Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Koga  lahko vročina najbolj prizadene?

 • starejše in otroke,  
 • bolnike: bolj ogroženi so  bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja (npr. bolniki s   srčno žilnimi  obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi  motnjami, nepokretni;  na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil),
 • osebe s socialno-ekonomskimi problemi  (ljudi z  nizkim  socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane, prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov),
 • osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja (onesnaženemu zraku; imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo; delavce, ki delajo  na prostem in prebivalce mest).

Kakšne težave povzroča vročina?

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave  in pregretje telesa:

 • kožne izpuščaje
 • vročinske krče
 • vročinsko izčrpanost
 • omedlevico - kratkotrajno izgubo zavesti
 • vročinsko kap.

Kako lahko preprečimo težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine?

Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto.

 • zmanjšamo izpostavljenost vročini: se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore.
 • zmanjšamo nastajanje toploteomejimo fizično aktivnost.  Fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure. Uživamo »lahko hrano«, v  manjših obrokih.
 • telesu omogočimo odvajanje toplote: s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin
 • Pomagamo drugim: Nekateri ljudje so bolj ogroženi. Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih. Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu. V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.
 • Ne pozabimo: Ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (med 10. in  17. uro) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo (z zaščito pred UVA in UVB žarki) s sončnim zaščitnim faktorjem (t.j. SZF oz. angl. SPF) najmanj 30. V vročini se hrana hitreje pokvari. Bodimo pozorni na varnost hrane, ki jo uživamo in pravilno ravnanje s hrano. Zdravila shranjujemo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Upoštevamo nasvete zdravnika. Spremljamo napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Aleks Srečko (nepreverjen)

Psa uspavaš, ležiš pod klimo in po konci vročinskoga vala kujpiš novoga!

1122334455 (nepreverjen)

Očitno si to sposoben samo tij napraviti.

In reply to by Aleks Srečko (nepreverjen)

preverjanje (nepreverjen)

Preverili smo..... pa ka zaj? Od tej vaše tople vode kero odkrivate iz članka v članek pa od bebastih naslovov člankov me je še bole vrouče.

So99 (nepreverjen)

Preverite, ker od lanskega leta ste ze pozabili ko je asja vrocina bila. Povprecen volilec ima pac kratek spomin, zato ga nategujejo vsak dan.

Madafaka4ril (nepreverjen)

Povejte vij tou enome delafce na ceste gda asvalejra cesto ale pa robnijke polaga.... Zidare, krovce....
Preverite še: Kelko more bite temperatura zraka vöne (merjena v senci) ka njeme nej trbej delate..

Mun (nepreverjen)

Glede ka so gnes pri 32 stopinjah deco meli pri drvarnici, bi pijto starše če je znjimi vse vrejdi? ,ker župan pač ne izbira sredstev da opraviči ta ogromen denar, ki je bil vložen v to drvarnico.

Starejše novice