Nova predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik je včeraj obiskala soboško bolnišnico, kjer je predstavila svojo vizijo delovanja zbornice.

Prisotni na srečanju so izrazili mnenje, da so spremembe v slovenskem zdravstvu nujno potrebne in predstavili konkretne predloge, ki se nanašajo predvsem na področje specializacij.

Podali stališča o delovanju Zdravniške zbornice

Na srečanju so bili prisotni Bojan Korošec, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota, Daniel Grabar, strokovni direktor SBMS, Maja Šeruga, predsednica Pomurskega regijskega odbora ZZS, Mitja Šterman, predsednik Pomurskega zdravniškega društva, Ivan Tibaut, direktor območne enote ZZZS Murska Sobota in direktorji zdravstvenih domov, ki so podali svoja stališča, poglede in razmišljanja o delovanju Zdravniške zbornice ter zdravstveni reformi.

Želijo si več specializantov

V SBMS si želijo, da bi v bodoče lahko povečali število specializantov. Menijo, da bi bilo smiselno skrajšati dobo specializacije in da bi se specializacije opravljale večji del v primarni ustanovi. Prav tako si želijo boljšega in konstruktivnega sodelovanja Zdravniške zbornice in Ministrstva za zdravje ter hitrejše in odločnejše odzivanje Zdravniške zbornice na aktualne izzive v zdravništvu in zdravstvu.

Predsednica Zdravniške zbornice, Zdenka Čebašek Travnik je poudarila, da si bo pri svojem delu prizadevala za ureditev statusa mladih zdravnikov ter za skrajševanje specializacij in uvedbo mreže potrebnih specializacij na podlagi patologije po regijah.

Spregovorili tudi o zdravstveni reformi

Prisotni so se dotaknili tudi nove zdravstvene reforme in se strinjali, da so spremembe v slovenskem zdravstvenem sistemu nujne.

Predsednica Zdravniške zbornice je o predlagani zdravstveni reformi dejala, da podpira ohranjanje javnega zdravstva, prihodnost slovenskega zdravstva pa mora temeljiti na sodelovanju obeh - privatnega in javnega zdravstva.

Direktor soboške bolnišnice Bojan Korošec je glede tega dejal, da predlagano reformo zdravstva v SBMS splošno podpirajo glede ohranjanja javnega zdravstva.

Še posebej pa je poudaril na področja večje solidarnosti pri plačilu zdravstvenih storitev, ohranjanju košarice pravic, stabilnejših financ, ki bi jih zagotovil večji delež denarja iz proračuna.

Od besed k dejanjem

Vodstvo bolnišnice je prav tako naklonjeno ideji o večjih pooblastilih, odločanju in odgovornosti uprav javnih zavodov. Menijo namreč, da bi bilo potrebno vzpostaviti več pravnega in vsebinskega reda pri izdajanju koncesij ter preiti od besed k dejanjem.

"Potrebne so zakonske spremembe, ki bodo omogočale lažje in hitrejše združevanje dejavnosti, še posebej takrat, ko to zahteva stroka, pa tudi ekonomija. Samo spremembe pri financiranju ne bodo prinesle učinkov, ki si jih ljudje najbolj želijo - to so krajše čakalne vrste in boljše zdravstvene storitve - če ne bo hkrati sprememb tudi pri organizaciji dela zdravnikov, vodenju in upravljanju bolnišnic, nabavi materiala in zdravil, mreži izvajalcev, kakovosti v zdravstvu in pri varnosti pacientov. Vse to pa še čakamo," so o predlagani zdravstveni reformi strnili svoja razmišljanja in pričakovanja v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Kaj si ti nori koliko teh odborov, društev in še česa imamo v vsaki regiji. Sem siguren, da to niso prostovoljci ampak dobro plačani ljudje z svojimi pomočniki. Zanimivo delo za enega raziskovalnega novinarja.

Tujec 2

Kaj nimate kakšne druge njene slike, da vedno isto limate ?

smrkci (nepreverjen)

Zdravstvena reforma je olajšanje za bogate za nas navadne smrtnike pa še večje siromaštvo,kdor bo imel denar si bo kupil zdravila in bolnišnično zdravljenje sam.Za nas navadne smrtnike pa,če se ne bomo znašli sami potem te pričakuje krtova dežela.

Tujec 2

Hvala, da ste primerno sliko gor dali.

čarni vrag (nepreverjen)

Za 10.000 Eur plače bi tudi jaz pripovedoval pravljice.

strejaš (nepreverjen)

Najprle dokončaj medicino, grataj priznani doktor, naj te zvolijo za varuha človekovih pravic, pa te še za predsednika doktorske zbornice, pa te se oglasi, dobro?

strina (nepreverjen)

Najprej odgovor smrkcu. Ka si pozabo ,ka si v kapitalizmi, nega več socializma, ge so vsi enaki. Tou je trdi kapitalizem, šteri ma, ma vse, drujgi pa nič. Nega recipročnosti. To smo hoteli, nega pol pol.
Vse ostalo je pa strejaš dobro napiso in nega več kaj dodati. Lepo pa je, ka je nova predsednica zdravniške zbornice prišla najprej v domačo regijo.

Tujec 2

Strejaš, in to je zanjo primerna plača ? Medtem, ko vrhunsko priznani kirurgi delajo za 4000 evrov !

čarni vrag (nepreverjen)

Najprle dokončaj medicino, grataj priznani doktor, naj te zvolijo za varuha človekovih pravic, pa te še za predsednika doktorske zbornice, pa te se oglasi, dobro?

Brez povezave z Murglami iz vsega ne bi bilo nič. Nalijmo si čistega vina, če nisi iz pravega gnezda, v Sloveniji ne moreš uspeti, pa če si sam Eistein.

Tujec 2

čarni vrag, ti tudi tisti beli prašek njuhaš, da povsod Kučana vidiš ? Če pod posteljo pogledaš, boš verjetno še udbaša zagledal.

Tujec 2

Zaradi te visoke plače, ko jo hoče imeti Čebaškova, je odstopila podpredsednica Zdravniške zbornice Slovenije Irena Manfredo. Sobotainfo zakaj nič ne pišete o tem ?

pecek (nepreverjen)

Lejče po Soboti in se dogovarja z zavezniki ki do jo podpirali glede astronomske plače

Ditka (nepreverjen)

Prav preseneča me dejstvo , da se direktor slika z Čebaškovo, pred volitvami pa je podpiral Možino in ni imel prav lepe besede o zdajšnji predsednici zbornice.
Zakaj le, a je to samo piar ali je v ozadju kakšen posel?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice