FOTO: Policija
Danes policisti začenjajo z drugim delom nacionalne preventivne akcije. Trajala bo 14 dni, in sicer od 10. do 23. junija 2019.

Policisti bodo v tem času poostreno preverjali, ali vozite prehitro. Ob nadzoru hitrosti pa bodo ugotavljali tudi, ali vozniki uporabljajo opremo in naprave, ki ovirajo vidno in slušno zaznavanje med vožnjo, ter kršitve, povezane z varnostno razdaljo.

Prvi teden nadzora, do 16. junija, bodo akcijo izvajali na območju policijskih uprav Koper, Kranj, Celje in Murska Sobota, med 17. in 23. junijem pa na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica. 

Policisti pozivajo, naj vozniki spoštujejo omejitve hitrosti in svojo vožnjo prilagodijo razmeram na cesti. S tem bodo bistveno zmanjšali možnosti za nastanek prometnih nesreč in tako poskrbeli za lastno varnost kot tudi za varnost drugih prometnih udeležencev.

Umirjanje hitrosti na cestah

Namen tovrstnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na cestah, saj je hitrost še vedno med poglavitnimi dejavniki najhujših nesreč. Običajno namreč vozniki zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno, če vedo, da poteka nadzor.

Dolgoročnejši cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje obdržijo tudi potem, ko poostreni nadzori ne potekajo več.

Tretji del akcije, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost v prometu, bo potekal med 12. in 18. avgustom.

Neprilagojena hitrost najpogostejši vzrok najhujših nesreč

Neprilagojena hitrost predstavlja poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih petih letih približno 18 odstotkov prometnih nesreč zgodilo prav zaradi neprilagojene hitrosti.

Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih petih letih se giba okrog 37 odstotkov. Lani je bil sicer ta delež nekoliko večji, in sicer 40 odstotkov, vendar je zaradi splošnega izboljšanja prometne varnosti (v obdobju petih let) zaradi hitrosti umrlo doslej najmanj ljudi, tj. 37.

Z vidika povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč, do katerih je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti, izstopajo starostne skupine od 18 do 24 let in od 25 do 34 let, saj so več kot polovico prometnih nesreč povzročili udeleženci iz teh dveh starostnih skupin.

Največ nesreč izven naselja

Največ smrtnih nesreč se zgodi na cestah izven naselja, kar 34 odstotkov. Glede na urne intervale izstopajo obdobja med 11. in 12. uro in med 21. in 22. uro, v povprečju pa predvsem popoldanski in zgodnje večerni čas. Največ tovrstnih prometnih nesreč se zgodi med vikendom.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Najprlej naj postavijo prometne znake z logičnimi omejitvami pa de 2/3 menje prekoračitev hitrosti z menje nesrečema. Samo te je problem za policaje pa proračun ka nedo več mogli telko penez narodi z žepov pokradniti.

Landini

Poostren nadzor velja za ostale dele Slovenije. V Prekurju bodo delali kot običajno.

Starejše novice