*Fotografija je simbolična
Zdravstveni domovi oziroma cepilna mesta po državi so do danes dopoldne zbirala prijave maturantov na cepljenje proti covidu-19. Preverili smo, kakšen je odziv maturantov za cepljenje v Pomurju in okolici.

Vlada je v prenovljeni nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19 maturante uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit.

Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da je prijava pomembna, ker je od tega odvisna pravočasna dobava cepiv na cepilna mesta. 

Maturante bodo, kot je načrtovano, cepili v petek. Po strategiji bodo mlajši od 18 let cepljeni s cepivom Pfizer, starejši pa s cepivom AstraZeneca.

Dodatnega termina spomladi ne bo

O cepljenju maturantov je danes spregovorila tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Ta je poudarila, da če se maturanti ne bodo odločili za cepljenje v petek, dodatnega termina za cepljenje v spomladanskem delu ne načrtujejo.

Glede morebitnega dodatnega termina za cepljenje maturantov pred jesenskim rokom mature pa še niso govorili.

Glede skrbi maturantov o morebitnih stranskih učinkih cepljenja pa je dejala, da ima vsako zdravilo, tudi cepiva določene neželene učinke. Če bi cepivo AstraZenece primerjali z denimo aspirinom, ki je v prosti prodaji, se pokaže, da lahko slednji povzroči krvavitve in rane na prebavilih in to bistveno pogosteje, kot se zgodijo resni neželeni dogodki pri cepljenju. 

In kakšen je sploh interes maturantov za cepljenje proti koronavirusu v Pomurju in okolici?

V soboškem zdravstvenem domu do 60 maturantov na cepljenje

Na cepljenje v Zdravstveni dom Ptuj se je prijavilo 85 maturantov, kar vse pa bodo cepili ta petek, 23. aprila. 

Kot že navedeno, pa tudi v Zdravstvenem domu Ptuj poudarjajo, da bodo vsi maturanti, ki še niso stari 18 let, cepljeni s cepivom Pfizer, starejši od 18 let pa s cepivom AstraZenece.

Edith Sapač Žižek, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota pravi, da imajo prijavljenih med 50 in 60 maturantov: »To se nam je zdela kar zadovoljiva številka. Malo nerodno je bilo edino, ker je pozno v petek prišlo obvestilo.«

»Pocepili jih bomo ta teden, morda v soboto, da ne bi toliko mešali toliko različnih skupin,« še dodaja Sapač Žižek.

Na drugi strani imajo v Zdravstvenem domu Gornja Radgona 12 prijavljenih, pet se jih je prijavilo včeraj, sedem danes, v Zdravstvenem domu Lendava pa imajo prijavljenih 11 maturantov.  V ljutomerskem zdravstvenem domu podatka o prijavah nimajo, saj so se maturantje Gimnazije Franca Miklošiča prijavljali interno v gimnaziji, ostali iz območja, ki pa obiskujejo šole izven, pa so se prijavljali pri osebnih zdravnikih.

V Mariboru bo cepljenih okoli 250 maturantov

Na Nacionalnem inštitutu za javne zdravje so prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Med njimi je 47 naročil za cepljenje mlajših od 18 let.

Kot je že znano, bo matura v šolskem letu 2020/21 izvedena z nekaterimi prilagoditvami. Letos jo bo tako opravljalo predvidoma 9093 dijakov na poklicni maturi in 6927 dijakov na splošni.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca so do danes prejeli 246 prijav maturantov in pet prijav spremljevalcev, pri čemer direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik ocenjuje, da pod njihovo pristojnost spada okoli 1800 maturantov. Završnik je še potrdil, da bosta dva maturanta cepljena s cepivom proizvajalca Pfizer, vsi ostali pa s cepivom AstraZeneca. 

Cepljeni bodo v petek popoldne v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja Maribor, pri čemer pa Završnik upa, da bodo do petka še prejeli kakšno prijavo na cepljenje.

»Če bi se še kdo od maturantov prijavil, moramo to sporočiti na Nacionalni inštitut za javno zdravje do četrtka, da zagotovimo ustrezno število cepiv,« še dodaja direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor 

Cepilo se bo 16 odstotkov vseh slovenskih maturantov

Po poročanju STA so sicer na Nacionalnem inštitutu za javne zdravje (NIJZ)  prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Med njimi je 47 naročil za cepljenje mlajših od 18 let. 

Glede na decembrske podatke ministrstva za izobraževanje znanost in šport bo v letošnjem šolskem letu poklicno maturo opravljalo predvidoma 9093 dijakov, splošno maturo pa 6927.

Časovnica izvedbe mature po navedbah ministrstva ostaja nespremenjena, več podrobnosti o njenih izvedbi pa je pričakovati na novinarski konferenci, predvidoma v sredo.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lepec (nepreverjen)

NAEG, NATEG, NATEG!!!!!!

Kolinoli (nepreverjen)

Ka si te nategnili? Ja ,jebiga,če si istospolno usmerjeni te se to dogaja.

In reply to by Lepec (nepreverjen)

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

KUL dela na polno in temu najbolj nasedajo mladi, ki so brez vsakih vrednot. Enostavno ne bodo opravljali mature. Pa kdaj drugič, ko boste bolani in čakali na vrsto.

Maturantka (nepreverjen)

Mislen, ka se fejst motite o nas, sama dosta spremljan politiko pa ne podperan trenutne vlade, prej opozicijo, ampak san se vseeno odlocila se cepiti zaradi drugih lidi. Taka zdalec ne drzi to, ka smo brez vrednot in prepricanj.

In reply to by tuncika

maturant (nepreverjen)

Matura, zrelostni izpit? Ni videti! ocitno bi rada zivela od proracuna.

In reply to by Maturantka (nepreverjen)

pop idioti (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ne bodo se cepili, ker potem ne smejo vsaj 30 dni piti alkohola, to je vsa poanata. Mladi pijanci.

Vesel.250 (nepreverjen)

Čeferinu razpada stara liga. Celo leto nam že opleta kako je treba lepo komunicirat in kako ne prenese represije in negativizma. Pobeglim klubom je pa prec grozit začel.
Kje pa je zdaj ta njegova pozitivna komunikacija v njegovem sranju?

eroteiekt (nepreverjen)

V Sloveniji cedalje več mladih najstnikov verjame v to, da je Zemlja ploščata, da nas zastrupljajo cheimtraili in da nas želi Bill Gates čipirat, kot pa da je kapitalizem najboljši ekonomski sistem, kar jih poznamo.

Zato pa smo, kjer smo.

Kolinoli (nepreverjen)

Pravilno,napiso si istino,neglede na minuse.

In reply to by eroteiekt (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

jaz mislim da je za vse kriv Janez kozeljančič ki je gagnil pred kakšnim letom

In reply to by eroteiekt (nepreverjen)

levi intelekt (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Na Češkem testirajo otroke v vrtcih in šolah dvakrat tedensko. Seveda je bilo nekaj upora v javnosti, ze po prvem tednu je vse potihnilo. Nimajo populisticnih medijev tipa rtv in pop tv. Test je tako enostaven, da ga lahko naredi tudi vrtčevski otrok sam. Morda bi morali nazaj v vrtec tudi Štrukelj in njemu podobni.

gost512412 (nepreverjen)

kdo razvija strategijo kdo je cepljen s katerim cepivom oz. zakaj si cepiva ne moremo izbrati sami?

..... (nepreverjen)

Ge san si ga lejko zbrau san tou pa je niti eno ka se nemo cejpo.

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

Jao (nepreverjen)

zal se je kultura amerof tudi k nan preselila. hitrej kak san mislo. najveksi idioti so najbole glasni.. s prepricanjon ka bole larmas bole mas praf. ziva zalost.

Burekof (nepreverjen)

Ti si že cejli preceplen z rdečin cepivon, tak ka tvoje izjave sploj ne gemlen resno.

Burekof (nepreverjen)

Pa ka (nepreverjen), či se neš cejpo, vej ti je že cajt, ka te pobere.

srednje stari (nepreverjen)

Zanima me, v keri srednji šoli se lejko prijavnin na ponovno maturo po hitron postopki? Glede na to ka san že starejši pa že skoraj v rizični skupini in san še nej prišo na vrsto za cepljenje, pa verjetno še en čas nemo, bi se rad ponovno vpiso v srednjo šolo ka deca do očitno prlej precepljena ka mi starejši. Bravo vlada in lažnivi Kaco, keri vodi to zgrešeno startegijo cepljenja, bravo tudi naša stroka. Mater van jeeeeben vsen po vrsti.

ReaListA (nepreverjen)

Baje sta se za cepljenje prijavila tudi dva cicibana,
sredinčka enega izmed okoliških vrtcev! Zdaj pa je nastal problem ker ne vedo s katerim cepivom ju cepiti! Bajee, tak se govori,...samo povem!!!

vodka (nepreverjen)

Nemaš kaj. Starejši so se nej ščeli cepiti z Astro zdaj so pa šolsko mladino prisili v to cepljenje z njo. To pa zato, ker jim bo drugače cepivo zastaralo. Dobro cepivo so tej vladni kreteni zavrnili pa škart cepivo küpili.

paa (nepreverjen)

Nega dobroga cepiva.

In reply to by vodka (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Kretenska republika Slovenija. Tu ne pomaga nikšno cepivo.

Kolinoli (nepreverjen)

No,ti zivejs v Sloveniji? Če ja,te su ti tudi kretenski.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Salafist (nepreverjen)

Kak ste dosadne starše z vašeme picajzlen decame ka se nede nišče njih dotiko pa neven ka, če se drugi lejko cepejo se lejko tudi one. Nejso z stekla...prosin vas. Preveč gledate tej vaše "facebook doktore"

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice