Si predstavljajte, da bi se lahko prekmurskega jezika učili v šolah? To je ideja članov Prekmurskega društva General Maister Murska Sobota, ki so pobudo o tem predstavili na nedavni slovestnosti ob dnevu Generala Maistra v Murski Soboti.

Prekmurščina edini knjižni jezik

Prekmurski jezik, ki je danes narečje, je pred sto leti veljal za samostojen jezik in je bila zanj napisana že tudi slovnica. Danes pa je v slovenskem jezikovnem območju knjižna prekmurščina edini knjižni jezik, ki je ostal po oblikovanju enotnega slovenskega jezika, ki po zaslugi sodobnih avtorjev v prozi, liriki in tudi publicistiki še vedno živi.

Prekmurščina je prevladujoči govor v našem vsakdanjem zasebnem in velikokrat tudi v službenem pogovoru, v njej otroci spregovorijo svoje prve besede, mnogi v njej molijo, je prva beseda v trenutkih žalosti, veselja, ljubezni, nezadovoljstva … Je živa beseda vseh generacij. 

Večina Prekmurcev ne pozna prekmurske literature in zgodovine

Pravi Irma Benko, članica Prekmurskega društva General Maister Murska Sobota in pobudnica. Ideja o tem, da bi prekmurski jezik kot izbirni predmet ponudili v osnovnih in srednjih šolah, jo spremlja že dalj časa. 

Kljub temu, da je prekmurščina prevladujoči govor v našem vsakdanjem življenju, pa večina Prekmurk in Prekmurcev ne pozna prekmurske literature in zgodovine, ima težave pri branju in razumevanju besedil, pa tudi s pisnim izražanjem na primer v sodobnih medijih, kjer se prekmurščina kar pogosto uporablja, še pravi Benkova. 

»Glede na to, da uradno žal prekmurski knjižni jezik ne obstaja in je prekmurščina v slovenski jezikovni politiki zgolj eno od slovenskih narečij, to sploh ni presenetljivo. Je pa skrajni čas, da za ohranjanje in razvoj prekmurskega jezika slovenska država naredi nekaj konkretnih potez, da se ta naš jezik ne bo potopil v žrelu globalnega sveta.«

Izbirni predmet v osnovnih in srednjih šolah

Izbirni predmet Prekmurski jezik in kultura v okviru šolskega izobraževalnega sistema bi lahko bila prava in učinkovita pot za začetek, ki zagotovo ne more v ničemer škoditi slovenskemu knjižnemu jeziku, saj je tudi prekmurski jezik slovenski. "Z njim in njegovim knjižnim zapisom smo lahko vsi Slovenci samo bogatejši," dodaja Benkova.

»V osnovnošolskem predmetniku obstaja blizu devetdeset izbirnih predmetov. In če država zmore zagotoviti pogoje za tako širok nabor predmetov, potem za enega dodatnega ne more in ne sme biti problem.« 

Predmet je lahko zelo zanimv

Benkova meni, da bi predmet bil zanimiv za šole na območju Prekmurja, mogoče tudi za porabske učence. Ni pa nemogoče, da bi se zanj odločili tudi na kateri drugi slovenski osnovni šoli, na primer kateri od ljubljanskih, kjer živi zelo veliko mladih prekmurskih družin in njihovih otrok. Predmet je lahko zelo zanimiv za nekatere srednje šole, pa tudi v izobraževanju odraslih.

Cilj vseh, ki se zavzemajo za omenjeno pobudo je, da bi si izbirni predmet Prekmurski jezik in kultura učenci lahko izbrali že v šolskem letu 2019/2020, sto let po priključitvi matici.

S spleta

Komentarji (50)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prek (nepreverjen)

Pa ka še nebi deci v šolo naprtili? Pa kama de s prekmurščinof prišo? Pikolo vejpa drujgo ne delan kak odin na delo doma se pa glajzan z decof, zato ka enostavno sami ne ladajo ker majo PREVEČ, otroštva pa nikakvog! Te ka pijšejo te šolski sistem bi tribelo še enauk v šolo poslati ka bi sprobali či je resno to vse izvedljivo ka nin alagajo....

Landini

Dajte prosim vas. Šolski sistem v Sloveniji je preveč enostaven. Še bolj bi jih morali obremeniti. Res pa je, da pač vsi ne morejo biti najboljši. A ste se mogoče kdaj vprašali ali imate mogoče vi malo previsoka pričakovanja? Sam sem končal devetletko, gimnazijo, zdaj končujem faks med najboljšimi. In če se ozrem nazaj, lahko bi bil še 100X bolj obremenjen.

In reply to by prek (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Biti ponosen na to kar si in kar so tudi tvoji otroci-Prekmurci. In če sem Prekmurec govorim tudi Prekmurski oziroma poznam zgodovino Prekmurja.
Pohvalno da se tako razmišlja ter podpiram take ideje-deca pa do se sami odločili kaj želijo.

pravprav (nepreverjen)

...končno nekaj pametnoga od levakov....je pa tak skozi zgodovino: Prekmurščine se si sagajo kak vrag križa. Tak so tuj mađari pravili, ja nej problem prekmurščina je lejko v šolaj itak je folk ka tu živi vogrski (vendski).
Te da smo pravili ka smo slavi, (1919)pa tuj nej dobri bilo. Kranjci nas ne razmijo skoraj nika in bole globoko ideš bole vidiš ka je to svoj jezik, torej nej mađarski in eto ti ga na nej kranjski (alias knjižni slovesnki - skupna norma ali nekaj takšoga).
No in to je problem, tak bi se gor prišlo v srbski Ljublani ka tu žive poleg kranjcof, mađarof, italijanof, in vseh raznih drugih manjšin v jeziki še eno pravo smosvoje ludstvo.

Če pa kcuj denemo še avtonomijo (štero od veke vekov mij prekmurci itak ščemo) te pa kranjci in razni peršaki, židani in perhavci NEDO nikak za to.

izbirni predmet (nepreverjen)

Absolutno se strinjam s prvim komentatorjem. Res je danes preveč, preveč vsega in preobširno v osnovni šoli. Vse izbirne predmete bi bilo treba ukiniti, ker so samo potrata časa in otrokove energije.

Pravi sobočanec (nepreverjen)

Odlična ideja, podpiram.

Gost (nepreverjen)

BEDARIJA. DECA NAJ UŽIVAJO OTROŠTVO IN MLADOST. NISO KNJIŽNI MOLJI.

Bedarija na kvadrat (nepreverjen)

S tem "jezikom" si lahko, razen v nekaterih delih Prekmurja, pobrišeš zadnjico. Če bi bilo vsaj bolj podobno npr. češkemu ali slovaškemu jeziku, pol bi še razumel, da se ga nekako forsira.

Eti tü mate.

dupont

Temlinov Mali katekizem je PRVA knjiga v prekmurščini, kero je kak PRVI objavo Prekmurec. Za ščistak prvo knjigo v prekmurščini vala Agenda Vandalica iz 1587, kero je Bakoš najšo v petrovski cerkvi. pa prlej kak te pravli, dupont ti samo modruvleš, si preštite Šebjaničov prispevek v Bašovon zborniki (ČZNP 1969). Tej original Agende Vandalice je še gnesden na displeji v Bratislavi.

Prekmursko drujštvo Rudolfa Maistra? Ka je te Maister za Prekmurje napravo?

Prekmurščine nemrete spraviti v šole, zato ka te jezik neje normerani. Nema slovnice, pravopisa, nič. Tou pač člani društva, keri so najbrž sami seniorji, ka čujejo kak trava rastej, ne vejo.

Ges Prekmurec (nepreverjen)

Bedarija na kvadrat so določeni komentarji zgornjih osebkov keri so sigurno nekši priseljenci od negi pa se sploj ne zavedajo ka sta Prekmurščina in prekmurska literartura negda pomejnila za narodno zavest Prekmurcov, keri so na veke živeli pod okupacijo Mađarov. Če bi prekmurščina dobila status samostojnoga jezika bi se verjetno ostali Slovenci hejnjali norca delati iz nas pa našoga guča in nas meti za nekše zarukane Mađare ka prej nekak čüdno po mađarsko gučimo, če glij so sami Mađari uradno priznali ka majo oni v svojon jeziki prek 1000 besed s slovanskin korenon in pa ka majo v bistvi samo 40% besed avtohotnoga mađarskoga izvora v svojon jeziki. 60% njihovoga jezika so besede jezikov ljudstev kera so živela na področji keroga so vougri zasedli. Tak ka po ton takšon so Mađari prlej kak so nej se prišli sploj gučati nej znali. Tisti ka se counajo iz nas ka prej Prekmurci mađarski gučimo (najbole tisti mađaroni iz Lendave) se naj malo pozanijmlejo glede toga pa do vidli ka v bistvi Mađari uporabljajo Prekmurske besede in nej obratno. Glede prekmurščine v šoulaj bi pa pravo tak, nej trbej uvesti predmet, niti izbirni predmet, lejko bi pa začnoli mogouče bole počasi s kakšnimi krožkami ali obšolskimi dejavnostmi na ton področji. Pa mogouče bi se lejko učni načrt v Prekmurskih šoulaj prilagodil, ka bi namesto gda se morejo deca piflati pa delati razne seminarske naloge od raznih Kranjskih pa ostaloslovenskih pisatelov pa pesnikov, bi se lejko usmerili bole na tiste ka so negda v prekmurščini pisali pa tou stran naše zgodovine bole spoznavali. Mislin tüdi ka za deco nebi bijla nikša dodatna obremenitev tüdi, če bi meli naprimer 3-4 vöre na leto ge bi pri predmeti slovenščina malo bole podrobno obdelali prekmurščino kak samostojni jezik. Prekmurci smo že začnoli pomali zgüblati lastno identiteto, zato so vse takše pobude za ohranitev in oživitev Prekmurstva več kak dobrodošle.

Ges Prekmurec (nepreverjen)

Se pa v enon strinjan z duponton... ka je tej Maister napravo za Prekmurje ka ga mamo pri nas tak v čislih? Kelko znan je nej ščeo poslati na pomouč vojske Prekmurski republiki 1919 in so njegovi vojaki lepou v Radgoni prek Müjre glejdali kak so Mađari razčesnoli Prekmursko vojsko. Resnica je tüdi ka je tisti Tkalčec biu navaden kriminalec pa baraba in je verjetno za tou šou Maistri v nous in njemi je nej ščeo poslati na pomouč vojske, samo če bi Maister te poslo vojsko prej Müjre, zasedo Prekmurje, natiro Mađarone, v zatvor vrgo Tkalčeca bi bilou Prekmurje priključeno Sloveniji tak kak Štajerska in Koroška in bi trbelo menje mantranja pa dokazovanja na tisti mirovni konferenci. Tak ka se mij nemamo kaj čednoga od Maistra spominjati.

jezikoslovka (nepreverjen)

Takšne in podobne pobude so dobrodošle, vedar bi se lahko zgodile že dosti prej.Prekmurci bi morali biti in smo ponosni na naš jezik, na naš knjižni jezik, ker je to posebnost med vsemi narečji. To nam priznavajo drugi in hvala bogu, da smo imeli že pred petsto in več leti intelektualce, ki so kljub raznarodovanju in zavajanju preprostega prebivalstva, da so madžari, znali prepoznati bit našega jezika in ga povzdigniti med takratno elito. Dokazali smo, da smo Prekmurci in Slovenci.

Gost (nepreverjen)

Ge man en drugi predlog ,ka če bi vij deco včilij osnove financ ,ka be že mala deca znala ka nemreš več zapravete kak prpouvaš, pa če se zadoužiš pa ne plačuješ dogouv ti tej dogouv nišče nede zbriso itd....

Gost (nepreverjen)

Ges Prekmurec, glede na tvoje pisanje drugega kot prekmurščine sploh ne obvladaš.

Gost (nepreverjen)

Ta je pa dobra. Namesto, da bi jih učili slovenskega jezika (katerega velika večina prekmurcev ne obvlada), predlagajo naj se učijo jezika, ki ga velika većina slovencev sploh ne razume. Potem pa boste zopet jokali kako ste zapostavljeni, odrinjeni od preostanka sveta, nerazumljeni (a je to kaj čudnega?), ipd... Irmi se očitno slabša...
Društvo generala Maistra? Če ne bi bilo tega bedaka, bi bili pod Avstrijo in težav z davčnimi utajevalci (mislim na tiste lopove migrantske)sploh ne bi bilo!

tetica (nepreverjen)

Kakša prekmurščina lopato pa kromp v roke.

Ges Prekmurec (nepreverjen)

Vej san pa Prekmurec, ka bi mogo francoski pisati ali se sliniti v pravilni slovenščini ka bi me razmo? Pa če prešten tvoj post se mi zdij ka si tij tüdi nej glih nekši slovnični biser. :)

Gost (nepreverjen)

Ges Prekmurec 8 sekund nazaj - prosim navedi kje sem naredil napako. Z veseljem jo bom popravil. Ti pa ločil očitno v življenju še nisi srečal.

Vipko
buldog

Pobuda je zelo dobrodošla. Še najbolj mi je všeč, da bo učenje prekmurščine fakultativno. Predmet bodo izbrali boljši učenci, ki jim dodatno učenje maternega jezika ne bo odveč. Med njimi sigurno ne bo otrok vsaj nekaj komentatorjev pod to temo, ki ne obvladajo niti osnove slovenskega jezika. Najbolj smešen je neki pacient, ki smiselnost učenja prekmurščine pogojuje z njeno podobnostjo češčini in slovaščini... drugim pa se zdi, da bodo njihovi otroci še bolj obremenjeni!

Ne bodo, ker se bodo prekmurščine učili le tisti učenci, ki bodo to želeli in hoteli; ostali pa bodo še naprej lahko mirno buljili v televizor, tipkali po telefonu ali sedeli ure za računalnikom in gonili Fifo in ostale igrice. To je njihovo otroštvo; in za takšno prazno življenje ni kriva šola temveč nekdo drug.

S vpeljavo materinščine v šole, se bomo postavili ob bok narodom, ki ob vsesplošno razširjenem uradnem jeziku veliko skrb in željo po ohranitvi posvečajo jeziku svojih staršev in dedov; kot so napr. Irci, Valežani ali Baski.

Ges Prekmurec (nepreverjen)

Majster, ges pišen v pogovorni prekmurščini v keroj pravila slovenskoga knjižnoga jezika ne valajo oziroma so nej obvezna. Ti pa, če si že tak čeden bi lejko san vido ka ti knjižna slovenščina, niti izražanje v knjižni slovenšči glij ne ležijta. Gelibar?

V bistvi pa sploj ne ven ka se neka vö mečeš. Mi smo Prekmurci, tou je Prekmurski portal in pišemo v pogovorni prekmurščini. Pravomi Prekmurci je slovenščina prvi tuji jezik in kak lejko vijdiš velka večina uporabnikov toga portala piše v pogovorni prekmurščini. Če bi pa tij rad čito knjižno slovenščino pa se prijavi na kakšen slavistični portal pa se tan čeden delaj pa modrijo tiraj.

Gost (nepreverjen)

Ges Prekmurec 1 minuto nazaj - še vedno nisi napisal kje sem naredil napako. Seveda, ker ne moreš. Ne obvladaš slovenskega knjižnega jezika. Na žalost.
Sedaj pa se izgovarjaš na svojo prekmurščino. Nisem vedel, da za izražanje v maternem jeziku ne potrebuješ ločil.
Pa še to: Ti si zadnji, ki boš odločal na katerem portalu bom komentiral.

Ges Prekmurec (nepreverjen)

"glede na tvoje pisanje drugega kot prekmurščine sploh ne obvladaš"

Zdaj pa lepou po mali reši kviz pa nan napiši ge si vse vejico pozabo.:)

Aha, lepou ka si prizno ka je Prekmurščina moj materni jezik. Fala lejpa. Si pa sigurno iz Lendave ka te prekmurščina tak mouti pa ti v nous ide. In ja, pri neformalnem izražanji v narečji se je nej potrebno držati slovničnih norm drüjgoga jezika.

Gost (nepreverjen)

Ges Prekmurec - Priznam, kriv sem. Pozabil sem vejico. Zadovoljen?
Apmak še vedno nisi dojel poante mojega pisanja. Otroke najprej naučite slovenskega jezika, da bodo razumljeni in sprejeti po ostali Sloveniji.
Spoštujem vsak materin jezik. Še posebej sta mi všeč primorščina in prekmurščina, ki sta po mojem, izredno melodična jezika. Zato prosim, ne piši nekaj na pamet. Lep pozdrav v Prekmurje.

Ges Prekmurec (nepreverjen)

Prijatel gost od ge koli si že, zakoj bi se mij prilagajali ostali Sloveniji, če se pa vi ne držite tistoga ka si ti zdaj napiso. Zakoj bi se mi mogli spreminjati samo zaradi toga ka bi bilo nekomi tou všeč in bi nas zaradi toga sprejel. Glih drugačnost in raznolikost je tisto ka bogati države in narode in pa tüdi sposobnost sprejemanja drugačnih. Gda pride Korošec v Prekmurje ne guči v knjižni slovenščini, niti Primorec, še najmenje pa Ljubljančani. Vsi pri nas in v svojon okolji gučijo v svojon narečji. Edino od nas Prekmurcov se vedno pričakuje ka se prilagajamo ostalin, če glij je Prekmurščina edina ka je gda koli bila priznana kak jezik, vse ostalo so narečja. Pa ka nemo pravo kak vi ostali Slovenci fčite svojo deco slovenskoga jezika pa slovnice. Samo malo trbej po facebooki preleteti profile pa ti pamet stane. Ne pravin ka so naša deca kaj boukša ali najprlej pred svojin pragon pometite pa te drügin pamet solite.

V bistvi si pa tij pijso nekaj na pamet. Vtekno si se v moj način pisanja zaradi nepravilne uporabe ločil za kere se je kak san ti napiso, v takšnih primerih komunikacije kak je ta, neje potrebno striktno držati slovničnih pravil, zaradi komunikacije v pogovornon narečji v keron se stavčne povedi tvorijo drugače kak v knjižnon jeziki in včasih zaradi drugačnega načinja izražanja določena slovnična pravila izpadnejo smešno. Drugače je pa, če bi piso v prekmurščini kakšen članek ali kakšen drüjgi tekst za objavo, te bi pa mogo upoštevati slovnična pravila. Pa trnok lejpe pozdrave tüdi tebi ge koli že sijš.

Gost (nepreverjen)

Ges Prekmurec - koliko otrok imaš ?

Landini

Fajn je, da otroci spoznajo zgodovino, vendar definitivno prekmurščina ni najpomembnejša stvar na tem svetu.

Goubec

Prekmurska rejč bi v Prekmurji naj bijla zakon !

Samo en lapsus je: ka tü išče general Majster, ... ka ma un s ten?

Goubec

Vejpa je te človik nej Möre prestoupo.

tarantela

Naj bi bila prekmurščina, ne pa sobočanščina, ki je prav grozna.

Gost (nepreverjen)

Hahaha..že zdaj je pol mlade prekmurske populacije spizdo v tujino, vi pa bote še drugo polovco tja spravili,sicer v Prekmurju živi mnogo ljudi, ki so se priselili od drugod..in halo..pa menda ja ne boste od vsh prebivalcev Prekmurja pričakovali prekmursko govorico? Mislim, da imajo Prekmurci in Madžari iz Prekmurja dosti skupnega..oboji samo nekaj hočejo in pričakujejo od drugih.

