Danes so na Policijski postaji Murska Sobota svečano odprli demenci prijazno točko in se tako pridružili mreži demenci prijaznih točk, odprtih v državnih organih in institucijah.

Z današnjim dnem je na vratih Policijske postaje Murska Sobota moč opaziti novo nalepko, ki označuje, da na tem mestu deluje demenci prijazna točka.

Ta po mnenju direktorja Policijske uprave Murska Sobota Damirja Invačiča odpira tudi nove priložnosti v okviru policijskega poslanstva.

Velika čast in odgovornost za soboško policijo

Direktor soboške policije je ob odprtju demenci prijazne točke izrazil veselje in zadovoljstvo, da je soboška policijska postaja med prvimi, ki je vstopila v mrežo demenci prijaznih točk. 

Obenem je poudaril, da gre hkrati za veliko odgovornost in tudi čast, ampak verjame, da bodo na policiji pripomogli k dosegu namena točke: "Verjamem in prepričan sem, da bomo svojo vlogo upravičili in na ta način tudi prispevali k večji ozaveščenosti, ne samo znotraj naše institucije, ampak tudi navzven in tako pomagali pri odpravljanju težav povezanih z demenco."

Današnje odprtje predstavlja že 200. demenci prijazno točko v Sloveniji in drugo v okviru ministrstva za notranje zadeve in policije.

Dementnim ljudem morajo policisti znati pomagati

"Demenca je bolezen, ki je še vedno zelo stigmatizirana, bolnikov z demenco pa je z leta v leto več, 20 let nazaj se o demenci niti ni govorilo, kaj šele prepoznavalo bolnike z demenco," je uvodoma zbrane nagovorila predsednica združenja Spominčica - Alzheimer Slovenija Štefanija Lukič Zlobec, ki je prisostvovala odprtju.

Po njenih besedah je namen točke, da se o demenci spregovori, bolezen prepozna in izve kako pristopiti in pomagati bolnikom z demenco.

"Dementni ljudje pogosto narobe vozijo, parkirajo, v trgovinah kupijo preveč ali ne plačajo," je pojasnila Lukič Zlobčeva in še opisala vlogo policije pri obravnavanju demence: "Policisti so ponavadi ravno prvi, ki se z obolelimi za demenco srečajo, zato je zelo pomembno, da so policisti seznanjeni in ozaveščeni o demenci in njenih bolnikih ter jim vejo pomagati."

Izpostavila je še pogoste primere, ko dementni ljudje ne poznajo svojega imena, nimajo pri sebi osebne izkaznice, odtavajo ponoči v dežju in snegu ter pomanjkljivo oblečeni, zato je ravno policija tista, ki se z njimi prva sooči. 

Uresničujejo strategijo dolgožive družbe

Ob odprtju je nekaj besed povedala tudi državna sekretaka na Ministrstvu za notranje zadeve Melita Šinkovec, ki je poudarila, da so z vidika ministrstva demenci prijazne točke pomembne, ker se s tem uresničuje državna strategija dolgožive družbe. Gre za aktivnosti vladne strategije, s katerimi ozaveščajo ljudi in predvsem zaposlene o demenci.

"Policija je med prvimi organi, ki se srečuje z ljudmi z demenco, zato bomo nadaljevali z odpiranjem točk tako na regionalni kot lokalni ravni," je povedala državna sekretarka in izpostavila ravno izobraževanje uslužbencev policije glede obravnavanja dementnih posameznikov. 

Po policijskih postajah celotne Slovenije je načrtovanih sicer 66 tovrstnih točk. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
poleno (nepreverjen)

Uf kakša pridobitev ni kaj

Starejše novice