V Pomurju imamo četrti zaščiteni proizvod z geografskim poreklom. Prleški tünki, prekmurski gibanici in štajersko prekmurskemu bučnemu olju se je pridružila še prekmurska šunka.

V začetku letošnjega leta je Evropska komisija v Uradnem listu EU objavila registracijo prekmurske šunke, ki je že 20-ti slovenski proizvod, ki je registriran pri Evropski komisiji. Pomurci imamo tako že štiri zaščitene proizvode, poleg prekmurske šunke še prekmursko gibanico, prleško tünko in štajersko prekmursko bučno olje.

Prekmurska kulinarika

V začetku septembra je Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot pripravilo 5. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice v gradu Murska Sobota. Po oceni strokovne žirije sta najboljšo prekmursko šunko  pripravila Karel Vratarič iz Puconec in podjetje Kodila d.o.o. iz Markišavec, ki si delita prvo mesto. S pravo prekmursko šunko pa je strokovno žirijo navdušil tudi vinogradnik Miran Erniša iz Tešanovec, ki je zasedel drugo in tretje mesto.

Izgled, okus in vonj

"Prekmurska šunka je sušena mesnina, značilne hruškaste oblike, pripravljena iz svinjskega stegna. Značilni vonj in okus prekmurske šunke izvirata iz preizkušenih in skrbno izbranih postopkov soljenja, dimljenja, sušenja in zorenja pod posebnimi pogoji, ki se v celoti odvijajo izključno na območju Prekmurja. Sušimo jo na podstrešju hiš, ki je dovolj zračno. Za zorenje  šunke sta najboljša veter in mraz," nam je povedal vinogradnik Erniša.

Najmanj šest mesecev do prave prekmurske šunke

Izdelava te mesnine je dolgotrajen postopek, ki zahteva natančnost, določen vrstni red postopkov in preciznost. Miran Erniša je še povedal, da je prekmurska šunka posebna jed, ki simbolizira naše kraje in bo v prihodnje kot tradicionalna kulinarična specialiteta pomembno predstavljala našo regijo.  

Kljub upoštevanju recepture, končni proizvod nikoli ni enak.

Nedavno smo vas mediji obveščali o sporih glede recepture za prekmursko gibanico. Tako so številni proizvajalci te sladice, ki so imeli pridobljeni certifikat Društva za zaščito in promocijo prekmurskih dobrot, ostali praznih rok. Birokrate trenutno zanimajo samo dekagrami, kakovost skute, pri tem pa so pozabili, da gre za kulinarični proizvod, pri katerem je normalno, da gre včasih za odstopanja. Da je končen proizvod odvisen od številnih dejavnikov se strinja tudi naš sogovornik Erniša, ki pravi, da včasih tudi vreme pokvari pravo prekmursko šunko.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
senior

Pri Erniši se istina gej prava prava šunka. Saka čast.

ok (nepreverjen)

senior, zdaj boš tij nas goričance včil kak se dela prava šunka?, če poglednemo 50 let nazaj se na ravenskom deli prekmurja sploj nej delala šunka (npr. Markišavci), zato ka je bilo preveč megle, ampak so meso popekli in zalevali v mast, če so jo pa delali so jo razrezali na manjše kose, da se je lahko presušila. In zdaj de meni nekak pravo ka je na goričkom nej prava šunka? Za ocenjevanje je pomembno kdo si, ter ali je 3d, ali 4d , takše kriterije so negdaj kmetje nej poznali, pa še zdaj majo, mamo odlično šunko, pa brez ocen nekih zaščitnokv in filozofov na tem področju

Vipko
tinka78

Pri teh zaščitenih znamkah imam občutek, da si je nekdo prilastil stoletja izkušenj in tradicije, da zdaj sam dela dobiček na ta račun. Tako, kot je napisal ok. Zdaj bo nekdo kmetom na Goričkem, ki šunko delajo že desetletja, pametoval, kaj je prava prekmurska šunka in kaj ne?

zima.bella

Ah, Tinka, kako si pa nekdo lahko "prilasti" stoletja izkušenj????
To znaš, ali pa ne znaš narediti......... in to je to!

bomida (nepreverjen)

ne bon razpravlala što bi mogo ali nej to kontrolerati ali prilastisti si ali nej prilastiti. Ge znan samo to, kak je moja babica na GORIČKON delala PRAVO šunko - domačo šunko, na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj in kmečke tradicije. Okus je bil fenomenalen. In še to: ge san z ravenskoga, pa smo tu na ravenskon sušili šunko kero je babica okadila in je bila velka razlika z tistof ka jo je ona na goričkon sišila. To so lastne izkušnje! Moti pa me to, ka si določeni lidje delajo dobiček in velke profite, pa po tv in po interneti se pametni delajo, kak oni tradicijo čuvajo pa oh in sploh skrbijo za dobro prekmurja. MY ASS!!!!

ok (nepreverjen)

bomida, se strinjan in tak je bilo, medtem ka mij zdaj nemremo biti enakopravni za šunko, ker ne delamo zadnje stegno po varijanti 4D, kar pomeni da je del kolka zraven stegna, kar pomeni da je pravilno le mesarsko raskosavanje, medtem ko kmečki izvirni gorički način v tem primeru ne pride v poštev. So pač eni naredili nekaj zase, medtem ko smo ostali v podrejenem položaju, važno da si pri koritu, ter da postavljaš pogoje, pa čeprav nepravilne.

Starejše novice