Legendarni prekmurski umetnik se je predstavil domačemu občinstvu

V pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je včeraj potekal pogovor z legendarnim prekmurskim animatorjem, risarjem stripov in karikaturistom Mikijem Mustrom. Zbrane je popeljal v svet slovenske karikature in jim razkril marsikatero zanimivo zgodbo.

Muster se je srečal s starimi prijatelji

Mustra, ki je častni občan mestne občine Murska Sobota, je pred pogovorom sprejel župan mag. Aleksander Jevšek. Dobitnik letošnje Prešernove nagrade za življenjsko delo pa se je srečal tudi s prijatelji plavalci iz mladosti. Vsi ljubitelji njegove umetnosti so imeli priložnost za nakup zadnje knjige političnih karikatur, ki jih je risal za Mag in Reporter.

Miki Muster zase pravi, da je risar. V resnici je umetnik, ki zna s psihološko preciznostjo narisati podobo nekoga, ki si po njegovem to zasluži. To so podobe ogledala, v katerih Muster prefinjeno poudari osebnostne značilnosti posameznikov in že samo s tem o nekom pove več kot debele knjige. Karikatura je najbolj izdajalska literarno-likovno delo, tudi najbolj celovito in povedno. A zapisati se politični karikaturi, kot je storil Miki Muster, je tudi nehvaležno delo. O tej Mustrovi umetelnosti zato molčijo politiki in molči večina medijev. Še predsednik države Borut Pahor je to njegovo enkratno nadarjenost mirno spregledal, pravzaprav zamolčal. A Muster vse to stoično ignorira, saj meni, da ne bi bilo dobro, če bi njegove karikature politiki hvalili. Potem bi bile zanič...

Iz spremne besede Vinka Vasleta

Celoten posnetek pogovora z Mikijem Mustrom si boste lahko v naslednjih dneh ogledali tudi na TV IDEA in na Sobotainfo.com.

Tagi

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Miki Muster je slovenska legenda animacije. Zelo smo veseli da je rojen Prekmurec in tega ne zanika . V tem prispevku pa moram izredno pohvaliti voditeljico TV Idejo-Anito, ki je MM izredno damsko pripeljala na dogodek (to se mi vidi).
Bistvo MM in Zvitorepca se mora končati z avtorskim podpisom MM, Zvitorepcu določiti kraj rojstva (Bukovnica)in pričeti z izgradnjo Zvitorepčeve dežele (Disnilenda).

Starejše novice