Družba HTS Skupina, v lasti Tomaža Šilaka, je pred leti oškodovala 365 delavcev, ki so delali v Avstriji. Podjetje je v stečaju, Šilak pa je dejavnost iz Pesnice pri Mariboru preselil na Dunaj, kjer nadaljuje z novačenjem delavcev prek firme 1A Personal.

Pred dobrima dvema letoma smo pisali o tem, da so tudi Pomurci nasedli mamljivim oglasom za delo v tujini, ki jih je ponujala družba HTS Skupina, ki je skrbela za podjetniško in poslovno svetovanje. 

Ta je delavce preko družabnih omrežij, svetovnega spleta in oglasov v časopisih delavcem obljubljala dobro plačano delo v podjetjih v tujini. HTS kot delodajalec je namreč posojal oziroma posredoval delavce v tujino, predvsem v Avstrijo in Nemčijo.

Za prestižne avte našel denar, za plače ne

Toda bivši delavci podjetja so kaj hitro ugotovili, da vse ne gre po načrtih. Plače so zamujale ali bile izplačane v obrokih, v nekaterih primerih jih niti ni bilo. Tako kot niso bili plačani prispevki, prevoz na delo in dnevnice.

Pritožbe in prijave delovnemu inšpektorju so začele deževati, ravno tako ovadbe policiji. Delavce je zelo bolelo tudi to, da za plače denarja ni bilo, za življenje na veliki nogi, prestižni vozni park vodilnih, ki so se vozili v službenih Mercedesih ter na družbenih omrežjih objavljali fotografije s Porscheji, pa se je denar vedno našel. Kljub temu se številni opeharjeni delavci niso upali izpostavljati, saj naj bi jim Šilak tudi grozil.

Namesto zapora družbeno koristno delo

Šilak je v dogovoru s tožilcem očitane kršitve pravic delavcev, poneverbo in uporabo tujega premoženja priznal, zato so mu kazen enega leta in desetih mesecev zapora spremenili v 1320 ur dela v splošno korist, poroča 24ur. Na tožilstvu naj bi na takšno kazen pristali zaradi poprejšnje Šilakove nekaznovanosti. 

Z avstrijskim podjetjem nadaljuje dejavnost

Šilakovi slovenski podjetji, HTS Personalni Servis, d.o.o. in HTS SKUPINA, d.o.o., sta končali v stečaju. A Šilak je že leta 2016, ko so se pričele težave njegovih slovenskih podjetij pričele, že odprl novo podjetje, tokrat v sosednji Avstriji.

Novo podjetje 1A Personal GmbH ima sicer sedež na Dunaju, a je pred nekaj meseci z velikim pompom odprlo svoje pisarne v neposredni bližini slovenske meje, v avstrijski Radgoni, kjer opravlja enako dejavnost, kot jo je poprej v Sloveniji.

Povezave sežejo v Slovenijo

A čeprav Šilak v Sloveniji formalno več nima podjetja, to ne velja za njegove bližnje sodelavce. Tako je pred dobrima dvema letoma, torej ravno takrat, ko so se pričele težave družb HTS, v Murski Soboti bil z vsega 100 evri ustanovnega kapitala ustanovljen zavod Zaposlitveni kotiček - Center novih zaposlitvenih priložnosti, Murska Sobota. Ustanovitelj in direktor zavoda Zaposlitveni kotiček je Janez Tivadar, sicer zaposlen v Šilakovi 1A Personal.

Tivadar je bil pred tem zaposlen tudi v družbi HTS, kjer je opravljal delo projektnega menedžerja. Zaposlitveni kotiček sicer aktivno išče iskalce zaposlitve v tujini in jih nato napotuje v pisarno Šilakove 1A Personal.

Kot nam je povedala ena izmed naših bralk, se je lani udeležila predstavitve različnih del v soboškem Maximusu. Predstavitev je pripravil Zavod Zaposlitveni kotiček, predstavljena pa so bila predvsem dela v sosednji Avstriji. Po končani predstavitvi so zainteresirane povabili ravno v pisarno podjetja 1A Personal v sosednji Bad Radkersburg.

Šilak kot kaže še naprej novači delavce iz Slovenije, tudi iz naše regije, pa čeprav je njegova dejavnost registrirana pri naših severnih sosedih. Splačalo bi se dvakrat premisliti, ali je nekdo, ki je brez slabe vesti ogoljufal 365 delavcev, res prava izbira, da postane vaš naslednji delodajalec.

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kz - goljufija (nepreverjen)
delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

Če ne dobim dva jurja neto plače plus stroške in dodatno pokojninsko zavarovane vsak mesec 200 evrov se naj kar jebejo,,sem rajši na zavodi, kot da jim špilam črnca,
Če pa delam celi mesec pa ne dobim plače pa najamem enega migrantusa da takšnega delodajalca nategne v rit

In reply to by kz - goljufija (nepreverjen)

goatjggg (nepreverjen)

In tudi ta Tivadar se vozi z mastnim mercedesom, neste ko je njegova zena na zelo visokem polozaju v eni izmed prekmurskih sol

Cente (nepreverjen)

Ne samo Tivadar, se njegoga cistilka ki mu hodi doma pucat se z masnim avtom vozi po lendavi.....

In reply to by goatjggg (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tako se dela ,,nategni budalo ako jo moreš,,,

zvodnik milan (nepreverjen)

mene so nategnili vsi stari komunisti, zato pa sem prišel tako daleć

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kanžor

Saj to delajo z pomočjo in žegnjem te zavožene države z lopovimi na čelu .Za to pa oglašujejo na Murskom vali že dva meseca in iščejo sužnje

mandarina (nepreverjen)

Kaj dela naša država. Jebe mački mater, še subvencije daje takim lopovim, skratka pomaga hudodelskim združbam. Na žalost, za državo in take mafijske bande zakon ne obstaja. Kot sem že omenil, v vsakem ciganskem poslu je traven politik, odvetnik, sodnik. Pika Preverljivo dokazano, da o bančnikih, ki dajejo začetni kapital ne govorim. Skratka mafija do groba.

kodiak (nepreverjen)

Mijslin, ka so sodniki glavni. V Sobote je tudi eden.

u-pokojni (nepreverjen)

Saj včeraj so legalizirali krajo do 29.11.2011 si leko kradno in si prilasto pa nega preiskave tu se konča zdrava kmečka pamet pa ka mislite ka smo rejsan si butalci pa samo eno željo man eno vstajo izigranega in zatiranoga ljudstva.

klšš (nepreverjen)

Zdaj se vidi kak je enotna EU in njeni zakoni, krani in nori v eni državi v drug si pa dobrodošel!
LOPOV!

Ms211 (nepreverjen)

Saj tej tip pa tivadar vküper delata! pa veselo oni dalejo tirajo srečne obraze po facebooki! Potovanja, avti,... fajn se majo na račun nategnjenih lidi! Samo vkraj od teh life firm!

kanžor

Ja v ulici Staneta Rozmana majo pisarne ge iščejo sužnje za delo

Čarni vrag (nepreverjen)

Vsi so povezani. Politiki, policaji, lopovi in sodniki. Za ogromno goljufijo so mu prisodili 1320 ur družbeno koristnega dela. Gonite se nekam, banda!

Grk Zorber (nepreverjen)

Jebeš ti takšne ustavne sodnike, še prej pa budale, ki so spisale in sprejele takšno USTAVO! Vsi so že takrat
znali, ka de se kradlo in so to dopustili. Neverjetni doktorji prava! Ni čudno, da se nam smeji vsa Evropa!

klšš (nepreverjen)

Sem našel interviju ki je zapisan v tem članku za ene Hrvaške novine in sicer že leta 2011 je začel z novačenjem za delo v Avstriji in sicer v takrat v Mariborski agenciji-- "MPS International" , se je pa v tem času seveda zelo dobro razvil v već smereh- tudi z agencijo s katero novači sedaj iz Avstrije- ima pa to agencijo že v treh krajih v Avstriji-

https://www.posao.hr/clanci/vijesti/svijet/nezaposleni-slovenci-pohrlil…

klšš (nepreverjen)

Ima pa Šilak tudi lovke v rajki jugoslaviji,
v Subotici -Srbija ima agencijo---MPS PERSONALSERVICE D.O.O SUBOTICA,

http://www.companywall.rs/firma/mps-personalservice-doosubotica/1724798
V 100% lastništvu Šilaka z dvema odprtima TRR

https://www.subotica.com/vesti/austrijanci-traze-radnike-u-subotici-id1…

https://mps-personalservice.ls.rs/rs/

Lokacije v Avstriji-
http://1a-personal.at/standorte/

Bliblubla (nepreverjen)

Na predstavitvi v Cineplexxe je guco ka zivi nendre pri Lendavi? Saj kda si par stavkof njegovih cul si znal kelko je vora.. tej oz zaposlitvenoga koticka so pa itak adijo vsi..

Ms211 (nepreverjen)

Poglednite na facebooki tomaz silak, sara karba,.... kak se majo fajn s ten tivadaron! Kak so fajn napravili pejneze pa se tak vidi! Od avtov dale...

Sanpasan (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jaz sem delal pri HTSu in Tudi Zdaj v Avstriji in to ze 4 Let. Do zdaj sem vedno dobil vse izplacano vedno so mi pomagali brez HTs in 1A personalu se vedno nebi imel sluzbo. Se enkrat Hvala Lepa, super ekipa sta.

njiva

Tudi ges moren povedati,ka san delo pod HTS in zaj delan pod A1 personal,da do zaj nejsan mel nobenih problemov z njimi.Vse,ka je bilo zgučano in po pogodbi podpisano mi plačuje je pa res,da enin resan ne plačuje tak kak je pravo.

Čarni vrag (nepreverjen)

Boš dobo še kakšen honorar?

In reply to by njiva

zvodnik milan (nepreverjen)

iščem stare amortizirane prostitutke,, jih malo porihtam,, Udab jih malo pošraufa pa so že zopet za akciju

L. (nepreverjen)

morem komentirat!!!
na nasi firmi jih je kar nekaj iz tega A1 Personal - okoli 10, ce ne ze kak vec. 60 e mesecno "dajo" za delovna oblacila, odtrgajo jim za stanovanje, ne dobijo dnevnic, pa bi mogli, falijo jim del. ure, pa se sigurno se kaj najde.

majo pa sluzbe, niso slabo placani, nas pa fse zanima koliko bodo dobili bozicnice za celo leto dela. :)
pa tudi place dobivajo konstantno po 15.10.

Koren.ina (nepreverjen)

Svinjerija! Delavci so ostali brez plač in brez vseh obveznosti, za katere bi morala firma poskrbeti. Kot odgovor sodišča pa je bil, da izplacilo cesarkoli ni mogoce .. torej v stecajni masi sredstev za izplacila ni bilo. V zagovor tudi , da so place bile izplacane... kljub dokazilom iz bancnih izpiskov, da le teh ni bilo, in firma se je kljub temu in se danes posluje naprej. Toliko kolikor imajo oglasov da iscejo delavce, tolikor bi moralo biti oglasov, da bi ljudje zvedeli kam se ne odpravijo po zaposlitev !!!

Javor.Ja (nepreverjen)

Zatorej, kdaj bo poskrbljeno za tiste, kateri so bili tukaj resnični oškodovanci ??? Družbeno koristna dela , ne bodo izplačala pošteno prisluženega denarja!! V kakšni državi živimo, kjer poštene delavce zatirajo , barabe pa častijo! Kaj kmalu več ne bo nobenega, saj bo država poskrbela za to! Vsi bodo raje prestopili v tujino in tam poiskali priložnost! Sramotno !

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice