Bralnik Biblos (FOTO: Matej Pušnik)
Slovenija v zadnjih dneh doživlja nesluten razmah branja elektronskih knjig.

Naša največja spletna knjižnica Biblos v času od zaprtja splošnih knjižnic in knjigarn dnevno beleži devetkrat večje povpraševanje po izposoji e-knjig, ki se približuje številki 3000, zaznavajo pa tudi izjemen porast novih uporabnikov.

Skokovit porast izposoje e-knjig

Po besedah Marka Hercoga, tehničnega direktorja Beletrine, beležijo skokovit porast izposoje:

»S 300 povprečnih dnevnih izposoj pred kriznimi razmerami smo prišli na skoraj 2700 izposoj v enem dnevu, velik del tega predstavljajo novi uporabniki. V povprečju je bilo na tedenski ravni uporabnikov prej okrog 1000, prejšnji teden je njihovo število naraslo na 2000, zdaj pa se že približujemo številki 5000 tedenskih uporabnikov. Od tega je gotovo polovica novih uporabnikov.«

Že dve nadgradnji za izboljšanje učinkovitosti in zmogljivosti sistema

Tehnična ekipa Beletrine brez predaha skrbi, da sistem gladko deluje.

»Soočeni smo s tem, da moramo servisirati devetkrat večje povpraševanje oziroma promet, zato smo v zadnjem tednu naredili že dve nadgradnji za izboljšanje učinkovitosti in zmogljivosti sistema. Najbolj zahtevna pa je podpora novim uporabnikom, ki sistema še ne obvladajo, tem so na spletni strani Biblos na voljo navodila. Poleg teh navodil, ki so zelo obiskana, pa uporabniki včasih potrebujejo dodatno pomoč in usmerjanje po korakih. Zato imamo na voljo spletno in telefonsko pomoč ([email protected] oziroma 01 200 37 05), ki delata s polno paro,« je povedal Hercog.

Knjižnica Biblos: kadarkoli in od koderkoli

Knjižnica Biblos je dostopna kadarkoli in od koderkoli, pogoj je le, da imato dostop do spleta, brezplačna je za vse člane splošnih knjižnic. V njej lahko kupujete ali si izposojate knjige 24 ur na dan 7 dni v tednu. Trenutno lahko izbirate med 3838 naslovi. Dobrih 80 odstotkov knjig je v slovenskem jeziku, nabor pa se nenehno povečuje. V zadnjem mesecu je bilo dodanih kar 130 novih knjižnih del, zato bralcem ni treba skrbeti, da bi zamudili najnovejše izdaje. Sicer pa je Biblos nastal pred sedmimi leti v sodelovanju s slovenskimi splošnimi knjižnicami in Institutom informacijskih znanosti IZUM.

Spletni dostop do vsebin v digitalni obliki zelo pomemben

Viljem Leban, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), ki je največja knjižnica v Sloveniji, poudarja, da je spletni dostop do vsebin v digitalni obliki izjemno pomemben, saj je za mnoge to edini stik s knjigo v času, ko so knjižnice zaprte za uporabnike.

»Zato smo v NUK-u veseli, da lahko bralcem poleg 850.000 enot gradiva na Digitalni knjižnici Slovenije dLib.si ponudimo tudi sodobne e-knjige na portalu Biblos. Naraščajočo izposojo naših članov na Biblosu sproti spremljamo in skrbimo, da jim bodo željeni naslovi e-knjig dostopni v zadostnem številu tudi v prihodnje. Verjamem, da bo marsikateri bralec v teh časih spoznal prednosti spletnega dostopa do knjig v elektronski obliki in bo postal zaprisežen in navdušen e-bralec.« Naraščajoče povpraševanje po izposoji e-knjig v času, ko so knjižnice zaprte, budno spremljajo tudi v Združenju splošnih knjižnic, kjer si prizadevajo, da bi bralcem kar se da olajšali pot do virtualne knjižnice. »E-knjige imajo vse splošne knjižnice, vsaka različno število, odvisno od njene velikosti. Na portalu so tudi knjige za otroke in mladino, med katerimi so domača branja, poučne knjige, pa tudi prostočasna gradiva, kot so mladinsko leposlovje,  slikanice, stripi … Izposojo e-knjig lahko uporabljajo samo člani knjižnice, se pa v zadnjih dneh trudimo, da bi prebivalcem omogočili spletni vpis v knjižnice in s tem poenostavili dostop do e-knjig portala Biblos ter drugih e-gradiv, ki jih knjižnice nudimo,« pa je dejala Vesna Horžen, predsednica omenjenega združenja.

Enostaven za uporabo

Biblos je zasnovan tako, da ga lahko uporablja vsak, ki je vsaj osnovno računalniško pismen, namenjen je vsem starostnim skupinam, od otrok do najstarejših, potrebujemo pa še ustrezno elektronsko napravo, kot so e-bralnik, tablica, računalnik ali pametni telefon.

Na Biblosu si je mogoče izposoditi štiri knjige naenkrat za obdobje dveh tednov.

Po tem času se dostop do knjig prekine, zato zamudnin ni. Seveda lahko knjige, ki jih preberemo, pred potekom izposoje predčasno vrnemo, tiste, ki pa nam jih ni uspelo prebrati, pa si lahko ponovno izposodimo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice