Previdno, tudi v Murski Soboti v prihodnjih dneh lahko pričakujemo višje ravni onesnaženosti zraka.

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni klimatski pogoji.

Kot opozarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci lahko pričakujemo v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka (promet, industrija, kurišča). To so predvsem Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. 

Za navedena območja mestnih občin in Zasavja, je Vlada RS v obdobju 2013-2014 sicer sprejela Odloke o načrtih za kakovost zunanjega zraka. Odloki vključujejo ukrepe za izboljšanje stanja za obdobje treh let in so bili v letu 2017 novelirani za vsa našteta območja.

Vir: Arso

Bodite pozorni na simptome

V NIJZ prebivalcem, predvsem ranljivim skupinam, v katere med drugim spadajo dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki, ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci v NIJZ svetujejo naslednje:

  • Redno spremljajte obvestila in napovedi Agencije RS za okolje o kakovosti zraka in upoštevajte Priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev PM10 glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka
  • Bivanje na prostem omejite na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajte bližini prometnic, izberite park ali gozd, ne izvajajte napornejših fizičnih aktivnosti, omejite se na sprehod
  • Omejite fizične aktivnosti, zlasti na prostem
  • V zaprtih prostorih ne kadite in ne prižigajte sveč
  • Če imate vgrajene ventilacijske sisteme, morate v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre
  • Bivalne prostore učinkovito prezračite, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico)
  • Bodite pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati
  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Arso (nepreverjen)

Sobotainfo zopet zavajate. Pm delci so bili preseženi celo poletje! Preverite podatke na naši strani ARSO.

A79 (nepreverjen)

Kje imaš te podatke?
Število preseganj dnevne mejne koncentracije PM10 v letu 2019: https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/preseganja_pm10.h…
24-urna mejna koncentracija PM10 za varovanje ljudi 50 µg/m3 je lahko presežena največ 35 krat v koledarskem letu. Pri nas je bila presežena v zimskem času 13x, v večini spomladi in poleti pa ne.

In reply to by Arso (nepreverjen)

niksoon (nepreverjen)

zdaj nika nede za poraucati in do vsaki drugi den s tem srali.
Novinarji sobotainfo metek v glavo

pakazaj

Ukiniti kurjenje na drva!

EKOLOG (nepreverjen)

Banda hudičeva kako nas neteguje - laže, da so glavni vzrok kurišča NI RES, ker če bi bilo, bi potem vsi od teh kurišč že zdavnaj crknili. PRIMER: recimo 30 let nazaj, ko je v Soboti vsaka hiša kurila z drvi iz dimnikov fabrik se je kadilo tak ka si dim videl 5 km pred Soboto in takrat je bilo vse v mejah normale in nihče ni delal cirkusa, danes si upam trditi da je teh kurišč zelo malo proti tistemu času, pa nekši vrag zganja cirkus okrog tega, ni mi samo jasno z kakšnim namenom. Bojte se tistega za kar vam država ne pove da je škodljivo ker to skriva BANDA.

Horgoš (nepreverjen)

Kaj pa lahko pričakuješ od salonskih strokovnakov iz NIJZ? Oni smatrajo za teren tisto, kar vidijo z svojega okna.
Sicer pa podpišem zgoraj napisano.

In reply to by EKOLOG (nepreverjen)

starimuraš (nepreverjen)

EKOLOG (nepreverjen) 42 minut nazaj .... prav imaš tisto je najbolj škodljiva stvar, katero skrivajo pred javnostjo, čudno da ni pocrkalo polovica ljudi, ko smo kurili na tisti smrdeči premog 20-30 let nazaj. Tisto je pa res bil smrad v zraku.

Starejše novice