V Izobraževalnem in ustvarjalnem društvu iz Lendave so se lotili izdelovanja domačega pralnega detergenta za perilo in mehčalca. Mi pa smo razsikali skrivnost recepta in se pozanimali o učinkovitosti.

Pod vodstvom predsednice in mentorice študijskih krožkov Naravni izdelki, Karoline Utroša, sta domači pralni prašek in mehčalec za perilo le dva v nizu pripravkov, saj so v zadnjih letih že izvedli več delavnic, na katerih so pripravili različne domače izdelke. Pomembno je bilo, da so bili izdelki preprosti za pripravo, da se jih lahko pripravi tudi doma ter, da zaradi okolju in človeku bolj prijaznih sestavin, prispevajo k boljšemu počutju.

Milo naravnost iz Francije

Detergent in mehčalec sta narejena iz naravnih materialov in ne vsebujeta kemijskih sestavin, zato jih Utroševa priporoča osebam, ki jih mučijo alergije in tistim z občutljivo kožo. Dišavo pa si lahko vsak prilagodi s svojo izbiro eteričnega olja. Pripravka pa imata eno posebnost.
 

»Pralni prašek vsebuje Marselle milo. V društvu imamo možnost nabave pravega čistega Marselle mila neposredno iz Francije. Pri nabavi nam pomagajo naše članice, ki tam živijo. Takšno milo se lahko kupi tudi v Sloveniji, razlika je v tem, da kupljenega v trgovini potrebujete do 3 krat več kot Francoskega, dodane pa so mu tudi kemijske sestavine. Pri francoski verziji uporabimo 125 - gramsko milo, ki ga je treba naribati,« je razkrila posebnost pripravka Utroševa in dodaja, da je domači detergent ravno tako učinkovit kot kupljeni vendar ga ne priporoča za pranje volnenih oblačil.

Pri uporabi tako ni treba odmeriti večjih količin, za zagotavljanje učinkovitosti. Tako kot komercialen izdelek, se tudi ta lahko uporabi tako, da se vmeša neposredno v boben ali pa v dozirno posodico v pralni stroj, skupaj s posodico ali brez. A opozarja, da naj ne zanemarimo svojega pralnega stroja.

»Ker sama uporabljam ta pralni prašek priporočam, da na vsakih 15 pranj operete tudi pralni stroj s temu namenjenim čistilom.«

Ostanki pralnega praška se namreč nabirajo na nedostopnih mestih v stroju in lahko ustvarijo neprijeten vonj po plesni. Kmalu bodo v društvu poskrbeli, da bo tudi pralni stroj dobil svoje naravno sanacijsko sredstvo.

Razkrivamo tudi recept!

Sogovornica nam zagotavlja, da se lahko priprave lahko loti kdorkoli tudi v svojem gospodinjstvu. Sestavine so dosegljive v trgovinah, a milo iz Francije je posebnost društva, ker se držijo nekoliko prilagojenega recepta članice, ki vsebuje manj čistega mila. Zato se nekoliko razlikuje od spodnje različice.
 

»Zavrite 1 l vode, v to vmešate 3 jušne žlice mila, ki ste ga predhodno naribali na ribežu za jabolka, nato dodate 1 jušno žlico pralne soda bikarbone in 2 jušni žlici alkoholnega kisa. Vse dobro premešate in hladite z mešanjem. Na koncu dodate 5-10 kapljic eteričnega olja po vaši izbiri. Izdelek prelijete v plastenko. Ta ne sme biti do vrha napolnjena, pred uporabo pa prašek dobro pretresite. Pri stajanju se prašek lahko zgosti – želira, a ne skrbite le vodo dolijte in dobro pretresite.«

Izdelke lahko naročite tudi pri društvu, ki je neprofitno in s sredstvi krije sprotne stroške ter vlaga v nadaljnji razvoj oziroma nove delavnice let delovanja

Izdelki za boljše počutje

Izobraževalno ustvarjalno društvo ni novonastalo, saj bo februarja stopilo v deveto leto svojega delovanja. V tem času so organizirali 13 študijskih krožkov, nešteto različnih delavnic ročnih del, kot pravi sogovornica, veliko pozornosti pa namenjajo reciklaži odpadnih materialov iz gospodinjstva. Vsi njihovi izdelki so embalirani v reciklirano embalažo pa tudi svoje vizitke so izdelali ročno in iz odpadnega kartona. 
 

»Ukvarjali smo se z izdelki za boljše počutje,  proti holesterolu, zvišanemu krvnemu sladkorju ali pritisku, različnimi pripravki za boljšo kri, pripravili smo različne pekovske izdelke, izdelovali domače testenine, pripravljali smo tudi sokove, za katere smo sami nabirali zdravilne rastline in sadje, zbirali smo različne recepte in se podali tudi v peko medenega peciva. Vseskozi pa nas je spremljalo zanimanje za različne kreme in kozmetične pripravke,« nam je razložila sogovornica.
 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Čestitke za objavo !

Izzzzi (nepreverjen)

Joooj boze moj s cim se eni iz dugega casa ukvarjajo.
Sobotainfo pa vsako norost objavi.

ksantipa (nepreverjen)

To de zaj te nova perspektiva - ka mo si žajfo doma sama kujala!
Pa bi, iz marsikoga!

edenpac

Le da se bo zgodba končala pri denarju. Pohvalna je skrb za okolje . Zavedati pa se je treba , da če ne škodi , se pravi da na primer ne škodi travi , potem tudi madeža od trave ne bo razkrojil. O čiščenju notranjosti stroja pa je tako nepotrebno izgubljati besede.
Kot ko na tv reklami ponujajo sredstvo za čiščenje notranjosti pomivalnega stroja. . A mogoče posodo pomivamo v zunanjosti. Vse skupaj nategi. Če opere posodo v notranjosti prav tako sam sebe pomiva. Razmišljajte.

lojzek (nepreverjen)

Pred kratkim je bil prispevek o glivah in bakterijah v ekstremnih pogojih pomivalni stroj ima sol, vročino, vlago, hrano za bakterije, detergenti... Pomivalni stroj je poln le teh zelo odpornih bakterij. So tudi kar nevarne... presodite sami če je nateg

In reply to by edenpac

Putin (nepreverjen)

Mene sam moti to ko novinar omenja neko prekmurje v zvezi te zadeve in gospo utrosa kao da je ona izumitelj tople vode..
Prosil bi vas samo to da nehate lagat o teh zadevah.., Nic vi niste izumili, to ste sam videli na youtubu in se zdaj kurcite da ste to vi izmislili. Zame ste navadni hinavci in nic drugega.
Ljudje, ce pa zelite bilo kaj ustvarjat ne rabite lagat sam ite na youtube in boste tam nasli vse kaj si zelite...

Starejše novice