Lendvay (nepreverjen)

Ges Prekmurec - Sploh se ne zavedaš kaj pišeš. V prekmurskem jeziku najdemo veliko veliko lepih madžarskih besed.

Lendvay (nepreverjen)

Ges Prekmurec - Prosim pojasni mi, zakaj toliko sovrastva v tebi proti Madžarjem?

kranščak (nepreverjen)

Lendvay, malo (fejst) se motiš. Poglej si raziskavo madžarskega jezikoslovca iz budimpeštanske univerze (bilo je tudi na TV). Najmanj 30 % madžarskih besed je slovanskih. Torej to, kar ti misliš, da je Prekmurec pobral iz madžarskega jezika, je v originalu slovansko in je Madžar (Hun), ko je prišel v te kraje, pobral od domačinov. Bodi eksakten.
Neman pa nika prouti nikomi, podpejran pa prejkmurski jezik, v šteron je v Prejkmurji najmenje deset, či nej več dialektof. Či rezimejran. Prejkmurščina je knjižni jezik, šteri ma tüdi svoje dialekte. Tak, zaj pa povejte ovumi v Šiški. Rad gučin prejkmurski. Tou trbej ohraniti.

Ges Prekmurec (nepreverjen)

Ges mađarov sploj ne sovražin. Mađarice so čisto fajn. :) Edino tou san ščeo povedati ka ti je krnščak napiso. Tou ka prekmurski mađari mislite ka mi gučimo po vaše, v bistvi pa vi gučite po naše. :)

Neka maloga za tejbe:

Predniki Madžarov , ki so prišli na ozemlje sedanje Madžarske in sosednjih predelov konec 9. stol., so našli tam slovanska plemena in ostanke drugih ljudstev. Novo zemljepisno in narodnostno okolje in novi zgodovinski pogoji so močno vplivali na Madžare , nosilce ugrofinskega jezika s primesjo staroturških in nekaterih iranskih prvin . O tem priča obogatitev madžarskega besedišča s številnimi novimi besedami . Največ besed se je pri tem sprejelo v madžarščino iz slovanskih jezikov , kar je v splošnem posledica dejstva , da so se Slovani zlili z Madžari .
Večina madžarskih slavizmov je iz 10.—13. stol. Pred tem so bile v madžarščino sprejete samo posamezne besede iz jezika vzhodnih Slovanov , in sicer v času , ko so Madžari prebivali v stepah vzhodne Evrope . S svojim besediščem so slovanski jeziki vplivali na madžarskega tudi v poznejših stoletjih, čeprav ne vedno enako močno . Tudi to nam potrjuje veliko število slovanskih prvin v madžarščini . Po statistiki na podlagi kratkega etimološkega slovarja , ki ga je sestavil Geza Bärczi (Magyar szöfejtö szötär, Budimpešta 1941) je odstotno razmerje posameznih etimoloških plasti madžarskega besedja naslednje :

1. prvotnih ugrofinskih ali svojstvenih madžarskih (npr. onomatopejskih
ali otroških ) besed 46,3 %
2. slovanskih sposojenk 12,4 %
3. nemških sposojenk 7,3 %
4. turških sposojenk 6,5 %
5. latinskih in grških sposojenk 5,8 %
6. romunskih in francoskih sposojenk 2,1 %
7. besed z nejasnim izvorom 18,1 % (!).

V veliki monografiji Istväna Kniezse (A magyar nyelv szläv jövevenyszavai = Slovanske sposojenke madžarskega jezika , 1955) je 550 besed nedvomno slovanskega izvora , rabljenih ustno in pisno v sodobnem madžarskem knjižnem jeziku . Pač pa je veliko več narečnih slovanizmov , posebno v madžarskih narečjih , sosedih slovanskim jezikom.

Seveda je neka mađarizmov tüdi v prekmurskon in slovenskon jeziki vendar se strokovnjaki še izdak nejso zedinili ali so tou sploj mađarizmi ali so jih pa že mađari prevzeli in izhajajo iz nemškoga ali keroga drüjgoga jezika glede na tou ka je mađarski jezik fejst slab v svojon originalnon besedišči.

Gost (nepreverjen)

Kaj vi prekmurci mislite da se svet okoli vas vrti ? domišljavi do amena.

Gost (nepreverjen)

Itak ka se vrti. Drugače se ti nebi obremenjeval z nami. :)

Gost (nepreverjen)

Đouži,buš đo đabuko?..ma da vam boga vašega,to bi vi učili otroke, saj bi si pa jezik izpahnili..ste normalni'?

Gost (nepreverjen)

Sorry stari ali pojma neman ka si ščeo povedati. Daj napiši v nekšon normalnon jeziki ka mo te razmili. Lejko tüdi v prekmurščini.

đabuka (nepreverjen)

Da zaključim to bedno razpravo o prekmurščini. Eni ste pa res za primitivni in še upate pisati in dajati minuse tistim, ki se zavzemajo pa naš prekmurski jezik, ki bi moral imeti večjo veljavo. Vsa čast našim prednikom, ki so ob vsem raznarodovanju, ob vsiljenju madžarščine in ustrahovanju znali in bili sposobni ohraniti svoj jezik, ki se je obdržal do današnjih dni in bo še živel. Res moramo biti ponosni na to. Še živijo v MS starejši ljudje, ki vedo povedati, kako so bili šikanirani v šoli, če so govorili prekmursko in ne madžarsko. Pa še nekaj: namenoma sem pisala v slovenskem jeziku, da bi lahko razumeli in prebrali tisti upam, samo priseljenci, ki se jim zdi tako absurdna zamisel o uveljavljanju prekmurskega jezika navzven. Lepa pobuda, upajmo ,da bo uspela.

Boso (nepreverjen)

30 godina sam u Slo, ali još nisam naučio vaš jezik, zato nemojte sad gnjaviti sa nekakvim sporednim, previše nas je iz mješovitih brakova, da bi pratili sve vaše želje, mislim, da ima puno više drugih (za svakidašnji život) problema u toj vukojebini zvanoj prekomurje.

Vipko
buldog

Boso, ti si daleč od Bosanca. Ti si navaden, primitivni provokator. Suviše glup.

In reply to by Boso (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

In potem se čudite, da ste tam kjer ste ?

kranščak (nepreverjen)

Boso, či je tou za tebe "vukojebina", se spakaj nazaj v svojo, pa tan užijvli svoje življejnje. Što boug te je pa tirau se med nas? Ka si se pa v trestij lejtaj nej nikaj navčo, pa povej vse o tvojoj inteligenci.

Goubec

Püsti Boso, on senja ešče zdaj velko Srbijo, ali njemi šiptar ne pistij.

Gost (nepreverjen)

Samo resno, vsen tistin ka se zavzemajo za naš prekmurski jezik talate minuse. Ali tou delajo priseljenci ali pa tisti hlapčevski prekmurci kateri se odselijo v Ljubljano in gda pridejo po mejsci dni prvič nazaj domov že kwakajo.

Gost (nepreverjen)

Najbole da svojo državo napravite tej bote pa lehko meli svoj jezik. Samo ne vem od česa bote živeli.

Vajz (nepreverjen)

Jasno, ka se prekmurskoga gezika trbej fčiti, ovačik de zgino z zemlinoga obličja. Šterin je za tou fseeno, so nej vrejdni, ka eto prekmursko sunce na njij svejti, niti se nemajo pravice deklarejrati kak Prekmurci. Kakšen je pa narod brez svojoga lastnoga gezika? Ga nega. Gda zgijne gezik, zgijne narod. Enostavno se asimilejra (beri: pozabi).....

Mežnarjev Vid (nepreverjen)

Prekmurščina ne bo frocem škodla :)
Kr tako naprej prekmurci

bono1

Se strinjam mij Prekmurci razmimo fse nas pa nišče ne razme, no što je zaj tu bole čeden mij ali pa ovi, ka se delajo norca z nas?Ges gučin Prekmurski, ka san Prekmurec.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice