad temu se pravi strokovno pajdaški komunizem.

Rosenkrantz (nepreverjen)

Kdaj bodo odstranili tisto moceradasto barvo na kroziscu na Titovi..pa z 'vecjo pretocnostjo' ste naredili levjo uslugo Lendavski ulici ki se utaplja v prometu. Rajsi to urejajte kot pa cesto duhov v 'centru' Sobote. Tam se tako noben ne sprehaja. Expano pa je bolj osvetljen kot pol Sobote. Pojma nimate. Pojma.

centraš (nepreverjen)

Ges pa srčno upam ka do tej naš grdi center čim prej zrihtali. Zdaj, če se tij odiš sprehajat v trgovske centre in ti je višek družabnoga življenja razprodaja v trgovini, te pač ne vidiš smisla v takšnih obnovah. Center je v Soboti mrtev samo in edino zaradi prebivalcov Sobote, keri sami sebi v sklejco pluvlejo. Vsi se pizdijo gda se trgovine pa trgovski centri na obrobji odpejrajo, sami pa komaj čakajo ka ta letijo. Zatou je center mrtev. V Soboti se nikomi ne da 2 metra peški stoupiti in bi se vsi radi v trgovine pa kafiče not odpelali. Najbole ka za Sobočance cejlo mesto napravijo Drive In, ka de te vse OK. Ali pa tiste tekoče trake po vse pločnikaj kak majo na letališčaj ka stojiš pa te pela. Tou je za manjaste Sobočance rešitev za oživitev centra mesta.

In reply to by Rosenkrantz (nepreverjen)

mnja (nepreverjen)

Kelko guča o oživitvi centra Sobote, keri je že dugo mrtev zaradi trgovskih centrov okoli, že 20 let poslušamo kak do zriktali, vmes pa planerajo nove trgovske centre na robi mesta. Na jugi do na par 100 m razmetani 3-je trgovski centri, Tuš, Hofer, pa še Sukičova mati dela enoga, pa tu se valda nede končalo. Što de še šou v center?

Sobota gračuvle urbani čušpajs brez kakšnekoli vizije. Center do sicer zriktali, okoli pa delajo, ka si što zmisli, če ma tan kuplen falat zemle pa dobre veze. Tudi za soboško kamenšnico se je že dugo znalo pa planeralo, ka de tan turistično-rekracijski center, pa so vseeno čisto poleg dovolili avtocesto pa petrol pa te še parkirišče za tovornjake pa Tuš, pa tiste velke njive odzadaj so na OPN predvidene za gospodarsko cono. Na robu mesta, kjer bi naj bilo spalno naselje, prostor za nova stanovanja, delajo trgovske centre, čeprav je 100 m dale že ena obrtna cona, pa tak dale ...
Lepote Sobote mo rejsan lejko kazali samo še na VR očalaj.

Bindi (nepreverjen)

Kriva je občina - tan že desetletja delajo ljudje brez znanja, vizije, interesa za mesto. Dialog z občani so že zdavnaj ukinili, zatou ne vejo nič, ka bi morali napraviti. Poslušalnice pred leti so bile blef. Oživis mesto z ljudmi, z dejavnostmi, ne z betonom in prodajo nepremičnin špekulantom, ki pustijo vse propadati. Drevje bodo posadili v beton, čez par let obglavili, da bodo se hitreje pripadala. Napake in neumnosti se vrstijo, občani pa nimamo vpliva.

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem ka bi vi radi. Čudeže! Kak naj mesto prosperira, če pa so še vsigdar glavni stari komunisti in njihovi potomci. Vse države, ki so jih vodili komunisti so propadle. To je naravni zakon.

milan 1 (nepreverjen)

Če te kaj delali, nej dati kandelabre sredi kolesarske poti. Itak se nemreš normalno pelati, ker vedno nešče izsili tistih 30 cm poti, ki je za bicikl.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice