Na čelu tržaške evangeličansko-luteranske skupnosti je od 1. marca slovenski pastor, 38-letni Aleksander Erniša, doma iz Murske Sobote.

Novico so sporočili iz Evangeličanske cerkve v Italiji, do imenovanja Erniše pa je prišlo v okviru imenovanja vrste novih pastorjev v raznih krajih v Italiji, poroča Primorski dnevnik.

Sin častnega škofa

Aleksander Erniša je sin dolgoletnega slovenskega evangeličanskega škofa (danes častnega škofa) Geze Erniše. Po končani osnovni šoli je več let preživel na Slovaškem, kjer je začel študirati teologijo, kar je pozneje nadaljeval na Dunaju, od leta 2004 pa je duhovnik evangeličanske skupnosti v Sloveniji, kjer je leta 2005 nastopil tudi službo vojaškega kurata, ki jo je opravljal do prihoda v Italijo.

Prvi Slovenec na čelu tržaške evangeličanske skupnosti

Leta 2016 je na podiplomski šoli znanstvenoraziskovalnega središča Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani z odliko in pohvalo doktoriral na temo teoloških besedil v delih slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja in tako postal prvi znanstvenik med slovensko evangeličansko duhovščino.

Erniša bo prvi Slovenec na čelu tržaške evangeličanske skupnosti, ki je v Trstu prisotna od leta 1717. Leta 1754 so odprli evangeličansko pokopališče, ustanovna listina skupnosti pa je iz leta 1778, medtem ko so leta 1874 zgradili cerkev na Trgu Panfili.

Tržaška evangeličanska skupnost, ki je v svoji zgodovini štela do 1700 članov, je imela sprva pretežno nemški značaj, od leta 2000 pa glavnina obredov poteka v italijanščini. Drugače je skupnost globoko ukoreninjena v tržaško življenje, zaznamuje pa jo predvsem veliko prizadevanje za ekumenski in medverski dialog, še navaja Primorski dnevnik.

FOTO: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Katera je največja znamenitost naselja Grad na Goričkem?

goostt (nepreverjen)

Čestitam od srca !!

Starejše novice