Ugotovitev: Pomurska regija ima največji procent stanovanj z zunanjim straniščem, kljub temu, da ima majhno število vseh stanovanj.

Nacionalni del Evropskih statističnih iger je zaključen. Zmago v kategoriji A, kjer so se pomerili dijaki zadnjih dveh letnikov, je osvojila ekipa GIN6256 iz Gimnazije Kranj, medtem ko je v kategoriji B, v kateri so tekmovali dijaki prvih dveh letnikov, slavila ekipa EMVANA iz Gimnazije Novo mesto.

Odlično pa so se odrezali tudi pomurski dijaki. Ekipa AltF4 iz Gimnazije Murska Sobota se je namreč prebila med najboljših pet ekip v kategoriji B.

Zmagovalna izdelka in naloge štirih drugih najbolje uvrščenih ekip iz vsake kategorije so v Statističnem uradu Republike Slovenije objavili tudi na svoji spletni strani. 

Na stranišče kar za hišo

V svojem delu z naslovom Na stranišče kar za hišo so soboški gimnazijci med drugim raziskali, kakšen delež stanovanj nima notranjega stranišča in katere občine v Pomurski regiji imajo največje število stanovanj z zunanjim straniščem.

Kaj vse so ugotovili in katere pomurske občine imajo glede na število vseh stanovanj največji delež stanovanj z zunanjim straniščem, lahko preverite v priloženem dokumentu.

Igro nadaljujejo na evropski ravni

Zmagovalni ekipi letošnjega tekmovanja bosta z drugouvrščenima ekipama iz vsake kategorije sodelovali v evropskem finalu. Z vrstniki iz 14 drugih evropskih držav se bodo pomerili v sklepnem dejanju omenjenega tekmovanja.  

Kot so zapisali v Statističnem uradu Republike Slovenije, imajo štiri najbolje uvrščene ekipe – med njimi je tudi soboški AltF4 – zdaj možnost, da osvojijo zmago še na evropski ravni. Njihova naloga bo pripraviti do dve minuti dolg video na temo Odsev Evrope v statističnih podatkih. 

»Evropa je celota različnih vidikov in številnih podrobnosti: na njenem območju so majhne vasi in velika mesta, mestna delovna sila je vključena večinoma v storitvene dejavnosti, podeželska pa se ukvarja pretežno s kmetijstvom, nekatera evropska gospodarstva so usmerjena v turizem, druga v industrijske panoge, nekatere države zaznamujejo znatne stopnje preseljevanja,« so zapisali pri SURSU.

Kaj nas dela posebne in kje predstavljamo evropsko povprečje?

V videu se bodo dijaki lahko navezali na statistične podatke, ki Slovenijo med evropskimi državami delajo posebno, ali pa na take, ki jo uvrščajo v povprečje. V videu predstavljeno idejo bodo dijaki nato morali na kratko utemeljiti še v spremljevalnem dokumentu.

Čas za pripravo videa bodo ekipe imele do 15. maja, rezultati evropskega finala pa bodo znani 5. junija. Zmagovalni ekipi iz obeh kategorij bosta 11. junija povabljeni na slavnostno podelitev nagrad v Luksemburg, ki jo bo tokrat gostil Eurostat, evropski statistični urad.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krobikar1

Dobro bi bilo vedeti tudi koliko "blata" pridela posamezno gospodinjstvo v šankrejti na štrbunk!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

sem videl zadnjič eno tako zadevo v bližini občine v murski soboti, pa sem mislil da je to stražarnica, v kateri je čuvaj, ki pazi kdo vse pride na občino in da v primeru pretepa na občini naredi red,

sere keš (nepreverjen)

Tujec to si pa lepo napisal,, To je lahko postavljeno samo v bližin občine, jer tam ga občinari tako seeju da imajo pre,alo WC i trebaju dodatnu WC snagu vani na ulici

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Starejše novice