Čeprav je sonce vir življenja, brez katerega si ne gre predstavljati obstoja živih bitij, ne gre spregledati sevanja sonca, ki je lahko tudi nevarno – še posebej za našo kožo.

Mnogi so se v teh vročih dneh že podali na plažo, ravno ko se izpostavljamo sončnim žarkom v najbolj vročem delu dneva, pa se zgodijo spremembe na koži. Naša koža se stara, spremeni barvo in postaja vse bolj gubasta. 

Preprečite fotostaranje

Nezaščitena izpostavljenost soncu naši koži dodaja leta, kar se kaže kot fotostaranje. UV-žarki namreč poškodujejo dedni material v kožni celici, kar zmanjša njihovo sposobnost obnavljanja, zato se koža na delih, ki so bolj izpostavljeni soncu, bistveno hitreje postara. 

Prezgodnje staranje kože prepoznamo po:

•    spremembi barve kože;
•    drugačni sestavi kože;
•    slabši funkcionalnosti kože;

69-letnemu tovornjakarju je med vožnjo leta sijalo sonce in mu za 20 let postaralo desni del obraza.

Zaradi nezaščitene izpostavljenosti soncu, naša koža čez leta postaja bledo rumena, pojavijo se neenakomerno obarvani madeži in vidno razširjene kapilare. Koža vse bolj izgublja prožnost, zato se poglabljajo gube, hkrati pa je kože suha in brez leska.

Kako se zaščititi pred soncem?

Prvi ukrep, da kožo zaščitimo pred soncem je zadrževanje v senci, vsekakor pa je ob vročih in sončnih dneh potrebno poseči po sončni kremi. 

Izberimo izdelek z zaščito pred UVA in UVB žarki!

Izdelki za zaščito pred soncem, ki ščitijo le pred UVB žarki, lahko vsebujejo lažen občutek varnosti. Kože namreč ne zavarujejo pred nevarnimi UVA žarki, ki so udeleženi pri fotostaranju.  

Razlikujmo med različnimi zaščitnimi faktorji in izberimo najprimernejšega za naš tip kože.

Zaščitni faktorji so lahko kemični ali fizikalno-mineralni. Kemični se vpijejo v kožo in delujejo v globljih plasteh kože, fizikalni pa tvorijo neviden zaščitni film in delujejo kot tisoče majhnih ogledalc, ki odbijajo svetlobo in jih priporočajo predvsem pri otrocih, v izogib absorbcije kemičnih faktorjev. 

Nanesimo dovolj sredstva za zaščito pred soncem. 

Za uporabo sredstev z zaščitnimi faktorji velja, da jih izbiramo glede na občutljivost kože in čas izpostavljanja soncu ter aktivnosti (vodni športi, tek, potenje). Zelo pomembno je, da sredstva nanesemo dovolj in sicer vsaj 35 mililitrov, kar je šest zvrhanih čajnih žličk, za enkraten nanos odrasle osebe. 

Kot nam je v pogovoru poudarila magistra farmacije Polonca Fiala Novak iz Pomurskih lekarn, je pomembno, da nanos zaščitnega sredstva redno obnavjlamo vsaki dve uri  in da ne ne uporabljamo zaščitnega sredstva le na morju, ampak da ne pozabimo na to, da je sonce enako močno tudi doma na vrtu, ob sprehajanju po mestu ali ob pitju kave na terasi. 

Več pa v spodnjem videoposnetku. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice