V zadnjem obdobju se mnogi mimoidoči sprašujejo, kaj je skrivnostna luknja, ki se je začela pojavljati na zahodni strani soboške knjižice. Gre za mednarodni projekt.

V začetku decembra se bodo v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota pridružili kulturnemu projektu Rastoča Knjiga, ki ima vseslovenske in mednarodne razsežnosti ter v ta namen postavili obeležje.

Projekt Rastoča knjiga je kulturni in izobraževalni ter mednarodni projekt, ki poudarja pomen knjige, znanja in odličnosti slovenskega naroda. V projekt je do sedaj vključenih že 19 slovenskih mest, v večini celo na več lokacijah, saj so del projekta tudi različne šole. V okviru razširjenega projekta Združene rastoče knjige sveta pa se je z najpomembnejšimi knjigami predstavilo že 11 držav.

Postavitev obeležja kot pomnik slovenstva v Prekmurju

Cilj postavitve obeležja ob oziroma v knjižnici je istočasno tudi poudarjanje pomena prve knjige v prekmurskem jeziku, za katero so prvi doslej znani viri izida iz 18. stoletja. Knjiga v domačem, razumljivem jeziku, je bila Prekmurcem vseskozi pomembno vodilu pri ohranjanju jezikovne tradicije in narodne zavesti. Po naših neuradnih informacijah naj bi bilo obeležje postavljeno na tleh, torej bo pohodno in v stilu, kot pred časom postavljeni spotikavci, čez katere se lahko mimoidoči sprehodijo.

Obeležje bo sicer postavljeno na zahodni strani Pokrajinske in študijske knjižnice.

Drugi najdražji program v okviru obeleževanja 100-letnice priključitve

Kot je razvidno iz seznama odobrenih programov ministrstva za kulturo za obeleževanje 100-letnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, pa bo znesek, ki ga bo sofinanciralo ministrstvo, celo drugi največji od vseh sofinanciranih programov, saj bo ministrstvo prispevalo kar 21 tisoč evrov.

Več od navedenega projekta je šlo samo še za spomenik v središču Murske Sobote ob 100-letnici združitve, za katerega je ministrstvo prispevalo 50 tisočakov. Kolikšen znesek pa bo še prispevala Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota bo še znano, je pa razvidno v programu dela PIŠK za 2019, da je projekt med načrtovanimi investicijami za letošnje leto. 

Investicije PIŠK za 2019 so sicer predvidene slednje:

IT oprema,
varnostne kamere,
oprema za digitalizacijo,
mobilno ozvočenje,
oprema za knjižnično dejavnost,
pisarniška oprema,
zunanje pohištvo
obeležje Rastoča knjiga.

Prva tiskana prekmurska knjiga je sicer Mali katechismus oziroma Mali katekizem, ki je nastala izpod rok evangeličanskega duhovnika Franca Temlina, ko je prevedel Trubarjev Katekizem iz madžarščine leta 1715.

Več o obeležju, od finančne plati do vsebinske, pa bo znano v naslednjih dneh.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Lipou ka se postavi , samo takša obeležja z okolico trbej tuj vzdrževati, pucati. Tou pa gljij neje nekaj z šterin se sobočanci lejko falijo. Mesto je nej gllij spucano, spomeniki tuj nej, kandelabri so rdžavi, ograje glij tak . No vej tou je nej nikaj tašoga, samo za tou se tuj more najti pejnes nej samo za biton, računalnike pa ostalo navlako.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

to bodo zmonterovali javni WC
jer javni Wc baš paše na to mesto
i basta

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

knjižničarček (nepreverjen)

aja tou de velka kamnita knjiga ka do znali turisti ka je pouleg knjižnica-samo telko vrat je ka nedo znali kera so prava

coklin (nepreverjen)

lejpi čisti spomenik - zraven pa umazan plesnivi coklin - bljak

Kritikaaaa (nepreverjen)

Okolica knjižnice kot krematori večer brez rasvetlitve > popisane stene plesnost zunanje stene...Župan kot vem je knjižnica ob otvoritvi bila rasvetljena zdaj nočna mora ....zbiranje narko kartelov ter prodajalcev tablet.Tu se nič ne premika naprej ploščat tlakovci tudi po 5cm višja od druge padcev kolikor želiš ....in to uničuje komunala saj se po vseh kar se dogaja na ploščadi oni lepo vozijo z teškim tovornjakom po ploščadi ????Kaj se dogaja je sistem zaribal?????Župan zbutese pol neveste kaj se dogaja vas negdo o tem obvešča ?????ali je zaribal sistem v upravi katera vodi ta dela?????

KÖÜDIŠ (nepreverjen)

IŠČEJO PAMET !

Gost30 (nepreverjen)

Spomeniki se postavlajo, firme se zaperajo, Slovenska de pokala po šivih, kda do se tej vsi brezposelni gor pa dol sprehajali.

Rosenkrantz (nepreverjen)

Kdaj bo nekomu sinilo v glavo da je ta knjiznica predimenzionirana in v objekt dal se kaksno vsebino?

Gost30 (nepreverjen)

Lejko bi čez zimo gostila Sočno Vilico.

In reply to by Rosenkrantz (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)
Fainšček Ekolog (nepreverjen)

PODRITE ŽE TO ABOMINACIJO! TO NI UMETNOST, TO JE SRAMOTA! ZGRADBA, KI GNIJE, ZGRADBA BREZ UMETNIŠKEGA DUHA, BREZ ARHITEKTURNOGA SMISLA! NAJ SE ZIDA KAK SE JE ZIDALO PRED STOLETJI, KA BAR ČLOVIK LEJKO NEKAJ POGLEDNE, NEJ PA TO KARTONASTO, BETONSKO SRAMOTO!

Micka. (nepreverjen)

Pohvalno je tudi to da so po dolgih letih uspeli nabarvati prehod za pešce do knjižnice. Le kdo je dal to iniciativo?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice