Kaj bi rekli, ste danes bolj ali manj zadovoljni z življenjem na splošno, kot ste bili pred petimi leti? Povprečen Slovenec vsekakor ocenjuje, da so se stvari obrnile na bolje.

Šest od desetih prebivalcev Slovenije se je lani počutilo srečne ves čas ali večino časa. Še posebej zadovoljni pa smo, kot kaže, z našimi osebnimi odnosi.

S službami pomirjeni, z denarjem v gospodinjstvu nekoliko manj

V raziskavi, s katero je Statistični urad Republike Slovenije preveril podatke o življenjskih pogojih državljanov, so sodelujoči, stari 16 let ali več, na lestvici od ena do 10 ocenjevali različne vrste zadovoljstva. 

Splošnemu zadovoljstvu z življenjem so tako pripisali povprečno oceno 7,3. Pri osebnih odnosih smo z 8,6 zabeležili najvišjo oceno v zgodovini teh meritev, svoji porabi prostega časa pa smo namenili oceno 7,2. Nad finančnim stanjem gospodinjstva nismo pretirano navdušeni, ocenjujemo ga s 6,3; a se zato visoko na lestvici uvršča zadovoljstvo s službo oziroma delovnim mestom z oceno 7,5. 

Ocena zadovoljstva se je v primerjavi z letom 2013 zvišala pri vseh petih parametrih.

Najbolj zadovoljni v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih ter izobraževanju

Med zanimivejšimi ugotovitvami je dejstvo, da so z osebnimi odnosi v večji meri zadovoljni dijaki in študenti, z izrabo prostega časa pa starejše osebe, nad 65 let.

Stopnja splošnega zadovoljstva z življenjem, ki je najvišja v zadnjih sedmih letih, je medtem močno povezana z zdravjem, položajem na trgu dela, finančnim stanjem izobrazbo in številnimi drugimi dejavniki.

Glede na področja dejavnosti, v katerih opravljajo svoje delo, so o najvišji stopnji zadovoljstva poročali v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih ter v izobraževanju (8,1), o najnižji pa v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravilo motornih vozil (7,1).

Sicer pa so v okviru raziskave preverjali tudi samooceno sreče in nervoze. Pri tem je skoraj šest od desetih sodelujočih ocenilo, da so srečni ves čas ali večino časa. 

Čeprav so mladi med 16 in 25 leti starosti v povprečju bili nekoliko srečnejši od starejših, nad 65 let, so po drugi strani bili tudi pogosteje zelo nervozni. Še posebej to velja za mlade ženske, kažejo podatki SURSa.

Pomurce najbolj tarejo plače in pomanjkanje prostega časa

In Pomurci? Svoje splošno zadovoljstvo z življenjem ocenjujemo s 6,8, pregled podrobnejših podatkov o subjektivni blaginji pa razkriva, da do največjega odstopanja od državnega povprečja prihaja na področju financ. 

Medtem ko povprečen Slovenec zadovoljstvo s finančnim stanjem gospodinjstva ocenjuje s 6,3, smo Pomurci podali oceno 5,7. Slabše svoje stanje ocenjujejo le Posavci.

Pravzaprav se v večini meritev bodisi nahajamo pod državnim povprečjem bodisi smo s tem izenačeni, le pri samooceni vključenosti v družbo se uvrščamo malenkost višje. 

Podrobnejše podatke o tem, kako Pomurci ocenjujemo blaginjo na posameznih področjih življenja in ali se v stiski lahko zanesemo na pomoč drugih, pa preverite v interaktivni grafiki:

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
FRONTA ZA ZDRA… (nepreverjen)

Spet ena anketa, prirejena za dvig morale Slovencev, anketa po principu ali je kozarec na pol prazen ali na pol poln

vrananastrehi (nepreverjen)

Kozarec je enkrat večji kot je potrebno.

In reply to by FRONTA ZA ZDRA… (nepreverjen)

kanžor

Koliko prirejenega zadovoljstva je v tej anketi ? Napravite anketo kak so zadovoljni tisti ,ki so ostali brezi služb in so v takih letih ,kjer jih nišče noče več zaposliti in životarijo iz dneva v dan .

eden.... (nepreverjen)

Ge san zdrav, man lejpo družino ge se mamo vsi radi, man solidno službo, man strejo nad glavo...... ne štenkarin in ne sovražin druge ljudi zaradi politike, barve kože, vere in državljanstva. In to je to.... srečen san!

Ges tuj (nepreverjen)

:)

In reply to by eden.... (nepreverjen)

imre (nepreverjen)

eden-zatou pa pa te imajo vsi radi, najbole pa kučan, šarac, jankovič, žlidan, in celo arabski šejki!

Starejše novice