FOTO: Osebni profil
Na žariščih koronavirusa se nahajajo tudi slovenski državljani, kot smo ugotovili v zadnjih dneh, je tudi nekaj Pomurk in Pomurcev na teh področjih.

Iz Kitajske se nam je tako v preteklih dneh javil eden od Pomurcev, ki si kruh služi ravno v državi, od koder izvira koronavirus. Ko se je vračal v na Kitajsko, natančneje v Hangzhou, je bil na krovu letala tudi potnik, okužen s koronavirusom.

"Res je. Na mojem letu je bil potnik, ki je bil okužen s koronavirusom, zato je kitajska vlada poiskala vse potnike iz tega leta in odredila karanteno," nam je zaupal naš sogovornik.

Kot nam je povedal, na kitajskem veljajo strogi ukrepi, se pa ti razlikujejo glede na območje, na katerem se nahajate

"Ukrepi karantene so odvisni od 'compounda', v katerem ste nastanjeni. Sam sem moral ostati doma, dvakrat dnevno pa sem si moral izmeriti vročino. Prav tako je zdravstveno osebje prišlo v moje stanovanje, kjer so mi odvzeli vzorec sline, naredili test, ta pa je bil negativen".

Situacija se umirja, vsepovsod merijo temperaturo

Z njim je potovala tudi prijateljica, sicer doma iz Kitajske.

"Bila sva na istem letu, toda ona je morala v hotel, kjer je bila sama izolirana v sobi. Karantena je trajala štirinajst dni od dneva stika z okuženo osebo. Ukrepi se zdaj spreminjajo tudi glede na to, iz katere države priletiš na Kitajsko".

Sam pravi, da se stanje v Hangzhouju pocasi normalizira, vseeno pa je potrebno še naprej slediti podrobnim navodilom. 

"Pridobiti si je potrebno zeleno zdravstveno QR kodo, s katero lahko greš v javne prostore, torej v trgovine, restavracije in podjetja. Seveda ti na vsakem vhodu posebej izmerijo temperaturo. Potrebno je nositi maske, vse ostale stvari pa nekako bolj ali manj potekajo normalno. Je pa situacija precej manj drastična, kot se prikazuje".

Sam je sicer zaposlen v mednarodni šoli, kjer otroci za zdaj še nimajo pouka. Se pa z ostalimi sodelavci redno dobivajo v šoli na sestankih, saj planirajo, kako rešiti situacijo v tem semestru.

Za konec še doda, da se ukrepi razlikujejo od mesta do mesta in da še zdaleč vsi ti napotki ne veljajo za celotno Kitajsko. Pravi, da so tamkajšnje oblasti delovale radikalno in hitro, kar je pripomoglo k hitri zajezitvi virusa. V mestu, kjer se nahaja sam, tako že trideset dni ni bilo potrjenega nobenega novega primera okužbe s koronavirusom.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sobočan123 (nepreverjen)

Dokazano so ti testi nezanesljivi. Potrebno je večkratno testiranje iste osebe, da se ugotovi, če je okužena. Sploh če je okužba v začetnemu stadiju.

čarni vrag (nepreverjen)

Kaj če bi ti testiral pametnjakovič. Si mogoče kakšen Google doktor?

In reply to by Sobočan123 (nepreverjen)

Sobočan123 (nepreverjen)

To je že znano iz Kitajske več kot mesec dni. Poleg tega da je inkubacijska doba do 27 dni.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Medicinecpameten (nepreverjen)

Nejsan znau ka si taksi strokovnjak za tej virus?! Idi pomagaj razvijati cepivo glede na to ka se znas!!

In reply to by Sobočan123 (nepreverjen)

Feri. (nepreverjen)

Kitajci bole skrivajo , pa kažejo kot da so se tega rešili, v resnici pa bi radi samo finance zrihtali. Kdo tan pove resnico ga utišajo.

Shhdduhddu (nepreverjen)

Na kitajskem so meli lani sars pa so se navcili kak se dela. Tan je tudi kominizem če ne sedis doma Ti lejko sledi metek v tilnik. Prinas je vse to bole ohlapno kar se vidi zadnjic ka sta dva okuzeniva sla iz bolnice ven to bi naj na kitajsken probala

truuplo (nepreverjen)

Kak njemi je pa te ime?

Cort (nepreverjen)

Kak je tu napisal te ucitelj majo tan vrsto preventivnih ukrepov od katerih pri nas se niti ne razmisljajo, tak da se ljudje pocutijo bolj varno, pri nas pa veselo lajnajo naj kao ne delamo panike, sto jo pa dela ce nej edino mediji, motajo o stevilkah obolelih,vse me je ze strah kaj bo ko bo kak revez umrl pri nas zaradi tega virusa, v delirij bojo novinarji padali.V takih casih bi pricakoval bolj resno obnasanje, pa se nekaj, kaj pomaga ce pustis otroke doma, ti pa gres v sluzbo, kjer prakticno ni nobenih zascitnih ukrepov? Ce bi mediji, le tem pa sledijo populisticni politiki, bolj resno jemali to bolezen bi ljudje dobili obcutek da lahko zaupamo odgovornim.

Starejše novice