Gimnazija Murska Sobota je minuli ponedeljek z otvoritvijo dveh razstav in okrogle mize obeležila stoletnico obstoja.

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je na ogled zgodovinska razstava fotografij, ki so jih prispevali bivši dijaki soboške gimnazije ali njihovi potomci. Nabralo se je nešteto starih in novejših fotografij, ki skozi različna tematska področja prikazujejo utrip dijaškega ter profesorskega življenja na najstarejši srednji šoli v Prekmurju. 

Razstava nas spomni na boj, ki so ga bili za ustanovitev gimnazije v istem letu, kot je bilo Prekmurje priključeno matični domovini. Spomni se prvih dijakov iz davnega leta 1919, ne pozabi pa niti na zdajšnjo, 99. generacijo dijakov na soboški gimnaziji. Utrip skozi čas na šoli nam prikazujejo fotografije dijakinj in dijakov iz šolskih klopi, z maturantskih izletov, s plesov, ne manjka pa niti fotografij profesorjev, ki so poučevali na gimnaziji. Veliko obiskovalcev je na fotografijah poiskalo in prepoznalo bivše sošolce, znance ali svoje učitelje.

Na ogled postavili tudi likovna dela

Druga razstava, ki je na ogled v Pišku, je medtem namenjena razstavi likovnih del bivših dijakov in profesorjev gimnazije. Avtorji razstavljenih likovnih del so Igor Banfi, Tibor Frančič, Štefan Galič, Andrej Hirci, Zdenko Huzjan, Lojze Logar, Franc Mesarič, Martina Mihoković, Miki Muster, Ditka Petkovič, Vlado Sagadin, Marusja Uhernik in Aleksander Vukan - Šanji.

Otvoritvi obeh razstav je sledila okrogla miza z naslovom Umetnost in resničnost. Na njej so svoje poglede in mnenja soočili štirje bivši dijaki gimnazije, ki so del svojega življenja posvetili umetnosti. 
Področje likovne umetnosti sta zastopala Igor Banfi in Tibor Frančič, glasbeno umetnost pa Irena Kogoj - Regina in Metod Žunec. 

Prepogosto spregledano

Kot so sklenili umetniki in poslušalci, je delo umetnika pomembno, a v medijih, družbi in politiki žal premalo cenjeno. 

Izrazili pa so tudi željo, da bi lokalno okolje in njeni politiki prepoznali pomen ustanove, ki praznuje stoletnico svojega obstoja, ki je celotni slovenski družbi dala nešteto odličnih znanstvenikov, nadarjenih umetnikov, odličnih univerzitetnih diplomantov, nenazadnje pa tudi prvega predsednika naše samostojne države, in vsaj s svojo prisotnostjo na kakšni od prireditev počastili stoletnico delovanja Gimnazije Murska Sobota.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice