Toplo vreme, ki je letos prišlo že nekoliko prej kot prejšnja leta, je ravno pravšnje za sprehode v naravi in nabiranje različnih rastlin. A bodite previdni, za nabiranje pomladnih rastlin lahko "drago plačate".

Ob prvih toplejših dnevih se narava hitro prebuja in tako smo lahko že nekaj časa nazaj opazili prve znanilce pomladi, med katerimi so zelo priljubljeni zvončki.

Seveda si mnogi z njimi radi okrasijo katerega izmed prostorov v hiši oziroma stanovanju, a pri nekaterih pomladnih rastlinah moramo biti še posebej pozorni. Pa ne zato, ker bi bile strupene, ampak zato, ker na vas lahko prežijo inšpektorji.

Kazen tudi do deset tisočakov

Pri nabiranju velikega zvončka, ki ga imenujemo tudi kronica, bodeče in širokolistne lobodike, navadnem pasjem zobu, zimzelenem gorniku in arniki velja uredba, da jih je dovoljeno nabirati le za osebne namene. To pomeni, da lahko dnevno naberete šopek rastlin, ki jih lahko držite med palcem in kazalcem in nič več od tega.
 

V nasprotnem primeru, v kolikor naberete večje količine pomladnih rastlin, vas to lahko konkretno udari po žepu. Zgoraj omenjene rastline namreč spadajo med zavarovane rastlinske vrste, pri katerih je torej za osebne namene dovoljeno trganje nadzemnih delov. 

Višina globe, ki jo ureja zakon o ohranjanju narave, znaša od 100 do 300 evrov za posameznika. Kazen je precej višja, in sicer do 10.000 evrov, v kolikor ste pravna oseba oziroma samostojni podjetnik.

Kaj lahko nabiramo v večjih količinah?

Med zavarovane vrste sicer spadajo tudi mali zvončki in telohi, a pri nabiranju omenjenih ni potrebno kaj prida paziti. Trganje nadzemnih delov je namreč dovoljeno, tudi njihovo prodajanje pa ni v neskladju z ustavo. Nabiramo lahko tudi navadne ciklame in šmarnice, a oboje brez semen in plodov.

V zavarovanem območju narave velja prav tako velja pravilo, da se zavarovanih rastlinskih vrst ne nabira, a vseeno imamo tudi izjeme. Mednje spadajo zvončki, narcise, navadna bodika, klasnati pelin, arnika, planika, šmarnica, rumeni sleč, perunika, šmarnice in vse vrste lilij ter ciklam.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BOLŠEVIK (nepreverjen)

TO JE SAMO MOŽNO V BUTALSKI SLOVENIJI BANDA MAFIJSKA DE ŠČITILA ZVONČKE, VSE OSTALO KJER SE NA VELIKO KRADE IN CRKOTINA PRODAJA TO PA NE.

Hmmmm (nepreverjen)

Tudi drugje obstajajo zaščitene živali in rastline in je lov na njih oz njihovo nabiranje prepovedano in ma za posledico visike kazni...

In reply to by BOLŠEVIK (nepreverjen)

Brankoo (nepreverjen)

Dnevno lahko naberete šopek rastlin - (norice), ki jih lahko držite med palcem in kazalcem in nič več od tega, - nepravilno. Velikost roke zelo vpliva na velikost šopka. Moralo bi biti v zakonu napisano število cvetov - 20, dolžina peclja naprimer 12,6cm, premer cveta 19mm, obseg cveta 59,66mm, število venčnih listov šest, pravilna obarvanost cveta.

Putin (nepreverjen)

Te se bole splaca it v trgovino in ukrast sendvic.

čarni vrag (nepreverjen)

V butalski državi, butalski zakoni.

Sovič (nepreverjen)

HA HA!rad bi se srečal z inšpektorjem ko bom nabiral zvončke!verjemite ,da mi jih bo nabiral prav on in to za celo košaro,domov se bo pa plazil v polžjem stilu!

alkimist

Napad na uradno osebo? Zaradi zvončkov ob par jurjov ali celo zapor? Junak, tvoja je ziher srečna ka te je najšla.

In reply to by Sovič (nepreverjen)

dumbar (nepreverjen)

Svetska budala je tisti keri se v šumi da identificejrati inšpektori. Tisti keri njemi da osebno ali pove podatke si itak zasluži ka ga kaznijo. Drugo je, če te dobi pri avtoji pa si zapiše registersko. Te ga pa pač namlatiš pa v jarek kotneš.

In reply to by alkimist

Mura je večna (nepreverjen)

Mi doma pobiramo in jemo zvončke na veliko
Jaz jih vsak dan naberem 2 do 3 kg in iz njih delam smutije , ki jih prodajam na nogometni tekmi nogometašem

Strijc Džouže (nepreverjen)

Elita iza korita pa gleda sam, kar vzame nam....Morejo svinje nekje vzeti ka si korita napunijo....SLOVENISTAN SLOVENEZUELA BANANA REPUBLIKA DEBELI FUKJENEC PA PRECEDNIK:)

butalec (nepreverjen)
klantoš (nepreverjen)
Gost Marjetica 25 (nepreverjen)

Kaj nabrala, še izkopala jih bom in doma posadila!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice