Živa Ritlop
Manjša majska drevesa ali majoše postavljajo po dvoriščih, letniki pa bodo morali na svoj svečani trenutek počakati še eno leto.

Zadnjih sto let so majsko drevo ali majoš ročno nosili po ulicah vasi Gančani in ga s skupnimi močmi tudi postavljali. Letos pa mesto, kjer majsko drevo tradicionalno postavljajo, sameva. Mladi, ki bodo letos dopolnili 18 let in so že od zime izdelovali okrasitev, tako ostajajo brez svojega praznovanja.

"Seveda smo vsi razočarani, saj smo se vsi veselili, saj si samo enkrat letnik, vendar pa bomo mogoče potem drugo leto se priključili naslednji generaciji, da bomo tudi mi imeli svoj majoš."

Živa Ritlop

Že od februarja so se mladi ob petkih dobivali v vaški dvorani. "Izdelovali smo rože, vendar je bilo na žalost vse zaman, saj letos ne bo nič iz tega," je razočarana Živa, ki je bila tudi ena izmed glavnih organizatorjev veselice, ki bi morala slediti postavitvi majoša

Majoše postavljajo po dvoriščih

Nekaj družin se je v Gančanih vendarle odločilo na svoje dvorišče postaviti vsaj manjše majsko drevo. "Mi smo sicer vse krajane pozvali naj si naredijo svoje majoše in majska drevesa doma, svoja dvorišča okrasijo in tako počastijo prvi maj. Če bo pa kje stal še kakšen večji, če se bodo fantje kakšni ojunačili tako kot pred več kot 100 leti, tega pa ne vem," pravi Slavko Petek, ki že vrsto let sodeluje pri pripravah na prvomajsko praznovanje.

Majoša ni bilo le med drugo svetovno vojno

Velikega majoša od leta 1919, ko so ga postavili prvič, ni bilo le med drugo svetovno vojno. "Madžari so dovolili, Nemci pa niso dovolili, tako da bo to potem drugič. Ampak mogoče pa bo vseeno stalo, ne vem, to bomo jutri zjutraj videli," z nasmehom pove Slavko Petek.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Vüpan,ka se najde enih par junakov pa ga čez noč postavijo-naj mladim zaigra srce,iz srca privoščim...

Anti Komunist/… (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kitajci v kitajski bauti baje prodajajo kitajski majoš. Tak da nega skrbi. Za šenki tuj kitajski virus dobijte!

vinkomegla (nepreverjen)

Budalo...

In reply to by Anti Komunist/… (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Kitajci so z kirajskof robof vnočili puno europskih podjetij, tuj Muro. Nikaj je on nej budalo, tij si budalo ka ne razmiš sarkazma, budalo!

In reply to by vinkomegla (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Velikega majoša od leta 1919, ko so ga postavili prvič, ni bilo le med drugo svetovno vojno. "Madžari so dovolili, Nemci pa niso dovolili, tako da bo to potem drugič. Ampak mogoče pa bo vseeno stalo, ne vem, to bomo jutri zjutraj videli," z nasmehom pove Slavko Petek.

V Gančanaj so nekaj pomešali. Prekmurje je med vojno spadalo pod Madžarsko. Nemci so bili čez Muro in Kučnico. Nemška vojska je 6.aprila 1941 zavzela Prekmurje in ga 16.4.1941 predala Madžarom. Tako Nemci sigurno niso prepovedali postavljanje majošov v Gančanih.

Prekmurec z Kmetije (nepreverjen)

Se strinjam z Živo vsak je nasrečnejši, ko postane lejtnik in postavlja majoš ampak zaradi virusa se letos to ne bo zgodilo vendar bodo drugo leto nadoknadili .

Starejše novice