To soboto je v Ljubljani potekal TEDx dogodek, kjer so pred več kot 1500 obiskovalci predavali številni strokovnjaki, med njimi tudi Milan Gabor iz Filovcev.

Začetki zgodbe TED segajo v leto 1984,  ko se je v Kaliforniji odvil štiridnevni dogodek namenjen združitvi zamisli s treh različnih področij: tehnologije, zabave in oblikovanja = Technology, Entertainment, Design. Od tedaj TED deluje preko raznolikih mednarodnih pobud in aktivnosti in na vsakoletni TED konferenci vodilni svetovni misleci ter akterji svoje znanje posredujejo v 3 do 18 minut dolgih nastopih. 

Obiskovalci napolnili Cankarjev dom do zadnjega sedeža

V  tem duhu je nastal tudi TEDx, kjer gre za program lokalnih dogodkov, ki v lastni režiji združujejo ljudi, da bi podoživeli izvorno izkušnjo s konference TED. Prvi TEDx dogodek v Ljubljani se je zgodil pred desetimi leti, minulo soboto pa je v Cankarjevem domu potekal dogodek pod geslom: Živimo prihodnost

Dogodek je bil razprodan, saj se je zbralo okrog 1500 ljudi, ki so prišli poslušat številne zanimive govornike. Med njimi je bil tudi Milan Gabor, strokovnjak za informacijsko varnost, ki prihaja iz Filovcev.

Heker, ki pomaga drugim

Kadar slišimo za hekerje, največkrat pomislimo na zlonamerne računalničarje, ki želijo z vdorom v vaš računalnik dostopati do vaših osebnih podatkov, da bi se na ta način okoristili. Obstajajo pa tudi etični hekerji, ki vdirajo v sisteme, da bi odkrili njihove slabosti in na ta način pomagajo izboljšati te sisteme. 

Eden izmed največjih strokovnjakov na tem področju v Sloveniji je Prekmurec Milan Gabor, ki že vrsto let dela na tem področju, v Ljubljani ima tudi podjetje Viris d.o.o., ki se ukvarja s svetovanjem na področju informacijske varnosti. Njihovi naročniki so podjetja, banke in tudi državna uprava. 

Gabor večkrat nastopa v predavanjih širom sveta in tako posreduje svoje znanje širokemu spektru občinstva. Je tudi organizator največjih hekerskih konferenc v Sloveniji, ko ne dela drugega, pa v svojem okolju vzgaja nove generacije etičnih hekerjev, so zapisali v njegovi predstavitvi na spletni strani TEDx Ljubljana. Vsi govori, vključno z Gaborovim, bodo brezplačno na voljo na spletni strani dogodka

Vir: Facebook (TEDxLjubljana)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice