Vremenoslovci Arsa opozarjajo na burno vremensko dogajanje v prihajajočih dneh. Tudi na Upravi RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da bodo do ponedeljka padavine naraščale, močnejše bodo predvidoma v zahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Kot pojasnjujejo vremenoslovci, se bo nad zahodno Evropo in zahodnim ter severnim Sredozemljem poglobilo ciklonsko območje. Z močnimi južnimi do jugozahodnimi vetrovi bo k nam več dni zapored dotekal topel in zelo vlažen zrak.

Dež bo v hribovitih zahodnih krajih začel padati danes. Močnejše padavine vremenoslovci napovedujejo za soboto predvsem na severozahodu, od nedelje do torka zjutraj pa v celotni zahodni polovici Slovenije. Nastale bodo tudi nevihte s krajevno močnejšimi, lahko tudi dolgotrajnejšimi nalivi. V vzhodni Sloveniji bo v soboto še povečini brez padavin, nato pa bo tudi tam občasno deževalo. Močno deževje bo zajelo tudi Furlanijo-Julijsko krajino in avstrijsko Koroško.

V nekaj dneh povprečna mesečna količina padavin

V celotnem padavinskem obdobju lahko pade v zahodni Sloveniji od 150 do 300, krajevno predvsem v zgornjem Posočju lahko do 400 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednji in južni Sloveniji pa od 100 do 200 litrov na kvadratni meter. V nekaj dneh bo padla povprečna mesečna količina padavin za oktober.

Zaradi obilnih in dolgotrajnih padavin bodo reke začele naraščati najprej v zahodnem delu Slovenije, kasneje pa tudi drugod. Povečala se bo verjetnost za poplavljanje rek, zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji in sicer od nedelje do vključno torka.

Zaradi predvidenih obilnih padavin v Avstriji se bo povečala tudi vodnatost Drave in Mure.

Od sobote do torka zjutraj bo precej vetrovno. V višjih legah in tudi po nižinah vzhodne Slovenije bo pihal okrepljen veter južnih smeri, ki bo predvidoma najmočnejši v ponedeljek in v noči na torek. Ni izključen niti pojav vetroloma.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice