V prostorih Hranilnice prekmurskih dobrot je bila predstavljena knjiga Obedi & Obredi Pomurja, ki je nastala v okviru projekta Flagship products.

Cilj projekta je ustvariti in spodbuditi mreženje na področjih razvoja, marketinga in distribucije vodilnih produktov obmejne pokrajine. V času trajanja projekta je Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota izvedel številne dejavnosti. Ena izmed njih je knjiga, ki je danes bila predstavljena in je soustvarjena z Valentino Smej Novak.

Knjiga je nastala v okvirju programa Interreg V-A Slovenija – Avstrija in je delno financiran s strani Evropske unije, Evropskega regionalnega razvoja in delno iz proračuna Mestne občine Murska Sobota.

Razvoj Prekmurja in domačih izdelkov

Pri nastajanju knjige so pripomogli tudi domači gostinci. Nekateri imajo jedi iz knjige že na svojih jedilnikih, saj želijo prispevati k razvoju Prekmurja in domačih izdelkov. 

Recepti v knjigi so sestavljeni iz šestih ključnih surovin, ki najbolj opišejo Pomurje. Tako so ustvarjene jedi slonele na bučah, medu, žitu, mleku, mineralni vodi in jabolka. 

"Interes je, da bi recepti pomagali gostincem in tudi domačim kuharjem, da bodo kuhali s tradicionalnimi jedmi," pove Valentina Smej Novak.

Pozitivno presenečen

Ena izmed partneric pri nastajanju knjige je bila tudi Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci. Dijaki so idejo sprejeli z navdušenjem, kar priča tudi recept "flagship" gibanice, v kateri je povezanih vseh šest ključnih sestavin.

Dušan Zelko, profesor kuhanja, je omenil: "Dijaki so me pozitivno presenetili, saj so v celotnem nastajanju knjige, sodelovali zelo učinkovito. Idej, ki so jih predlagali, je ostalo še veliko. Mogoče je to priložnost za nov projekt".

Zavod za turizem, kulturo in šport je v tisk poslal 1000 izvodov knjige, ki bo v začetku podarjena vsem aktivno sodelujočim pri nastajanju knjige, nekaj pa jih bodo podarili tudi v nagradnih igrah. Cilj vsega je, da knjiga doseže čim več ljudi.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Narobe svet (nepreverjen)

Bemti vsi že kujajo, vsi profiji, od propalih fotografov, do diete potrebnih,....
Fali še samo avtor knjige o romski kulinariki.

Bregaaaa (nepreverjen)

Samo ka se pejnez trosi....

Agerb (nepreverjen)

Fajn so se potrudili.

Starejše novice