Omejitev prehajanja med občinami, ki bo veljala vsaj en teden, občanom v Odrancih in Razkrižju mnogo bolj zaznamuje vsakdan, kot v drugih občinah. Odranci so najmanjša občina v državi, med najmanjšimi pa je Razkrižje.

Vožnja z avtom po glavni cesti skozi Občino Odranci, kljub krajšemu postanku na semaforju, traja le dobre tri minute. Prebivalci najmanjše občine v državi so od torka naprej omejeni na slabih sedem kvadratnih kilometrov. »To smo že imeli na spomlad isto tak in malo težko je za nas to po mojem. Kaj bomo zdaj drugo, če so nam pa tako povedali,« pravi domačin Franc Kavaš.

Športni center zaprt, župan vabi na poljske in kolesarske poti

Gibanje je omejeno tudi na območju športnega centra in tu so le komunalni delavci, ki kosijo travo in urejajo okolico. A župan spominja, da po občini 20 kilometrov poljskih in deset kilometrov kolesarskih poti. »Tako, da mislim, da si na teh površinah lahko najdejo dovolj priložnosti za aktivno življenje,« pravi odranski župan Ivan Markoja.

Pretekel maraton in prekolesaril več kot 300 kilometrov

Že spomladi je tako ob zaprtju občin domačin Luka Smolko po občini pretekel maraton in v trinajstih urah po občinskih cestah prekolesaril več kot 300 kilometrov. Občinska zgradba je sicer zaprta za stranke, a domačini lahko brez težav nakupijo najnujnejše v trgovini, dvignejo gotovino na bankomatu in natočijo gorivo na bencinski črpalki. Le do zdravnika ali v lekarno je potrebno iz občine. »Murska Sobota, Lendava, Beltinci, to pa je vse ven iz občine,« pravi Elizabeta Lebar.

V Odrancih okužen vsak trideseti občan

S 3,5 odstotka okuženih prebivalcev so Odranci na drugem mestu v državi po deležu okuženih prebivalcev. Večina zaposlenih v industrijski coni je iz sosednjih občin, naselje pa je strnjeno le na en kvadratni kilometer. »Imamo 520 hiš v katerih živi 1700 in na zelo majhnem področju tudi industrijsko cono, kjer dela okrog 1000 ljudi,« pravi župan Markoja.

Dostop do vsega kar je nujno, pogrešajo le druženje

V Razkrižju, z manj kot 10 kvadratnimi kilometri, prav tako eni najmanjših občin pri nas, imajo trenutno le tri aktivne okužbe ozrioma 0,235 odstotka. Občani lahko sicer v domačem kraju najdejo tudi zdravnika in lekarno, za nujne primere dela tudi vrtec.

»Tisto, kar res nujnega rabimo pa tukaj v kraju ne bi imeli, tudi lahko pridemo. Tako, da res ne bi smelo biti nobenega problema. Res pa je, da tisto kar pogrešamo vsi, pogrešamo druženja.«
Stanko Ivanušič, župan občine Razkrižje

Prav zato župan poziva vse, da v prelomnem trenutku zajezitve epidemije, prestavijo kakršnakoli druženja. Zanje bo namreč obilo časa takrat, ko bo širitev covid-19 zaustavljena.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kolega (nepreverjen)

Odranci so najmanjša občina v državi, med najmanjšimi pa je Razkrižje???

Innv (nepreverjen)

Ubogi, na 7 kvadratnih metrih alias Masa K. je pa res kriza. Obcina v vsako vas, tako kot rondo.

In reply to by kolega (nepreverjen)

ZA ODCEPITEV (nepreverjen)

kam se Slovenec poserje tam obcina postane

In reply to by Innv (nepreverjen)

hop hop hop (nepreverjen)

Torej tudi "novinarji" sobotainfo zavestno kršite odlok o omejitvi prehajanja občin in
zavestno tvegate prenos in širjenje izjemno nevarnega virusa covid-19,
zgolj z namenom objave tega skrpucala?

Ingrid30 (nepreverjen)

@hop hop hop, ti ne bereš kot je potrebno. Pamet v roke! Kar se tiče službenih obv. je prehajanje občin dovoljeno. Imaš črno na belem napisano 13. razlogov za prehajanje občin.
Služba je služba, žal.

Machiavelli

Dobro, to je preko dneva, pograšam članek o nočnem življenju naprimer v Razkrižju, mislim med 16 in 20 uro, po 21 je bilo že prej vse temno in zaprto.

šalovčar (nepreverjen)

dobro Odranci in Razkrižje so najmanjša občina in kot pravi Ivanušič imajo vse, O.K. ....... kaj pa Šalovci in Hodoš, ki pa nimajo NIČ samo črpalka v Šalovcih in morajo v druge občine, samo to Janšo in Kacina ne briga nič .... oni v mestu imajo vse. ŠE DOBRO, DA NAM TO NE PREPOVEJO, DA BI VSAK ČLAN DRUŽINE MORAL ŽIVETI ZAKLENJENI V SVOJI SOBI.

butalec (nepreverjen)

šalovčar, to še mogoče sledi.
Počakaj, ka naš Tvitko twitne!

In reply to by šalovčar (nepreverjen)

nagicigan (nepreverjen)

ali je (BO) res da janezek pošilja vojsko na nas državljane SLO, NE PA NA GRANICO z HRVAŠKO, je kdo kaj obveščen o tem ??

Starejše novice