Cene kmetijskih zemljišč v prekmurju pod slovenskim povprečjem, a v zadnjih letih največja rast cen ravno pri nas.

Lansko leto, ki ga pogledih zaznamovala pandemija covid-19, je bil obseg trgovanja na slovenskem nepremičninskem trgu manjši kot pred epidemijo, cene nepremičnin pa so še naprej rasle.

Kmetijska območja razdeljena na pet območij

Glede na kmetijske površine in število transakcij s kmetijskimi zemljišči lahko kot ‘kmetijska območja’ države opredelimo pet tržnih analitičnih območjih, in sicer Dolenjsko območje in Belo Krajino, Štajersko območje, Prekmurje, Savinjsko območje in Osrednjeslovensko območje. 

V teh petih območjih se nahaja prek 60 odstotkov vseh kmetijskih površin in se opravi prek 70 odstotkov vseh transakcij z njimi, kažejo podatki Geodetske uprave Republike Slovenije.

V Prekmurju največja gostota obdelovalne zemlje

Z okoli 120 tisoč hektari ima med obravnavanimi območji največji fond kmetijskih zemljišč Štajersko območje, ki je tudi po velikosti med največjimi. Daleč najmanjši fond kmetijskih zemljišč pa ima Primorsko območje, ki je tudi po velikosti najmanjše. 

Največja gostota obdelovalne zemlje je v Prekmurju, fond kmetijskih zemljišč je okoli 54 tisoč hektarov, ki je tako najbolj agrarno območje v državi.

Površina evidentiranih kmetijskih zemljišč, skupna prodana površina zemljišč, delež skupne prodane površine glede na fond in število prodanih zemljišč, Slovenija po tržnih analitičnih območjih, leto 2020

Velike razlike med najdražjimi in najcenejšimi

Cene kmetijskih zemljišč na obravnavanih tržnih analitičnih območjih so zaradi različnih naravnih in demografskih dejavnikov, kot so mikroklima, konfiguracija terena, kakovost prsti, stopnja poseljenosti in podobno, različne. 

Cene kmetijskih zemljišč na območjih, kjer so zemljišča praviloma najdražja, so bile lani več kot petkrat višje kot na območjih, kjer so najcenejša, kažejo podatki geodetske uprave.

V Prekmurju najnižje cene

Kot običajno so bile cene kmetijskih zemljišč na Primorskem območju najvišje tudi lani. Po ravni cen poleg Primorja izstopa še Gorenjska. Primorski in Gorenjski po ravni cen sledi Alpsko območje. Nad slovenskim povprečjem so tudi cene kmetijskih zemljišč na Koroškem, na območju Krasa, Vipavske doline in Goriških Brd, na Osrednjeslovenskem in Štajerskem območju.

Cene kmetijskih zemljišč na ostalih obravnavanih območjih so pod slovenskim povprečjem. Najnižje cene kmetijskih zemljišč so na Notranjskem, v gričevnatih predelih Prekmurja in v Beli Krajini. 

V nižinskem delu Prekmurja so bile cene kmetijskih zemljišč za pol višje kot v gričevnatem delu. Srednja cena zemljišča v nižinskem delu Prekmurja je bila lani 1,50 evra na kvadratni meter, v gričevnatem delu pa okoli en evro.

Gibanje cen kmetijskih zemljišč, Slovenija po tržnih analitičnih območjih, letno v primerjavi s predhodnim letom, od 2016 do 2020

Po rasti cen najbolj izstopa Prekmurje

Rast cen kmetijskih zemljišč v obdobju od leta 2015 so na geodetski upravi zabeležili na vseh obravnavanih območjih, z izjemo izrazito »nekmetijskih« območij Idrijsko hribovje in Alpsko območje, kjer so bile leta 2020 v primerjavi z letom 2015 cene nižje za sedem odstotkov. 

Po rasti cen v zadnjih letih izstopata najbolj kmetijski območji oziroma območji z najbolj dejavnim trgom kmetijskih zemljišč, Prekmurje in Štajersko območje. 

Cene zemljišč v Prekmurju so od leta 2015 zrasle že za več kot 50 odstotkov, na Štajerskem pa več kot 30 odstotkov. Samo v lanskem letu so se cene v Prekmurju zvišale za 17 odstotkov, na Štajerskem pa za 11 odstotkov. 

Nadpovprečna je tudi rast cen na Koroškem, ki pa ni izrazito kmetijsko območje, saj je število transakcij razmeroma majhno in trg sodi med najmanj dejavne. 
Na ostalih obravnavanih območjih je bila rast cen kmetijskih zemljišč od leta 2015 pod slovenskim povprečjem. 

Gibanje cen kmetijskih zemljišč, Slovenija po tržnih analitičnih območjih, kumulativno po letih od 2015 do 2020

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proizvodnja (nepreverjen)

Nevem, mogoce se motim? Clanek ima zanimiv naslov. Pol pa samo eno klobasanje, kajti moras biti kar dober v tabelah da se znajdes.

Carni vrag (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni prokleti stvor levo fasisticnl

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni prokleti stvor levo fasisticnl

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

Pppppk (nepreverjen)

Ker so kmetijske subvencije veeelik biznis. To in samo to je razlog.

