Stara ekonomska šola naj bi dobila novo podobo, že letos se pričenja gradnja petnajstih stanovanj. Pa je prenova starejših stavb cenejša ali je bolj smiselno vlagati v novogradnjo?

Kot smo poročali, se na območju stare ekonomske šole obeta gradnja stanovanj za mlade, ki naj bi se po napovedih murskosoboškega župana Damjana Anželja pričela že letos. 

Spomnimo, v vsakem nadstropju je napovedana gradnja šestih stanovanj: štiri dvosobna, eno enosobno in eno trisobno. Tako se obeta 12 novih stanovanj, dodatno pa še tri neprofitna. 

»V pritličju bodo tri neprofitna stanovanja, in sicer dve dvosobni in eno trisobno,« so za Sobotainfo pojasnili na občini. 

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Murska Sobota je na predlog mestnega svetnika iz vrst Gibanja Svoboda Mitje Horvata ob tem pripravil tudi odgovor na vprašanje, ali je pametno obnavljati stara stanovanja, ki so v lasti občine, ali se raje odločiti za novogradnjo?

1,7 milijona evrov visoka investicija

V projektni dokumentaciji za izvedbo gradnje je navedeno, da velikost parcele znaša 924 kvadratnih metrov, bruto površina je 1327,40 kvadratnih metrov, neto površina za 15 stanovanj pa je 1017,30 kvadratnih metrov. 

Predvideni stroški celotnega projekta znašajo 1.705.657,25 evra.

V to so všteta gradbena, obrtna in inštalacijska dela, ki znašajo 1.170.657,25 evra, elektroinštalacije, za katere bo treba odšteti 140.000 evrov in strojne inštalacije, ki bodo stale 395.000 evrov. 

Vendar je Mestna občina Murska Sobota za Sobotainfo nazadnje pojasnila, da je to zgolj okvirni znesek, saj popisi del za zdaj še niso dokončani. 

Tako bruto stroški za kvadratni meter znašajo 1284,97 evra. Mestna občina Murska Sobota je ob tem dodala, da s prijavo na javni razpis za sofinanciranje energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti predvidevajo prejem sredstev v višini 250 evrov na kvadratni meter površine, skupno bi to naneslo 254.325 evrov.

Končni znesek celotnega projekta bi se v tem primeru zmanjšal na 1.451.332,25 evra. Končna cena na kvadratni meter bruto površine je ocenjena na 1093,37 evra.

Koliko pa znaša novogradnja?

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Murska Sobota s podatki, ki so jih prejeli od gradbenega podjetja, pojasnjujejo, da cena na bruto površino pri novogradnji znaša 1500 evrov za primerljivi objekt brez podzemnih garaž.

Novogradnja je tudi v primeru, da z javnega razpisa za sofinanciranje energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti ne bo zagotovljenih sredstev, občutneje dražja, odgovarjajo.

Stanovanjski sklad obljublja, da bodo tudi v prihodnje postopali varčno

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Murska Sobota izpostavlja, da je prenova starih stavb idealnejša. Tudi v prihodnosti nameravajo zagotavljati stanovanja z nakupom starih stanovanj in njihovo prenovo, ter s prenovo stanovanjskih hiš, ki jih bodo kupili na trgu ali pridobili od mestne občine, ki jih dobi po upravičencih, za katere plačuje oskrbne stroške.

Ob tem poudarjajo, da se je tudi v preteklosti obnesla tovrstna praksa:

»V preteklih letih smo prenavljali stanovanjske hiše in s tem pridobili zavetišče za brezdomce, bivalno skupnost za starejše, bivalno skupnost za mamice z otroki žrtve nasilja, neprofitna stanovanja in s prenovo vrstnih hišk neprofitna stanovanja za družine z večjim številom otrok.«

Temeljne cilje stanovanjske politike sicer opredeljuje resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu 2015 - 2025, so še dodali, tudi ta je naklonjena prenovi starih stavb: 

»Prenova stanovanjskega fonda se s svojimi številnimi prednostmi pred novogradnjo izpostavlja kot prednostna oblika zagotavljanja primernih stanovanj.

Ne le, da ne zahteva novih posegov v prostor, temveč tudi oživlja degradirana območja namenjena stanovanjski gradnji in omogoča pridobivanje novih stanovanj na degradiranih površinah znotraj naselij.

S prenovo je možno, poleg zagotavljanja novih stanovanjskih površin, doseči tudi cilje glede energetske učinkovitosti stanovanjskega fonda in s tem varčnejšo rabo energije in znižanje stroškov, ki so povezani z uporabo stanovanja.«

V skladu temi cilji, se je Javni stanovanjski sklad Murska Sobota odločil za preureditev prazne stavbe bivše ekonomske šole. Tako bo ta končno spet zaživela in dobila novo funkcijo. 

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Avstrijce povprašajte zato, seveda če ne veste.....................če obnavljaš ne rabiš novih površin, sploh pa površin kot so njive .....a klase......................

Russian (nepreverjen)

samo trbej gps kordinate poslati putinu in stvar rešena

FKFV (nepreverjen)

Ko obnavljaš lahko več goljufaš

. (nepreverjen)

Predelne stene notri pa bo v redu.
Če bi bilo za kaj, se nebi ekonomska selila ven za teh par dijakov. Podreti pa garažno hišo spodaj nareti za opčinare, saj so samo plave cone fsepovsod, kje bojo pa parkirali? Pri rakičani pa s so očancom v službo sedet?

5g (nepreverjen)

tvojo mater podreti

In reply to by . (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Računi brez osnove.

Novogradnja je dolgoročno boljša in cenejša, kot adaptacija starih podrtij.

Itak pa je vse daleč precenjeno in predrago, ko se dela za javni denar.

V kolikor se dela reklama, da se gradi za mlade, bi morala biti vsa stanovanja neprofitna !!!

2522 (nepreverjen)

Opet napačna zgradba na sliki, pa ka ste resno tak nesposobni? Ali se bo mogoče ta ob občini tudi prenavlala? Te vsaj napišite konkretno v članki za kero zgradbo se ide

tnt66 (nepreverjen)

e to se nezna

Čkalja (nepreverjen)

Cena je odvisna od tega ali so zraven mešetarji ali pa resni strokovnjaki. In nič drugače.

F2 (nepreverjen)

da bi vsaj ta velik napačen naslov popravili, ampak so tako močno slepi...

Starejše novice