V začetku decembra se je okoli sto protestnikov zbralo v Gederovcih in za skoraj eno uro zaprlo promet v tamkajšnjem krožišču. Domačini so namreč naveličani obljub države o prenovi cest.

Dobra dva meseca sta minila od protestne zapore krožišča v Gederovcih v občini Tišina, na katerem so prebivalci opozarjali na to, da gre za "cesto smrti", ob kateri je nemogoče živeti. 

Njihova bojazen je povezana s "statusom quo", saj v kolikor ne bi bilo sprememb, se jim ne obeta nič dobrega. Toda kot kaže bi se stvari vendarle znale obrniti na bolje. 

Direkcija za infrastrukturo je namreč svetnikom in civilni iniciativi za obnovo in ureditev državnih cest v občini pojasnila svoje načrte. Med njimi naj bi bila tudi obnova ceste med Gederovci in Mursko Soboto, ki naj bi jo vendarle prenovili v naslednjih dveh letih.

Na osmem mestu med 814 projekti

Projekt ureditve ceste na relaciji Murska Sobota - Gederovci, ki naj bi zajemal rekonstrukcijo ceste med krajema, ob tem pa tudi ureditev večnamenske poti ob cesti, se med 814 investicijskimi projekti v Sloveniji nahaja na osmem mestu.

V državnem proračunu je letos za naložbe rezerviranih skoraj 70 milijonov evrov manj kot lani, a vendarle naj bi se denar za ureditev omenjene ceste našel. 

"Upam, da se bodo tega, kar je bilo povedano in obljubljeno, tokrat res držali. V letošnjem letu je cilj odkup zemljišč, nato izbor izvajalca za gradnjo, ki se potem predvidoma lahko začela prihodnje lete. To je tisti napredek, o katerem smo govorili. Pred tem je bil načrt, da se zadeve začnejo premikati leta 2022, v kolikor bo šlo vse tako kot mora, bomo pridobili leto in pol," nam je povedal Franc Horvat, župan občine Tišina.

Vrednost projekta okoli devet milijonov evrov

Na občini so želeli, da bi sami pripravili vse potrebno za odkup zemljišč, a je bila njihova vloga zavrnjena.

"Vse je zdaj odvisno od lastnikov zemljišč na tej trasi. V kolikor bo vse potekalo tako, kot mora in ne bo nobenih zapletov, se bodo stvari začele premikati še letos. Po drugi strani, če se bo začelo zapletati in se bodo lastniki skrivali za anonimnostjo, pa bo stvar drugačna. Zato smo želeli, da bi sami peljali postopke odkupa, saj bi potem takoj vedeli, kdo ne želi prodati zemljišča. Toda naša želja ni bila uslišana".

Horvat meni, da tudi zato, ker bi lahko bile stvari v nasprotnem primeru "prehitro" končane. 

"V kolikor bi vladala neka dobra volja, bi nam zadevo v tej fazi predali. Nekdo, ki želi posel hitro zaključiti, bo zaradi prezasedenosti enostavno sprejel pomoč, kakršno smo ponudili. Mi za to ne bi zahtevali plačila, želja je samo ta, da se stvari čimprej uredijo".

Projekt, ki zajema uredite ceste od Murske Sobote do Gederovec, je eden največjih projektov direkcije in je vreden okoli devet milijonov evrov. Občina Tišina bo prispevala 900 tisočakov, soboška občina pa 50 tisočakov.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Oj joj joj (nepreverjen)

Cesta smrti???
Cesta idiotov, ne pa smrti!!!

Kokoli (nepreverjen)

Ka je tebi nej jasno?!!
Ce je idiot na cesti in nevej primerno voziti,povzroci nesreco in ,ce se zgodi zaradi taksnih puno nesrec ,je te to cesta smrti...ale pametnjakovic????

In reply to by Oj joj joj (nepreverjen)

karl marx (nepreverjen)

Cesto Gederovci Murska Sobota trbej znižati, razširiti pa zravnati ovinke. Če do jo samo na nouvo asfaltejrali pa ostane iso ovinkasta pa dva metra visika nad okoliškin terejnon, te so nika nej napravili. Naj si poglejdnejo kak so Avstrijsci zriktali podobno cesto od mejnoga prehoda Kuzma do Jenesdorfa.

ferdopijše (nepreverjen)

tej ka so protestirali-vaščani naj dovolijo odkup zemljišča za rszširitev. meli bi, ne bi pa dali.

In reply to by karl marx (nepreverjen)

benti (nepreverjen)

kaj pa MS-RAKIČAN? KAK JE LUKNJASTA, PA CANKARJEVA PRED MENSANO-GRABASTO!!!!

KajzarFranc (nepreverjen)

Janush Janscha de zdaj vse vred vzel, soboški SDS-ovci so se njeme v anus vlekli, zdaj de mleko in med teklo.

Goričanec 2 (nepreverjen)

Ge san mislo, ka so protestirali za cesto Gederovce- Petanjci?

+- (nepreverjen)

Cestna infrastruktura je ogledalo države, to vse pove!

TUNČ (nepreverjen)

NEJ JE NIKŠA CESTA SMRTI - AMPAK PO PAMETI SE VOZITI PA NEDE NESREČ

Starejše novice