Varda (nepreverjen)

Te pa kupi 1 ha za 20 000€ po 50 letih boš dobo vrnjeno z subvencijami

In reply to by Pppppk (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Hepanovic hepanovski

In reply to by Pppppk (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Jebo te on ki je peder

In reply to by Pppppk (nepreverjen)

kmetavzar (nepreverjen)

Pišite kako so BRCNILI V RIT ravnatelja glasbene v Beltincaj, Mateja Zavca, sredi mandata!

Zavec non stop (nepreverjen)

Ne treba pisati. Se že ti sekiraš zadosta če pod vsaki članek to napišeš.

In reply to by kmetavzar (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Hepan hepanovic hepanovski

In reply to by Zavec non stop (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Hepan hepanovic hepanovski

In reply to by Zavec non stop (nepreverjen)

tak trbej (nepreverjen)

Ja, res. Beltinci najbolj izstopajo v državi po ton kak so brcnili v rit tega Zavca. Kakšno sramoto si je naredil. V zgodovini glasbenega šolstva v naši deželi se to še ni zgodilo! Zakaj molčite o tej zgodbi in ščitite tega pokvarjenca na ta način!?

In reply to by kmetavzar (nepreverjen)

Resitev (nepreverjen)

Ne smo vsi iz beltinec.. Pa nas niti vseh to ne zanima.. To tam rešite ne nuca tu pisati tu nonstop

In reply to by tak trbej (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni prokleti stvor levo fasisticnl

In reply to by tak trbej (nepreverjen)

tyyyyy (nepreverjen)

zakoj, ka naredo???

In reply to by kmetavzar (nepreverjen)

sovaščani (nepreverjen)

Zelo nizko je spadnou ta Zavec. Lejko se globoko zahvali vsem podpornikom njegovih bolnih zamisli, potez, ravnanj, predvsem pa svoji ženi i odvetniku, ki sta mu nesebično pomagala, da zdaj ima še veliko več kompleksov kot jih je imel nekoč! Najhujše je ka je tako nizko zdrsnil v očeh vseh nas! Sram naj ga bo svojih zlobnih dejanj!

In reply to by kmetavzar (nepreverjen)

sovaščanke (nepreverjen)

Zdaj se vsaj lahko NEKDANJI ( NA VSO SREČO) ravnatelj Zavec, vrže na svoja jajca in jih prodaja po vsej Sloveniji, mogoče kaj zasluži s tem revež bougi. Najbolj pa je revež v duši...

In reply to by kmetavzar (nepreverjen)

. (nepreverjen)

nejsmo presenečeni, če odkupujejo avstrijci je logično da bojo prodali po višji ceni

iuuuup (nepreverjen)

Avstrijci vec nemrejo priti fest enostavno do nase zemlje. Ze en cas nej. Zato ka so uvedli predlupne pravice gli zaradi toga

In reply to by . (nepreverjen)

orglice (nepreverjen)

Predkupne pravice so že desetletja !

In reply to by iuuuup (nepreverjen)

Pravegoričanec123 (nepreverjen)

Zemla je od nikda bijla vir življenja..., ampak zagnje cajte pa se vsi kraj obračajo pa odavlejo, sakše drüge prave "Ka mo po zemlej rovo, vej san pa nej krt...", što gnesden zemlo odavle more bite resan nore, gospodarstvo ide pomale v pizdo, vse je duže drakše, za nikšo vsoto penaz dobiš duže menje stvari...tou ka so naše prednike sküp spravlale, pa se pogajale za sakše peden, mlade gnes odavlejo, ništerne sploj ne vejo ge kaj majo, pa ka je sploj njuvo, somo penaze vidijo, ale prlej ale slede sakše penaz propadne, zemla pa sikdar ostane ge gej!

ferdopijše (nepreverjen)

in ka de zaj na odani zemli--konopljo gojili ali pa hotele zijdali--seljačka posla--oz. tekmujejo gdo bo čimveč goričke zemle odkupo.

khmmm (nepreverjen)

Cene so sle gor, ker je zemljiski sklad kupo vse kar je bilo na oglasni deski po kaksni kole ceni. Vejpa ce malo Googlas je to nej tezko najti. Kupuvali so tudi zemljisca s kucami…. Ce se ze idete novinarstvo se ite tak kak trbej

Lolo (nepreverjen)

Kipuvlejo lejko samo velki kmetje pa sklad.. Zakon je tak nastavleni.. Mali kmet ma lejko miljon evrov pa ce nema statusa kmeta ali pa ce je nej mlladi prevzemnik nemre kupiti nic.. Pa kak te naj mala kmetija grata velka? Obsojena na propad ce ti nisce neda nic v najem..

Gost5 (nepreverjen)

Točno tako, na veliko kupuje država in s tem viša ceno kmetom. To je svinjarija brez primere.
Drugače pa kot mali kmet nimaš skoraj več nobene možnosti priti do zemlje ker so nas čisto odrezali in to se lahko zahvalimo trenutni vladi.
Tudi najeti zemljo je dokaj težko ker vse poberejo večji s tem, da višajo najemnine ker jim država da denar. Po drugi strani pa potem neredno plačujejo najemnine ali pa jih sploh ne.

In reply to by Lolo (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice