Pogovarjali smo se z vodjo projekta Prevoz.org Juretom Čuhalevom

 

Od ideje do prvega prevoza
Do ideje za prevoz.org je prišlo decembra 2004 med debato študentov informatike. Vodja projekta Jure Čuhalev pravi, da je zanjo navijal predvsem kolega, ki redno potuje v Ljubljano, kjer študira, in je na internetu prebral, da ta način deljenja prevozov odlično deluje v Franciji. Ideja za prevoz.org se od samega začetka praktično ni spremenila, cilj je bil narediti spletno stran za študente, ki si izmenjujejo prevoze. "Kar nas je presenetilo je bilo, da je veliko več ponudnikov kot iskalcev," je povedal Jure. Prevoz.org je vseskozi ostajal samostojen projekt, celotna stran se financira zgolj z vložki avtorjev in temelji na prostovoljnem delu. Vodja projekta dodaja, da donacij ne sprejemajo, zelo pa jim pomaga Kiberpipa z gostovanjem strežnika.

Oglaševanje od ust do ust
Projekt ni imel nikoli izdelane posebne posebne strategije oglaševanja. Prisegajo na strategijo "word of mouth" ter "social media". Na začetku so jim prijateljske spletne strani objavljale oglase, vendar se je to kmalu prenehalo. "Veliko raje imamo, da se glas o nas širi prek zadovoljnih uporabnikov, ki lahko delijo izkušnjo in zaupanje v spletno stran," je prepričan Čuhalev. Stran beleži mesečno preko 14.000 obiskovalcev, ki naredijo preko 360.000 ogledov. Tedensko uporabniki v povprečju vnesejo več kot 1.600 oglasov, najpogostejše so prav ponudbe za prevoze proti in iz Ljubljane.

Novost so spremembe
Cene prevozov so se v zadnjem času nekoliko zvišale, a to ustanovitelje prav nič ne skrbi, saj ostajajo prevozi preko njihove spletne strani še vedno bistveno cenejši kot javni prevoz. Vseeno pa se je stran začela prilagajati željam in potrebam uporabnikov, v ta namen so avtorji na strani uvedli Brainstorming, kjer imajo uporabniki možnost sooblikovanja spletne strani. Nad odzivom uporabnikov so zelo zadovoljni, nekaj njihovih idej so že upoštevali. Pred kratkim je stran začela pokrivati tudi ponudnike oz. iskalce mednarodnih prevozov, s čimer je spletna stran dobila mednarodne razsežosti. "Mednarodni prevozi zelo lepo napredujejo. Sedaj je mogoče že dobiti prevoze po večini Balkana, Francije, bližnjih držav," je povedal Čuhalev, ki ostaja nekoliko  zadržani  pri predlogu uporabnikov, ki je zelo inovativen in predstavlja nekoliko drugačen pristop, tj. ocenjevanje voznikov in potnikov, saj pravi, da se pojavlja problem preverjanja identitet in lažnih prijav. Spremembe, ki jih bo deležna stran v prihodnje bodo šle predvsem v smeri bolj preglednih načinov za vnose, pametnejšega iskanja, mobilnega vmesnika. V kratkem pride tudi API in widgeti za druge spletne strani.

Negativne plati prevozov
"Zelo redko dobimo kakšne pritožbe. Občasno uporabniki pozabijo kaj v avtu in so pozabili GSM številko prevoznika. Razen občasnih trenj osebnosti, drugih težav ni," pravi vodja projekta. Vendar pa so uporabniki v primeru nesreče brez kakšne posebne pravne varnosti. Ta je enaka kot v primeru, da se zgodi nesreča medtem, ko v avtu vozite znanca. Na vprašanje, ali si lahko obetamo, da bo stran v prihodnje plačljive narave, je Čuhalev povedal, da je zaračunavanje za oglase študentom nekaj, čemu bi se želeli izogniti. Trditve pa v celoti ni zavrnil.

S spleta

Komentarji (56)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jmzba

to naj se obdavči ali pa konkretno omeji glede cen. nemreš za 5 eur voziti ms-mb relacijo v eno smer na osebo. dajte no te mo ges začo saki den fure delati pa si pomalen zaslužin minimalno pol plače cuj na mesec

Direktna

@jmzba

ka tebi nej jasno? Nišče nikoga ne sili ka naj plača 5€ za relacijo ms-mb, če te ti ne vijdi se ne boš pelal, pa si najdeš drugo alinejo.

Drugo bi bilo, če bi to bil državni monopolni ponudnik od keroga bi bilo vsaki den odvisno na tisoče lidij. Te bi se lejko drl pa skakal.

zizek

se strinjan s prvin komentaron. tudi na relaciji ms-lj folk dela večinoma fajne profite. vmes je v bistvi še prišla vinjeta, takka bi moglo biti ceneje ... ampak nej, se je podražilo. fora je v ton, ka je to nej mišljeno, ka bi folk slujžo. najbole fer je ovo, kda si cene razdeliš glede na to, kelko jih ide. 1=8eur; 2=7eur; 3=6eur; 4=5eur. npr. ...

Katarina

Joj... prevozi.org je super stran. Ge san redni uporabnik. Če komu cena ni všeč naj se pela z vlakom, keri stane okoli 13 eur - pelaš se pa okoli 3 pa pol ure od ms do lj( če maš srečo ). Prek prevozov pa za približno 7 eur od vrat do vrat v dveh urah.
Ampak vseeno se najdejo ljudje, keri so nezadovoljni z to ponudbo - eh ?!?!?

zizek

ne razmiš, ka san ščel povedati.. vse je super, vse je ok, samo 7 je seeno preveč či pelaš 3 ali 4 lidi še..

Vipko
tinka78

Gledam te cene in se čudim. Ko sem se še jaz vozila s kolegi, so cene bile še v SIT in krepko nižje, pa čeprav so bile še cestnine, cena bencina pa se ni tako bistveno razlikovala. Zdaj, ko to gledam, imam občutek, da si nekateri še amortizacijo avtomobila zraven računajo.

zizek

pa stran je itak legendarna. vsaka čast tistomi Juretu..

manhunter05

ja zakoj pa se nebi še amortizacije zraven računali? dokeč je še izrazito falej kak ostale vrste prevozov, san ge za.

miic

@Direktna, saj se strijam, ka si vsak leko izbrira s skin de se pelo oz. če de se sploj pelo. ampak! oderuštvo (kot bi temu leko pravli)je vsaj nemoralno, v nekaterih primerih celo kaznivo... tak da...

manhunter05

kelko kšta če je po 7 evrov? nite nej tak "oderuško". nevem zakoj bi vas što zašenki vozo. boli me k.... za ovoga ka ga ne poznam, koege pelam for free, ostali pa če dajo 7 €....

Direktna

Eni bi se li radi šenki vozile ali ka? Še vedno mate alinejo kpš-jov avtobus, pa vlak, pa bus ka vozi vsaki den.

@tinka87 kda so bilij še tolari je ostalo tude cenej bilo, nemreš zaj to s ten primerjati.

@miic kakšo oderuštvo li? o oderuštve mo se pogučavali,kak san omenila že zgoraj, kda de to monopol in do ljidje v to prisiljeni. Ge tij tu vidiš nemoralo? Ka te nešče skoraj pri vrataj pobere pa te do domi cukne, ka neboš potovalke iz pustaje vlekel,kak budala, in te to je za vaš oderuštvo?

zizek

joj, ne filozofejrajte. koristniki bi isto lejko pravli, ka se nedo pelali s takšin, pa te se pelaj san pa daj 17eur (od oka) za tank. neje neven kak odruško, ampak si seeno delaš profit (či pelaš 4 lidi po 7 eur dobiš 28eur oz. 11eur profita pa šenki prevoz), ker pa naj bi tu blo v prvi vrsti poštenje, ker je 90% (či nej več) koristnikov študentov, kerin sakši eur praf pride, je to mogoče nej gli najbole fer. pa še to, kak je tinka binka omejnila, ka je blo prle ceneje, zaj kda je vinjeta in nega cestnin, de pa dražje. vse je vači super - sama stran je legenda, tudi lidge ka so jo začali koristiti, pa tudi cene so nej nekak previske. to je kvečjemi moje opažanje, ka lidge hitro gratajo kak npr. v kakših dejavnosti, kda vsi naenkrat zdignejo cene ...

Krizo

Meni tuj neje glih zaj jasno ka bi naj tu cene problem bile. Ce ti je prevec se ne pelaj in si cenejsega najdi.
Nisce nikoga v nic ne sili.

Pa zaj, ce bi en senki vozo z dobre vole, bi ostali prevec kaserali?

Stvar je bila napravlena samo v dobro lidij. Zaj bi si se pa lidje zmislavali kelko naj sto kasera.
Ce de sto mel prevec, se lidje pac z njin nedo vozili. Ce do vsi meli prevec, de pa stvar pac mrla. Kar je se pa nede glih verjetno zgodilo.

Se cist strinjan z Direktno.

ancka.forjan

Direktna se čist strinjan s tebo.

MIslim pa ka vi mislete ka je vinjeta šenke, pa ka je serves tude šenke? Ge sama vozen v lj in se mi zdi ka je 7 eur na osebo nej preveč, glede na to ka jih vozin 4 in lejko komot sidijo pa še odpelan jih do vrat. Pa ne mislite ka se s ten fejst zasluže. Gli telko ka se te pokrijejo stroške bencina, o servese pa nite nemo gučala, ker tu pa nega varjante ka se te pokrije.

Direktna

ah zizek, pa tij si zaČo filozofejrati.:)

sicer pa ponavadi se pelajo šofer +3-je. Ok, se mi je že zgodilo, ka smo bilij 3 odzadaj, ampak me je šofer pital če de mi to vredi (ali pa pač nemren ite) in me je nej motilo zato ka san ščela ite domov in je to še vedno najcenejša in najhitrejša varijanta.

Te ti pa predlagan, ka začaš bojkotejrati te prevoz pa se naj ponudniki sami vozijo, te do ziher spustile ceno :)

zizek

krizo,

čike lidge tuj nedo enjali kaditi, pa se seeno bunijo/mo, ka bi lejko bli cenejši.

eno je argument v stili "te se pa ne pelaj", drujgo pa je enostavna matematična logika ...

nalašč spregledavate dejstvo, ka ma VOZNIK največ od lidi. voznik se edini pela šenki in še zaslujži zaradi teh, keri se z njin pelajo ...

zizek

kda vržete skup keš npr. za pijačo, te se vrže skup še 10eur za tistoga, keri je šau v bauto? :)

manhunter05

ah zizek, ka ma voznik od toga? resan zašenki pela, ali nosi odgovornost, če napravi nesrečo ga taužiš, tak ka je skoraj fer če ma for free!

zizek

pa vači je vse super. kak stran, tak tudi lidge, keri vozijo. malo se ponavlan, ali neščen napačno v spadniti. je samo to, ka so odvisni eni od drujgih. pitajte fickoja, zakoj računa 5eur. ok, vse san napiso. out. :)

Direktna

zizek, ta primerjava z bunto je totalno ne vmesna. Predlagan ka grataš tij ponudnik, pa kasejraš recimo 4€ (relacija lj-ms), seveda v stile od vrat do vrat. Bodi vzgled ostalim, maš mojo moralno podporo :)

manhunter05

mogoče ma ficko avto ka troši 6 litrov eni pa majo avto ka troši 9 litrov, če mo že bluzili:)

zizek

pa zakoj ideš v ekstreme, direktna? si vidla ove cejne, kere san napiso zgoraj? (1=8; 2=7 ...) nigi ne pravin, ka bi što mogo ŠENKI ali pa za ŠTIRI EVRE voziti.

manhunter, evo ti 9 litrov, ČE MO BLUZILI :)

http://www.google.si/#hl=sl&q=183+%2F+11.1&meta=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_…

to je cejna za benzin lj-ms te.

http://www.google.si/#hl=sl&q=183+%2F+%28100%2F9%29&meta=&aq=f&aqi=&aql…

ge bi ga tožo či bi pijan bil (no, ne bi se niti pelo z njin te), nej pa či bi bila nekša random nesreča, ge načeloma ne bi bil kriv. sicer pa se pelaš na lastno odgovornost bi ge pravo, ker to JE po eni strani tudi malo tvegano, ker je voznik skos drujgi, skos random. no, razen či si praf zberaš, kere.

ne da se mi zaj vpletati 1000 in 1 drujgi dejavnik. šlo se je za čisto matematiko, pa svoj point san povedo. eni ga pač neščete razmiti, ker je zaj tisti, keri se odloči ka ponujdi prevoz, Bog, in nema veze či ma 5 ali 8 eur.. ne da se mi več.. vozo mo se pa. zaj či znan računati se lejko še vozin, nej? :D

Krizo

Zizek, razmin te jes cista ka sces povedati.
Ide se za to ka se naj cene na taksni zadevi "naravno" regulerajo. Ali zaj bi vi eni naredili iniciativo ka naj lidje cene spistijo? Edina iniciativa kera de funkcionerala, de ka ce se nisce vec nede vozo zaradi previskih cen.

Nesce je te avto mogo kujpiti, nesce ga more serviserati, nesce ga more tankati, nesce ga tuj more pucati. Ze ves te cas ka ga zapravis za te stvari je tuj nekaj vrejden. Zaj pa ce de tuj nesce 2 eura profita zaradi toga od mene scel meti, ce mo se scel z njin pelati, pac naj ma. Ce me pa to tak fejst moti se pa ne pelan in njemi ne davlen nasvetov ka naj dela.

Na neksno kao moralno plat se je pa resno brezveze obracati... Mislin ka je ze zadosti to ka si pripravleni pelati nekoga ka ne poznas naprimer za pou cene kak de ga javni prevoz pelo.
Jes naprimer taksnoga cloveka, ka de mi pamet solil o ton kak to kaseran ka se njemi to prevec zdi, pac nebi pelo. Mislin ka sakoga ka vozi lejko normalno pijtas, ci je pripravleni tuj za kaksni euro menje pelati. Pa mislin ka bos s ten vec dosegno kak pa, ce bos zaj eti guco ka so vsi predragi pa sistem v red spravlo pa neven ka.

zizek

ge tuj nikomi ne gučin, pa znan ka se nede nika spremejnilo. v niti enon od teh dveh stvari je nej bistvo. gučo nemo zato, ker spoštuvlen lidi, ampak to je pa forum, ge lejko izrazin mnenje. citejraj me, GE SAN NAPISO, ka MOREJO VOZITI ceneje. napiso san resnico. napiso san, ka či pelaš 4 lidi pa računaš sakšoga 7EUR, napraviš profit.

vidin pa, ka je tvoj odgovor, ka se nesmin voziti (s teuf), či man takšoga mnenje. super ste. keš pa tožbe pa zamere. lol.

vejpa debata je to. isto kak bi bila v živo. telko ka tu pač vsi vidijo. pa neje nišče neposredno kriv, ker lidge avtomatsko sledijo ten cejnan. či do trije štirje začali kasejrati 9EUR, do za par kednov VSI MELI 9 EUR. ali dobro.. kak koli gučite, ka me razmite, me neščete :D

zizek

tan san ščel napisati še, ka znan ka se nede spremejnilo in ka sakši fakin den debatejramo na ton forumi o TISOČIH različnih stvareh, KERE NEMO SPREMEJNILI. preveč osebno gemlete..

Krizo

Ti v bistvi sces zaj tu lidij nafciti, ka ce s to zadevo kaksni profit naredijo, ka se ti s ten ne strinjas oz. ka je to vsaj malo moralno sporno.
Aha, ok, saj kak pravis, sak ma svoje mnenje. Moje mnenje je pa pac blo to ka se ne strinjan s teuf pa ka mislin ka nemas prav. Ker je stvar postavlena in funkcionera kak trbej in je samo v dobro lidij. Pa po ton sistemi kak je zaj de funkcionerala tecas ka do cene nizje od ostalih moznosti prevoza.
Evo, se enkrat, moje mnenje je ka se ne strinjan s teuf, pa ka ne vidin niksnoga problema v ton kelko pac nesce kasera, pa cetudi sto kaj na ton zasluzi.
Prosti trg pa te zadeve...

Jes tuj fcasi scen hipi biti, pa rajsi kaj na njivi za to naredin al pa na vrti, al si enga skadin...

Krizo

Aja, stari lejko se pelas, ce mo se gda pelo kama pa bos nuco prevoz. Samo ti nemo nika kasero, ker te kelko telko poznan, pa ce jes tak al tak nekan moren priti, pa poleg ides me ne moti glih prevec. Kaksno pivo mi castis, pa je vredi. :D

zizek

Ge zaenkrat še tuj ne vidin problema v prevelki meri, samo ka nede 9 ... 10 ... 11.

Legenda. :) Te mo se pa vozili ... http://www.youtube.com/watch?v=hYEsXIKfaWI

pees :)

turistka

Meni je ta zadeva super :) ne zdi se mi predrago, zakoj pa nebi voznik še malo cuj zaslužo za bencin? POŠTENO. Rajši njemi plačan za 2 vori vožnje kak pa za 4 urno vožnjo z vlakon.

5450

zizek v špari na blagajni se tuj pogajaš, naj ti dajo izdelek po nabavni ceni? ali pa v ostalij bautaj?

miic

dobro no, saj se strijam z večino, ki pravite ka ceno določa voznik. logična stvar! glede na to ka je javni prevoz še preci dražji je cena vseeno kelko telko sprejemljiva.

ali vseeno. vzemimo primer ka ma voznik ''povprečen'' avto - golf 4. in dobi (če seveda predpostavljamo ka napuni avto) 28 € za pot do lj. pa ka je z vami??? pa nej mi gučati ka si s ten kešon nemre kriti stroške!!!

še hummera bi natanko za tej peneze če bi se lepo potrudo :))

Krizo

Zaj pa povej ti meni, ce je to tvoj problem ka ovi neka zasluzi? Nesmi zasluziti?
Rajsi gledaj na to ka 4 (telko si ocitno stel) prisparajo polovico al kelko pac. 4 so se vedno na BOLJSEN! Ka te briga, ci je ovi zasluzo 10€.
Sto je pa na boukson gda idejo z javnin prevozon?

Zaj mi pa naj nesce razlozi kak je taksno mislenje nej samo nevoscljivost.

žćč

či bi ovi ka pela menje računo bi bili štirje še na baukšon.to je vse. de pa to vse dražje dokler nede doseglo cene javnoga prevoza.

ma što kakše smešne izkušnje s temi prevozi? ge san se dosta vozo pa ponavadi je bilo dobro, včasih pa so redni specialci.šoferi pa sovozniki oboji :D

Eko

Jaz tu vidim nekaj bolj problematičnega

Samo zaračunavanje bi lahko bilo namreč malo sporno, glede na to, da gre za čisto opravljanje dejavnosti (storitve) na črno. Se pravi nekdo ponuja in tudi zaračuna storitev ne pa izda računa? :)

Kaj je razlika med tem in taksistom, ki pa mora izdajati račune? Kaj se zgodi v primeru, da prevoz najame eden izmed inšpektorjev, lahko temu študentu napiše kazen za opravljanje dela na črno?

Krizo

Hehe, ja, se to bi trbelo ka se zacne inspekcija ubadati z lidmi keri 1x al 2x na teden pelajo 3 lidij za 10€.

Mozno je sicer vse, vupajmo pa ka nej glih verjetno. :D

Gda, ce, de se prvi taksni primer zgodo, se selin iz Slovenije.

Pablo

zizek, ka pa za registracijo, vzdrževanje,...to si nika nej brodo geli? Tej profit je pa tak minimalen ka maš gli tan neka malo za registracijo, nedaj bože ka ti še kakšen falat crkne v avtoji...

žćč

eh Pablo za registracijo bi mogo glih tak plačati či bi se san pelo, pa zavolo ovoga ka ga pelaš ti tudi nede nikši falat crkno. isto je kak či bi štopara pelo, samo ka si prle zgučiš ge ga pobereš. štopara pelaš iz solidarnosti.pri prevozi.org pa je ta solidarnost tudi poplačana, neje pa mišleno tak ka bi se s ten služilo.

Pablo

pa kakši služo, ge pravin ka je to ugodno 7eu...ge ti samo pravin ka to vse košta, tak ka na tej 7eu keri gleda s ten ka of neka zasluži, ja redne pare mafne na relaciji lj-ms...falat ti nede crkno, samo obraba pa je vekša, či si san ali pa 5 v avtoji gelibar?

žćč

zato ka je avto 3% težji (na enoga) boš njemi računo 7€? je ugodno ali či že nekomi neka podariš (prevoz) je nej fajn ka preračunavaš kak visko ceno lejko postaviš ka de se ti najbole splačalo. to se pa seveda dogaja pa pomali do cene podobne javnomi prevozi.te de pa malo več štoparof.še itak do super prevozi.org že zato ka zadnji vlak z lj do ms ide ob 17:25 eni pa majo komaj zvečer čas.

aja še to.zadnjič san vido en prevoz ka je bilo okoli 30€ na enga iz ms do lj (na nekši koncert) pa čez par ur nazaj v ms. tu pa več nega govora o solidarnosti ka pa je to oportunizem.

AnaLiza

Ali daš 7 eurov ali pa 13 ali koliko pride vlak. Vsak se sam odloči in nihče nikogar v nič ne sili - predvidevam. Lahko pa gre kdo tudi peš, če bo pri tem kaj prišparal. Osebno mislim, da so ti prevozi dobra zadeva.

Pablo

neh, nejde se zato, ide se zato ka avto tuj trbej vzdrževati, valda neboš jih s kripof pelo, ka se še keromi kaj zgodi, te de te pa tožo, kak je to gnes den v navadi...mah bokše s prevozami, kak pa iti na tej cug, ka o avtobusi sploj ne gučin...

Dobro eni ščejo resno mafnoti redne pare na tej način, ka ma nekši mali avto ala polo ali kaj takšnoga pa not stisne 4 lidi, tak ka srmaki odzadaj morejo rukzake na sebi meti, ka več v prtlažniki nega mesta. Te pa ti še zračuna 7eu, za fajno stišnjeno vožnjo...

žćč

evo to ti pravin(drugi del). prvi del pa ne razmin.tau vzdrževanje pa neka.

žćč

analiza na štop si pozabila.si se pelala gdaj na štop? bokše je kak peški prišparaš pa isto.

Krizo

Neje oportunizem. To je idiotizem, ce nesce misli ka de se sto pelo za taksno ceno. Ce pa de se, je pa tisti pac malo idiota. Al pa ma prevec pejnez pa premalo pameti. No saj, idiot. (Zaj pa minuse fajn... Samo bedaki do bedaki ostali, pa ci mo njin to ocitali al ne.)
Meni naprimer to ne predstavla niksnoge tezave ka ovi taksno ceno postavi. PAC SE NE PELAS S TISTIN!

Jes tuj lejko dan v male oglase navaden renault 5 za 60.000 euro. Pa zaj san opurtunist? Nej, bedak san ka vupan ka mo za taksno ceno lejko stvar odal. Ce pa celo za taksno ceno odan, san pa najvecji car ka ga ge je, ovi ka pa kujpi je pa budala. Pa nej trbej nika razglablati dale.

Eden od vsa ka zagovarjate to ka tisti keri se pela ma pravico kao dolocati ceno, mi naj razlozi zakoj? Zakoj mas pravico do toga?
Poznan fejst fejst malo stvari ge bi mel to pravico, ce malo bole premislin sploj ne poznan. Ce neka prek oglasov kipuvlen, se lejko s tocnin clovekon glede cene malo gor pa dol zgucin in to je to.
Jes ce iden krumple odavat tak na malo fajn, se tuj ne posvetujen okoli pri vsej lidaj keri scejo meti, kelko naj bo cena. Preverin okoli kelko majo drugi ceno, pa ce se resno ide samo za to ka bi odal, malo ceno spistin. Ce pa scen cimvec pejnez pa pac upostevan cene drugih vkljucojoce trgovin. (Ja, familiji pa znancon pa senki dan, ci mi pase, pa se cist nika slabo ne pocutin, ker san pa na drugon zasluzo...)

Neven...

AnaLiza

Točno tak, Krizo. Tudi v trgovini ne moreš ti določat cene. Še na tržnici se lahko le malo pogajaš, ne moreš pa določit, po čem boš kupil krompir pa papriko. :)
Ali vas na železniški postaji vprašajo, koliko bi bili pripravljeni plačat za karto za vlak? Ali plačaš, kolikor ti rečejo ali kot piše na ceniku ali pa greš peš, s štopom /kot je omenil žćč/ ... ali pa sploh ne greš nikamor. Dragi žćč, nikoli nisem potovala s štopom, vedno sem plačala, kolikor je bila cena ali pa odslužila vožno. :)

žćč

ti posadiš krumple zato ka boš jih odau.pelaš se pa itak ta kama se pelaš samo spotoma enga gor zemeš. on ti neka plača za minimalne nevšečnosti.5€ je zadosta za te nevšečnosti.či probaš zaslužiti čimveč glede na pogoje si oportunist.tak kak je bil oportunist tisti ka je računo 30€.ge predvidevan ka je mel pun avto. zato ka či je bil koncert ob 8 zvečer pa bi ščel iti maš zadnji vlak iz ms ob 14:55 po koncerti pa prvoga za ms ob 01:59 drugi den, s ten ka 4x prestopiš pa po sedmih urah (če nema zamude - samo sigdar ma) ob 8:57 si v ms.
hehe odslužila :)

seblogger

Ma, ges se strinjan s Križojon 101%. Živimo v jebenon kapitalizmi, cene določa trg, to je to. Dokler je ceneje in hitreje kak javni prevoz, de se zadeva splačala in de laufala. Če ti ustreza se pelaš, če ti je predrago ali se ti zdi ka te nešče izkorišča, ideš pač na bus/vlak. Simpl ko pasulj.

Inšpekcija? hehe, na papejri ja, v praksi pa? Non stop jočejo, kak majo premalo lidij pa kak nemrejo izvajati nadzora na tereni, ovih velkih živin nemrejo dobiti, te do se pa tu na nekoga spravlali ka si 10€ na turo "zasluži", če ma poln avto, ker če se pelajo trije, je samo še na pozitivni nuli? lol Sicer pa ponavadi je tak. Velke živine se na mejri njajo, maloga človeka pa jebejo v glavo zaradi 2€. A polovica obrtnikov pa kafičov pa firm dela pod mizo, če se le da. Še z vsakin skoraj ka mi je popravlo avto, ali premalo kakšno sobo se je dalo zmeniti "brez računa."

Vozijo pa večinoma tak študenti, keri idejo študirat in če gledaš tak, si na mesec mogoče zasluži 50€ (v primeri ka se v obej smeri vozi dokaj pun vsaki teden). Kelko je to? Za 2 položnici mogoče ali pa za 10 bonov. Pa takšnomi naj te zdaj inšpekcijo na hrbet vlačinmo?

Preveč gledate na druge. Kelko pa zdaj of zasluži, ka menej pela za 7€? Ka pa če ma pun avto dobi 28€? Uuuu buhuhu. Vi ka uporabljate to storitev, gledajte na sebe in kakšno korist mate VI od toga, in vas nema kaj brigate kelko voznik (za)služi. Če mislite, ka se tak na velko služi, pa si nabavite avto pa vozite lidij vsakodnevno v LJ pa nazaj. Na konci pa te ugotovili ka ste si samo pokrili bencin, ostalo pa van je telko keša, ka si nove metlice za brisalce kupite pa liter destilirane vodej (ali pa še to nej).

Zadeva je čisto enostavna. Če ti je predrago ideš z javnin prevozon, če nej daš 7€ pa si lejko srečen, ka si 6€ prišparo. Tudi, če do kasirali 12€, še vedno prišparaš 1€, pa še vedno si v roki slabi 2h v LJ, namesto v štirih urah. Pa še pela te od vrat do vrat. Ne vidin problema ges tu sploj. Menej je tudi pred letami vozo eden v MB v nedelo, pa pun avto je mel vedno, pa nas je kasiro 700 SIT, tistoga časa je bil bus 900 SIT. Se pravi si je zaračuno 80% ceno busa, pa san se vseeno rajši z njin pelo. Prvič ker san prišparo 200 SIT, tistoga cajta 1-2 bona. Pa pelo me je od vrat do vrat, pa šli smo z doma gda je nan pasalo. Pa so tistoga časa drugi vozili za 500 SIT v MB, pa san se nej pritoževal, zakoj ma pa on 700.

Nešče je omenjo štop. Štopanje je zakon! Ka vse za lidij ne spoznaš. Včasi tudi koga spoznaš, ka zadevo celo odsluži haha. ;)

miic

@AnaLiza, kak si te odslužila vožnjo? :)))

zizek

San mislo, ka smo že mimo argumenta tipa "te se pa ne pelaj z njin". Tudi v bauti boš dale kipuvo, čigli do dražje cejne, ali misliš si pa seeno ka bi lejko blo ceneje, ali?

seblogger,

tudi to, ka se splača, je samoumevno, pa ka se tisti, keri gledamo z drujgoga vidika, nemo zaj naenkrat bojkotejrali prevoz.org. Fora je v ton, ka folk ne pride gor npr. po 1 leti ka kasejrajo premalo za servis, in te zato zdignejo s 5 na 6 EUR, in za leto dni pá gor pride ka je itak še premalo računo pa da te na 7 EUR. Lidge v bistvi nucajo keš in v tiston momenti pozabijo na bistvo strani - ka "se skup vrže za benzin". Drujgi pa jin takoj sledijo. Večina lidi, keri nucajo keš, je študentov, in med temi valajo vači kak ene vrste nenapisana pravila; ka si en drujgomi pomagajo, ka neje vse v keši, ipd. Nejso to nekša jaka hipi načela, temveč je globalneje gledano TO tisto, ka bi moglo svejt vrteti okoli, nej ka ga keš. Ali ja ... či je že kapitalizem ... delajmo tak, kak delajo firme. Malo se nas pa seeno tiče to, kelko zaslujžijo, zato ka - več šče zaslujžiti, več moremo dati te MI. :)) Nekšo mnenje pa lidge seeno lejko mamo, glede na to ka si lejko zaradi nas (pa zaradi modela, kera si je stran zmislo) pelajo zdaj šenki v LJ. :)

zizek

V"ečina lidi, keri nucjo STRAN*" je blo mišljeno.

zizek

Štop pa tak nišče ne pozna, ker se rajši kraj obernejo, ka jih nede što z motorko razkoso pa posilo. Ali dobro, tu je namen ka se vrže skup za benzin, štop pa je šenki, takka nejde to direkt primerjati.

manhunter05

@žćč
ne delaj se francuza, zavarovanje, tehnični pregled, vinjeta, cestni sklad, gume-vse je v toj ceni, nej samo benzin!

lopata

Priporočan vsem tistim, keri pravite, ka je 6 oz. 7€/osebo do LJ predrago oz. ka nešče na tej način služi, ka si vzemete avto, vozite 3 lidi (3+voznik) v LJ eno študijsko leto in na konce potegnite črto.

Najlažje si je izračunati tak, ka če pelaš 4 lidi po 7€/osebo, je to 28€. Bencina si npr. ponuco za 17€. Ostane ti 11€.

Pomeni ka v enon meseci ˝zaslužišË 44€ zato, ka si prevzel odgovornost za 3 lidi (3+šofer), ki te (ali pa starši) lahko tožijo v primeri nesreče (bog ne daj smrtne, ka te do konca življenja za enoga ne odplačaš, nej ka bi za 3)... no, 44€ mesečno. Če vzamemo letno 9 mesecev, kak dugo trajajo predavanja, je to v najbokšon primeri (če maš vedno še poleg sebe v avtoje 3 not) 396€.

Recimo, ka je to skupno v 9 mesecih okole 14.500km, samo za vožnje MS-LJ in LJ-MS.

Registracijo in zavarovanje bom črto, ker to trbej v vsakon primeri plačate, če se što vozi s tebo ali ne.

Izpostavo pa mo dejstvo, ka trbej verjetno 1x letno servis delati na avtoje, ker ma telko km (14.500 samo zaradi LJ-MS in MS-LJ + privat), poleg toga trbej računate amortizacijo avtoja ter nakup letne vinjete. Poleg toga pa de zaradi kilometrov in teže tudi telko večja obraba gum, kere de tude trbelo telko prle zamenjati.

Moje končno mnenje je, ka če na konce črto potegneš, si itak na zgube. Vse skup je le voznikova dobra vola, ka si vzeme še 3 poleg sebe pa jih pela v LJ, ka njin nej trbej čakati na vlak, bus ali kaj podobnoga.

In glede na to voznikovo dobro volo, tudi tisti, keri se vozijo z njin ugotovijo, ka raje dajo 7€, pa se pelajo domau (ali v LJ) v termini, keri njin paše, pripelani so do vrat, poleg toga pa njin je bila napravlena velka usluga.

zizek

14,500 km bi tudi brez teh lidi kere voziš napravo. Pa vse ostalo ka si napiso smo že dali skos. Te tožbe so mi krneki. Voznikova dobra vola je na konci dobro poplačana - pa itak NIŠČE ne pela z dobre vole. Z dobre vole bi pelo šenki. Lidge pelajo zato, ka zaslujžijo (za benzin). Pa sakši te tudi ne pripela do praga, itd. Pa dobro, ne da se mi več drkati. Vse skup ma en globji pomen, keroga san nekak probo razložiti, samo ga je mogoče težje razmiti.

Meni je blo zabavno, kda smo se pelali z enin ka se vmes tak malo(?) strosi. Zabavno je blo gledati lidi, kak so cejli trdi samo gledali, ka de s toga. :)) ... vači je pa bil kul (siguren), telko ka znate či te se pelali :)

Katarina

Ges bi ti pa samo pravla ka poznan primer, ka je človik pelo 4 lidi pa njemi je crkno avto v trojanah, je pozvo kolege v lj sta mogla priti dva avta ka jih je bilo 5 s ten ka je že itak mel probleme z avton.
Ti zizek pa ne računaj 183km te pa vrjetno te še po lj morejo iskate okoli, drugič si pa kujpi kantlo bencina za 16.47 pa se gor sedi pa ka videmo kak daleč prideš.

ena_

zizek, pa jes san mijsla, ka si tij čednejši...ka se trgaš, či vijdiš, ka se rajši tak vozimo, kak pa cijazimo z buson ali cugon. Nan paše, tij pa idi na vlak!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice