Za mišjo mrzlico v Pomurju letos zbolele že tri osebe. Bolezen je v redkih primerih lahko tudi smrtna, zato le previdno v kleteh in v naravi.

Na območju Slovenije je letos opazen porast primerov mišje mrzlice (hemoragična mrzlica z renalnim sindromom). Kot so zapisali v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, so do 16. maja zaznali že 75 primerov HMRS, in sicer pri 59 moških in 16 ženskah.

O obolelih poročajo predvsem iz že znanih žarišč; 38 so jih zabeležili v jugovzhodni Sloveniji, 19 v podravski, štiri v koroški, tri v osrednjeslovenski, posavski in pomurski regiji, dva v savinjski regiji ter po enega v gorenjski, primorsko-notranjski in zasavski regiji. Vsi bolniki so bili hospitalizirani, umrl k sreči ni nihče.

Okužbe v Pomurju v Šalovcih, Beltincih in Veržeju

Kot je razvidno iz zemljevida, smo v Pomurju okužbe zabeležili v občinah Murska Sobota, Beltinci in Veržej:

Število prijavljenih primerov HMRS, po občinah, 1. 1. 2019–16. 5. 2019 (Vir: nijz.si)

Sicer pa tudi podatki o preteklih letih pričajo, da se z boleznijo v Pomurju srečujemo zelo pogosto.

Bolniki s HMRS v Sloveniji od leta 1985 – 19. 5. 2019 Skupaj 723 bolnikov (Modre pike: okužbe z virusom Puumala, rdeče pike: okužbe z virusom Dobrava, Vir: nijz.si/Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, Medicinska fakulteta v Ljubljani)

Cepiva ni, bolezen v redkih primerih celo smrtna

Hemoragična mrzlica z renalnim sindromom, bolje poznana kot mišja mrzlica, je akutna nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo predvsem glodavci, kot so miši, voluharji in podgane, medtem ko se s človeka na človeka ne prenaša. Predvidoma se bolezen na človeka prenese z vdihavanjem virusov, ki se nahajajo v seču, iztrebkih ali slini glodavcev.

Bolezen poteka v več fazah. Prvi znaki so običajno opazni dva do štiri tedne po okužbi, lahko pa tudi šele po dveh mesecih. Najprej nastopijo visoka vročina, mrzlica, močan glavobol ter izrazite bolečine v ledvenem predelu, trebuhu in očesih. 

Bolnik je v obraz rdeč, kot bi bil opečen po sončenju. Pri lažji obliki se v tej fazi obolenje tudi konča in pride do ozdravljenja brez posledic. V težkih primerih pa po nekaj dnevih visoke vročine bolnik lahko postane nemiren, pojavijo se motnje zavesti, krči, krvavitve v koži in sluznicah. Pozneje se lahko pojavijo celo znaki odpovedi ledvic, kot so skromno izločanje urina ter prisotnost beljakovin in krvi v urinu. V tem obdobju je tudi velika nagnjenost h krvavitvam. To obdobje traja nekaj dni, lahko pa v tej fazi bolnik tudi umre.

Smrtnost bolezni je 5 do 15 odstotkov. Cepiva zaenkrat še ni, zdravimo jo simptomatsko, z zniževanjem telesne temperature, hidracijo in po potrebi z dializo. 

Če zbolite z znaki, ki ustrezajo mišji mrzlici, v NIJZ svetujejo, da poiščite zdravniško pomoč in zdravnika seznanite z nevarnostjo. V izogib okužbi medtem svetujejo, da upoštevate naslednje preventivne ukrepe v domačem okolju:

•    Poskrbimo, da glodavcem preprečimo dostop v hišo.
•    Poskrbimo za varno odstranjevanje odpadkov hrane, da ne privabljamo glodalcev.
•    Živila in pijačo hranimo v zaprtih posodah, da preprečimo morebitne okužbe.
•    Izvajamo redno deratizacijo.
•    Pred začetkom čiščenja temeljito prezračimo prostor tako, da na stežaj odpremo vsa okna in vrata za najmanj 30 min. V času prezračevanja se umaknemo iz prostora.
•    Površine, kjer so iztrebki ali mrtve miši, razkužimo s pomočjo razpršila, v katerem je pripravljeno razkužilo. 
•    Pri delu si zaščitimo roke z rokavicami.
•    V primeru najdbe velikega števila poginulih miši v prostorih, kjer se nahajajo rejne živali (hlevi), o tem obvestimo pristojnega veterinarja.

Sicer pa je previdnost priporočljiva tudi med zadrževanjem v naravi:

•    Pazimo, da zaščitimo hrano in pijačo pred glodavci.
•    Hrane ne puščamo na tleh.
•    Ne pijemo vode iz izvirov ali tolmunov.
•    Ne poležavamo na golih tleh in skrbimo za higieno rok.
•    Pri delu v naravi pazite na svoje osebne stvari in jih ne puščajte dlje časa nezaščitene  na tleh.
•    Ne počivajte in posedajte na golih tleh.
•    Ne pijte vode iz izvirov v naravi.
•    Skrbite za higieno rok, predvsem pred hranjenjem.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
miš je naš (nepreverjen)

V stari Jugoslaviji je država delila brezplačni strup za uničevanje miši. Sedanja moderna nova država Slovenija ne naredi in ni naredila do sedaj še nič za preventivno uničevanje miši - glodalcev, samo kukajo in pišejo o razhajanju mišje mrzlice, da bi pa kaj naredili preventivno za uničevanja vzroka - miši pa niti slučajno, za vse druge pizdarije pa imajo denar. Dejstvo je, da se je ta golazen preveč razmnožila, ne vem zakaj mi imamo cele štabe teh strokovnjakov, ki verjetno spijo po delovnih mestih. Vse bolj spoznavamo da je nekdanja država Jugoslavija dosti več storila, da takih problemov za "malega človeka" ni bilo. Seveda v Ljubljani tega problema nimajo, tej gospodi ni potrebno delati po poljih, gozdovih, kleteh pa za njih mišja mrzlica in miš ne predstavlja problema

etitak (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

hebala te tvoja Jugoslavija, butl. Tak je bijla dobra ka je crknola, zgleda njen deratizacija tudi nej pomagala ;-)))

In reply to by miš je naš (nepreverjen)

bougdaj (nepreverjen)

tele blesavo clovek je samo napiso kak je bilo tistoga casa.. za brezvejze neka napadas.. ci scejs komentejrati napisi svoj komentar glede na to temo..

In reply to by etitak (nepreverjen)

? (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

miš je naš in bogdaj!
Jugoslavija še obstaja tam kot nekdaj... spakirajta si lepo kovčke pa gas tja v socialistični raj...
Če bi vidva imela kaj v glavi ne bi pisala neumnosti zato nikar ne napadajte drugih, ki živijo v realnem svetu.
Deratizacija pa se izvaja konstantno, vendar tega okoreli stari jugo nostalgiki ne vidite in kot pravite vse je gnilo in zanič tam preko Kolpe... Tudi za te stare klike bi bila včasih dobra deratizacija, ker še vedno zastrupljajo narod z dosti hujšimi dejanji.

In reply to by bougdaj (nepreverjen)

miš je naš (nepreverjen)

? Jugoslavija tam kot nekdaj - TELE pa mi Jugoslavijo imamo sedaj v Sloveniji, takrat komunisti pa sedaj v Sloveniji komunisti. Samo ti v Sloveniji so pokvarjeni in radi kradejo. In tebi je to realen svet, pa si ti kdaj sploh bil izven Slovenije da bi videl kaj je realni svet, recimo zahodno evropske države.

In reply to by ? (nepreverjen)

? (nepreverjen)

miš je naš!
Tebi se vidi, da si v otroštvu kravje mleko pil in si sam ostal tele!
Kaj zdaj naprej nosiš zahodne države, če je tvoj raj v socializmu. Je pa Slovenija tam kjer je zaradi takšnih okorolehih jugo miši ki jo še naprej najedajo in spodkopavajo. Tu bi bilo potrebno narediti deratizacijo. Tebi sploh ni bil pomemben naslov prispevka ampak samo to, da boš napisal kak je inda fajn bilo... ampak kot sem napisal, ti časi še obstajajo...izvoli, druge, ki pa verjamejo v Slovenijo pa pusti pri miru.

In reply to by miš je naš (nepreverjen)

miš je naš (nepreverjen)

Poslušaj mlečnozobi pametnjakovič jas sem se osebno za to Slovenijo boril leta 1991 ne vem sicer kje si bil ti, vem pa da so tebi podobni spizdili v Avstrijo in se poskrili v mišje luknje in zdaj tak počasi prihajate na površje. Bom ti pa napisal nekaj in to si zapomni in to je mnenje večine veteranov vojne za Slovenijo. ZA TAKŠNO SLOVENIJO KOT JO IMAMO ZDAJ PA SE RES NISMO BORILI, in to je žalostno ker je takrat za Slovenijo umrlo 19 ljudi, ki so se z orožjem borili in sanjali boljši jutri v novi državi. Verjemi če bi za to vedeli kaj se dogaja sedaj v Sloveniji bi se rajši poskrili in sedaj bili tako pametni kot ti.

In reply to by ? (nepreverjen)

? (nepreverjen)

miš je naš...
Si se boril ti ja, v mišji luknji skrit! Takšni kot si, ki jih je poln gobec samohvale niso vredni nič!

In reply to by miš je naš (nepreverjen)

Faflek (nepreverjen)

?....Tij si se še nej rodil,ko je bila Jugoslavija. Jugoslavijo so razkopali zunanji in notranji sovražniki.Dvaidvajset miljonov nas je živelo in nismo imeli toliko dolgov kot jih imamo danes .štrajkov ni bilo delavec je bil spoštovan in za lopovščine so sedeli dolga leta plsče niso zamujale.Končno pa vam enim bedakom brezi veze kaj dopovedovati.

In reply to by ? (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Faflek...dober vzdevek ni kaj, resnično ti paše.
Sicer pa ja, rodil sem se še globoko v jugo časih... pa ja, tudi dostikrat sem slišal....gradili smo šole, stanovanja, tovarne... pa 1.200€ penzije imamo...hahaha.

In reply to by Faflek (nepreverjen)

miš je naš (nepreverjen)

etitak - NESTRPNEŠ, če nimaš kaj pametnega ali vrednega pisati bodi raje tiho, s tvojim pisanjem samo izražaš svojo nestrpnost. Če pa nisi doživel prejšnjih časov pa so te zgodovine učili iz kvazi učbenikov ti jaz ne morem pomagati. Sam sem samo napisal resnična dejstva iz tistih časov. Tudi takrat je vladal komunizem tako kot sedaj samo z eno veliko razliko, da takrat komunisti niti slučajno niso kradli kot današnji "kvazi" komunisti. Če je takrat v Jugoslaviji samo kdo od komunistov samo poskušal kaj krasti, ga je čakal Goli otok - robija ali pa ga je enostavno "uzela magla". Dan danes pa sam vidiš kako se dela, razen če si mogoče med tistimi ki jim kraja ni tuja.

In reply to by etitak (nepreverjen)

trtru (nepreverjen)

Ni denarja, ni strupa za miši. Je šel ves denar za pokritje luknje v NLB, 1,5 milijarde. Od nekod se pač morajo pokrivati krediti na lepe oči.

In reply to by miš je naš (nepreverjen)

koudiš (nepreverjen)

tisti levaki, keri zdaj tak hvalite jugo, ste jo pomagali dol zapraviti, tak te zdaj z našo sloveniju tudi napravili, vse pokrasti pa dol zapraviti....tito je tudi bil ključavničar, žijvo pa kak kral.....lidje pa lačni pa brez vsega....moreš biti rejsen fejt nor, da tou siromaštvo hvališ pa zagovarjaš....mladi niti malo ne vejo kakšna beda je bijla....kak venezuela!

In reply to by miš je naš (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Kamešnice in stoječa voda so tudi problem.

? (nepreverjen)

misliš stoječo vodo okrog Expanoja? a ga bodo začanos dali v karanteno ?

In reply to by . (nepreverjen)

Lazna bolezen (nepreverjen)

Laznih zdravnikov

ferdamt (nepreverjen)

s karte je razvidno ka je več miši v MS in BELTINCIH kak na goričkem! hahaha --pa še istina je v praksi

Faflek (nepreverjen)

Ferdamt......
Na goričkem pa prevladujejo podgani

In reply to by ferdamt (nepreverjen)

Korneloneooooo (nepreverjen)

GMT zapusljuje ————-????
Damir javi se (-:
Ne ka se med cicibani skrivas.???

janezj (nepreverjen)

Murska Sobota pravkar, srečanje Janeza Janše in Milana Zvera z edino preživelo židinjo taborišča Auschwitz Eriko Fürst, podpornico SDS

naši (nepreverjen)

ge san pa že mislo, ka je una za komunište, no, čedna ženska

In reply to by janezj (nepreverjen)

ubojica (nepreverjen)

ce si taksen frajer si taksen frajer se predstavi korlenoooooooneeee seronja

Ka pa te (nepreverjen)

Juga je bila zakon , mar ne , ne pa sedaj nekakšni paśaluki z minornim številom prebjvalcev .

razsaja tudi (nepreverjen)

medicinska mafija ... ki krade, si izmisljuje bolezni, ima falsificirana zdravila in ponaredke, lazne diagnoze ... in ubija

Naj te bo strah (nepreverjen)

doktorskih likvidatorjev ... s 'smrtnimi in okuzenimi' cepivi vas bodo spravili do pokopalisca. Duhovniki in doktori so vedno bili profesionalni likvidatorji rdece ruske armade.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice