Starejša bolnica iz Pomurja je sočasno prejemala kar 27 zdravil. Po odpravi polovice zdravil se počuti bolje.

Starejša bolnica iz Pomurja je sočasno prejemala kar 27 zdravil. Farmacevtka Alenka Premuš Marušič, ki se je z njo srečevala pri svojem delu, pojasnjuje da je šlo za veliko število zdravil iz različnih skupin – krvni tlak, zmanjšanje duševnih težav, protibolečinske tablete,... Po temeljiti analizi in postopnem zmanjševanju so seznam več kot razpolovili, na koncu je prejemala le enajst zdravil. Počutila se je bolje.

Boj s prekomernim predpisovanjem zdravil

Farmacevtka pojasnjuje, da pri starejših ljudeh do te situacije prihaja pogosteje, saj imajo veliko število različnih zdravstvenih težav, vsak specialist pa jiim predpiše svoja zdravila. V murskosoboški bolnišnici se v zadnjem obdobju skušajo bojevati s prekomernim predpisovanjem nepotrebnih zdravil tako, da povečujejo vpletenost farmacevtov ter njihovo sodelovanje z družinskimi zdravniki. 

Zdravila lahko povzročajo veliko škode

Podatki o neželenih učinkih zdravil potrjujejo, da je pazljivost pri predpisovanju zelo pomembna. Po podatkih raziskave UKC Ljubljana je namreč 6% pacientov hospitaliziranih zaradi neželenih učinkov zdravil, strokovnjaki pa menijo, da bi se 6 od 10 takšnih primerov dalo izogniti. Po ocenah ZZZS znaša ekonomska škoda takšnih primerov 28 milijonov evrov letno, piše Dnevnik.

Novosti v zakonodaji

Nova zakonodaja, ki jo je vlada minuli teden poslala v državni zbor, uvaja delo kliničnega farmacevta kot obvezo v bolnišnicah. Prav tako bo lekarnam prepovedano ponujanje popustov na račun pretekle izdaje zdravil na recept ali nakupov drugih zdravil, zdravnikom pa bo prepovedano spodbujanje bolnikov k čezmernem nakupovanju zdravil brez recepta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice