V Sloveniji je v letu 2018 nastalo okoli 8,4 milijona ton odpadkov, komunalnih odpadkov je bilo od tega 1,02 milijona tone.

V statističnem uradu so objavili podatke o nastalih odpadkih v letu 2018 v Sloveniji. Količina komunalnih podatkov se je v primerjavi s prejšnjim letu povečala za okoli 4 odstotke, prebivalec Slovenije je tako v povprečju proizvedel 495 kilogramov komunalnih odpadkov, kar je 17 kilogramov več kot v letu 2017.

Pomurska regija pod povprečjem, izstopa edino pri nevarnih odpadkih

V pomurski statistični regiji so v letu 2018 proizvedli 468 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, kar jo uvršča nekje v spodnjo polovico med vsemi regijami in za povprečjem Slovenije (495 kilogramov). Od tega je bilo ločeno zbranih 70,2 odstotka komunalnih odpadkov, kar pomeni da je tudi tu regija tik za povprečjem države (70,8 odstotka).

Je pa Pomurska regija na drugem mestu pri nevarnih odpadkih iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti, saj je teh bilo kar 4,7 odstotka od vseh. Več jih je bilo le na Koroškem (5,5 odstotka).

Med prvimi tremi Murska Sobota, Goričke občine med zadnjimi

Med občinami izstopa Murska Sobota, ki je v letu 2018 s 715 kilogrami komunalnih odpadkov na prebivalca celo tretja med vsemi občinami v Sloveniji (pred Mursko Soboto sta le Trzin z 856 kilogrami in Šempeter-Vrtojba z 716 kilogrami). Med petnajstimi občinami z najmanj nastalimi komunalnimi odpadki na prebivalca v letu 2018 pa najdemo naslednje pomurske občine: 

Kobilje (319 kilogramov), Sveti Jurij ob Ščavnici (312 kilogramov), Rogašovci (311 kilogramov), Kuzma (308 kilogramov), Šalovci (307 kilogramov) in Gornji Petrovci (295 kilogramov).

Kar se tiče kohezijskih regij, je Zahodna Slovenija proizvedla več komunalnih odpadkov (532 kilogramov na prebivalca) kot Vzhodna Slovenija (462 kilogramov na prebivalca), tudi odstotek ločeno zbranih odpadkov je v Zahodni (72,1 odstotka) boljši kot v Vzhodni Sloveniji (69,6 odstotka).

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100+ (nepreverjen)

Glede strupenih in nevarnih odpadkov iz proizvodnih in storitvenih dejavnostih daleč največ na Koroškem, v Pomurju in Podravju! Hvala Slovenija za tvoje strupe in umazano industrijo. Le kaj bi Slovenija brez Koroške in Prekmurja?

SMETAR (nepreverjen)

Kdo pa lahko jamči, da so ti kilogrami točni ? Saj pa pri tehtanju ni nobenega od nas ki to plačamo zraven. Če ne bi bilo tako bi oni že zdavnaj prešli na individualno tehtanje kolikor pripelje - naredi odpadkov toliko tudi plača pa za to nimajo velike volje že vejo zakaj. Sicer pa je taki način plačevanja verjetno edini. Zakaj če je taki sistem tako pravičen potem isti sistem ne uberejo recimo prehrambene trgovine vzel, bi si kolikor bi hotel na koncu pa bi se vse razdelilo na vse občane enako.

Ghg (nepreverjen)

Ja saj pa na vejse pa po celon Goričkon 3/4 smeti zažgejo ali inan spakivajo. To je zdaj bedna statistika..čisto nerealna.

rom ano (nepreverjen)

Ne samo na Goričkon, tudi niže dol, žal nemajo pri vsakšem gospodinjstvu urejenega odvoza.

In reply to by Ghg (nepreverjen)

Starejše novice